Πίσω

Αιγοπρόβειο βούτυρο, ιδανικό για γλυκά

Το αιγοπρόβειο βούτυρο είναι το πλέον κατάλληλο για τα καλύτερα γλυκίσματα.

Το βούτυρο πρόβειο και το αιγοπρόβειο βούτυρο βρίσκονται κυρίως σε τετηγμένη, δηλαδή λιωμένη μορφή και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και κυρίως στη ζαχαροπλαστική. Υπάρχει και το βιολογικό πρόβειο ή αιγοπρόβειο βούτυρο, τα οποία έχουν σχετικά λίγα λιπαρά και είναι κατάλληλα για κατανάλωση και από χορτοφάγους. Βρίσκονται σε γυάλινα βάζα και σε μεταλλικά δοχεία. Προσδίδουν υπέροχο άρωμα σε γεύση στις διάφορες παρασκευές.

Το αιγοπρόβειο βούτυρο παράγεται μετά από θερμική κατεργασία φρέσκου πρόβειου και γίδινου βουτύρου. Στο τέλος αυτής της διεργασίας επέρχεται φυσικός διαχωρισμός του λίπους από τα υπόλοιπα συστατικά της πρώτης ύλης, υγρασία και στερεά και παράγεται ένα προϊόν φυσικό με ευχάριστη οσμή και γεύση. Έχει σπυρωτή υφή και λευκό χρώμα.

Χημική σύσταση

Το φρέσκο πρόβειο βούτυρο είναι προϊόν φρέσκου αποστειρωμένου πρόβειου γάλακτος.

Στα 100 γραμμάρια το πρόβειο βούτυρο περιέχει 82 γραμμάρια λιπαρά εκ των οποίων τα 63 γραμμάρια είναι κορεσμένα. Το βούτυρο πρόβειο περιέχει επίσης 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνες, 0,2 γραμμάρια αλάτι και 0,7 γραμμάρια υδατάνθρακες εκ των οποίων 0,7 γραμμάρια σάκχαρα. Περιέχει βιταμίνες Α, Ε, D και Κ. Αποτελεί πλούσια πηγή σεληνίου.

Στα 100 γραμμάρια το αιγοπρόβειο βούτυρο περιέχει 99 γραμμάρια λιπαρά εκ των οποίων τα 76 γραμμάρια είναι κορεσμένα. Δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες. Περιέχει σε πολύ μικρή ποσότητα ή και καθόλου πρωτεΐνες καθώς και αλάτι. Το αιγοπρόβειο βούτυρο ανά 100 γραμμάρια παρέχει 896 θερμίδες.

Χρήσεις

Το πρόβειο βούτυρο και το αιγοπρόβειο βούτυρο δίνουν ξεχωριστές γεύσεις και αρώματα στα διάφορα οικιακά και βιομηχανικά παρασκευάσματα. Χρησιμοποιούνται για παρασκευή γλυκισμάτων. Τόσο το βούτυρο πρόβειο όσο και το αιγοπρόβειο βούτυρο βρίσκονται κυρίως σε λιωμένη μορφή, ώστε να είναι πιο εύκολη η χρήση τους στη μαγειρική και κυρίως στη ζαχαροπλαστική.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, διαβάστε και δοκιμάστε ακόμα,

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται