Έτσι θα αποστειρώσετε τα βάζα σας

Για να αποστειρώσετε τα βάζα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία για την αποστείρωση βάζων και αποθηκεύστε με ασφάλεια τις μαρμελάδες σας, το αγαπημένο σας γλυκό κουταλιού, το μέλι, τη σπιτική σάλτσα ντομάτας που μόλις φτιάξατε και ό,τι άλλο σας αρέσει!

Αποστείρωση βάζων στο φούρνο

Πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα, τα καπάκια και τα λάστιχα από τα γυάλινα βάζα. Τα στραγγίζουμε καλά και τα τοποθετούμε στο φούρνο, ακουμπώντας τα σε σχάρα πάνω σε μία πετσέτα.

Η θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να είναι στους 100 βαθμούς. Αφήνουμε να ζεσταθούν τα βάζα και τα καπάκια για 15 λεπτά.

Με πολύ προσοχή όσο ακόμα είναι ζεστά τα βάζα και η μαρμελάδα καυτή, γεμίζουμε σχεδόν μέχρι επάνω, ώστε να μην υπάρχει κενό αέρος στο βάζο.

μαρμελάδα πορτοκάλι
Τέλεια μαρμελάδα πορτοκάλι με κομμάτια πορτοκαλιού

Σφραγίζουμε καλά με τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε τα βάζα στον πάγκο της κουζίνας.  Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν καλά.

Μετά τα διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος για μήνες.

Αν ανοίξουμε ένα βάζο γεμάτο με μαρμελάδα, μετά το διατηρούμε στο ψυγείο.

Πώς αποστειρώνω βάζα με βράσιμο

Αν δεν θέλετε να τα βάλετε στο φούρνο για να τα αποστειρώσετε, μπορείτε να τα αποστειρώσετε και με βράσιμο στην κατσαρόλα.

Βάζουμε τα καθαρά βάζα μαζί με τα καπάκια μεσα σε μία βαθιά κατσαρόλα, που έχουμε τοποθετήσει μία πετσέτα.

Καλύπτουμε με νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν αναποδογυρισμένα πάνω σε μία καθαρή πετσέτα.

Υπάρχει διαφορά στο αποτέλεσμα;

Καμία. Είτε βάλουμε τα βάζα στο φούρνο είτε τα βράσουμε, η αποστείρωση έχει το ίδιο αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Διαβάστε παρακάτω και όλα τα μυστικά επιτυχίας για τις ωραιότερες χειμωνιάτικες μαρμελάδες!

Μυστικά για τέλειες σπιτικές χειμωνιάτικες μαρμελάδες

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!

Σας Προτείνουμε