Η Αιγιακή κουζίνα κέρδισε τις εντυπώσεις στη Ρουμανία

Παρουσιάστηκε στο Sibiu της Ρουμανίας ο φάκελος υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την διεκδίκηση του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019». Η Αιγαιακή κουζίνα κέρδισε τις εντυπώσεις και αναμένουμε τον προσεχή Νοέμβριο να γίνει η  ανακοίνωση του τίτλου.

Ο φάκελος υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την διεκδίκηση του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», παρουσιάστηκε σήμερα στο Sibiu της Ρουμανίας, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια και εντυπώσεις.

unnamed

Πρόκειται για το τελικό στάδιο εκπλήρωσης όλων των αυστηρών κριτηρίων που έχουν τεθεί από IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) , για την απονομή του τίτλου, μετά από μια περίοδο σκληρής δουλειάς, από πλευράς της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, μετά από ευρύτατο κύκλο διαβουλεύσεων.

Η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας έχει στόχο να καταστήσει την γαστρονομία  των νησιών του Νοτίου Αιγαίου  σημείο αναφοράς στην γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης, μέσω της εξωστρέφειας, της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, της στήριξης και αναβάθμισης του Πρωτογενούς Τομέα,  της πιστοποίησης, της προβολής και διάθεσης των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, επενδύοντας πρωτίστως στην προώθηση του Aegean Cuisine, που αποτελεί ισχυρή βάση και συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

unnamed-1

Στην αποστολή παρουσίασης του φακέλου, της πιο καθοριστικής φάσης στην πορεία διεκδίκησης του τίτλου, μετείχαν ο κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα, η κ. Χάιντι Λαζάνη επικεφαλής της διεκδίκησης του τίτλου της ERG και Διευθύντρια του γραφείου του Περιφερειάρχη, η κ. Σουζάνα Τριανταφύλλου μέλος της επιτροπής διεκδίκησης και στέλεχος του τομέα Πολιτισμού της Περιφέρειας και ο κ. Νίκος Ρένεσης μέλος της επιτροπής διεκδίκησης και Διευθυντής του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου. Επίσης στην αποστολή μετείχαν  και οι σεφ κ. Μιχάλης Παντελής Γεωργουδιός και Βασίλης Λιάκης στελέχη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό, με  τρόπο εντυπωσιακό , τον γαστρονομικό πλούτο και την μακρά παράδοση της Αιγαιακής Κουζίνας.

unnamed-2

Ο κ. Φ. Ζαννετίδης στον χαιρετισμό του τόνισε «Είμαστε εδώ για να δείξουμε τον πολιτισμό, την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου. Η γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί την αρχαιότερη και πλουσιότερη κουζίνας του κόσμου. Ένα μοναδικό γαστρονομικό πλούτο, από όπου προέρχονται πολλά στοιχεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής  διατροφής και κουζίνας. Είναι μια κουζίνα που αξίζει να γνωρίσει όλη η Ευρώπη. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γαστρονομία στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος,   εργαζόμαστε   μεθοδικά  για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου των νησιών  μας  ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου. Κάνουμε μία μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

unnamed-3

Στην παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας (bid book) οι  κυρίες Χ. Λαζάνη,  και Σ. Τριανταφύλλου και ο κ. Ν. Ρένεσης εστίασαν στην πλούσια πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ξεδιπλώνοντας όλες τις πτυχές της.

Ακολούθησε εκδήλωση γευστικής δοκιμής όπου το κοινό είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις μοναδικές γεύσεις της Αιγαιακής Κουζίνας,   που με εκπληκτικό επαγγελματισμό και περισσή αγάπη δημιούργησαν τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων, με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές, κερδίζοντας για ακόμα μία φορά τις εντυπώσεις.

unnamed-8

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της Ρουμανίας, τα οποία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γαστρονομικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά του Νοτίου Αιγαίου. Ιδιαίτερη θετικά σχόλια απέσπασε  το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά  το εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα που είχε στην διάθεσή της, ανταποκρίθηκε με μεγάλη συνέπεια και επαγγελματισμό στις ανάγκες προετοιμασίας του φακέλου διεκδίκησης της υποψηφιότητας και οργάνωσε την  πραγματικά εντυπωσιακή παρουσίασή της.

unnamed-6

Η κριτική επιτροπή ανακοίνωσε την κατ’ αρχήν θετική κρίση της, ενώ η ανακοίνωση του τίτλου θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο.

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην διεκδίκηση του τίτλου  είναι  το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  και το Rutgers University των ΗΠΑ,  που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Bergamo στην Ιταλία, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει  για τον γαστρονομικό τουρισμό (food tourism).

unnamed-4

Πρέσβειρα (ambassador)  της υποψηφιότητας  είναι η διακεκριμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας: Aegean Airlines/ Επίσημος Χορηγός : Ελληνικά Πετρέλαια/ Υποστήριξη: Sympossio Greek Gourmet Touring

 

unnamed-5

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται