Φτερούγες κοτόπουλο: διατροφική αξία και χρήσεις στη μαγειρική

Φτερούγες κοτόπουλο

Οι φτερούγες κοτόπουλο αποτελούν ένα ιδιαίτερο έδεσμα. Κάθε επιμέρους κομμάτι που έχει το κοτόπουλο φέρει ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά και έτσι προσφέρονται πολλοί και ιδιαίτεροι τρόποι μαγειρέματος. Σαν κρέας, το κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά και όχι μόνο. Οι φτερούγες κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο άπαχα μέρη του κοτόπουλου. Στην αγορά πωλούνται σε σχετικά χαμηλή τιμή σε σχέση με άλλα μέρη του. Στο εμπόριο βρίσκεται νωπό, χύμα ή συσκευασμένο σε κατάλληλο μέσο. Οι φτερούγες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα ταχυφαγεία. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους, παρά πολύ εύκολα και γρήγορα.

Διατροφική αξία

Στα 100g οι μαγειρεμένες φτερούγες κοτόπουλο χωρίς δέρμα αποδίδουν 203 θερμίδες. Περιέχουν 30g πρωτεΐνες, 8,1g λιπαρά εκ των οποίων τα 2,3g  είναι κορεσμένα. Περιέχουν επίσης νάτριο και σίδηρο. Στα 100g οι μαγειρεμένες φτερούγες κοτόπουλο αποδίδουν 290 θερμίδες. Περιέχουν 27g πρωτεΐνες, 19,5g λιπαρά εκ των οποίων το 5,4g είναι κορεσμένα. Περιέχουν επίσης ανόργανα συστατικά, όπως νάτριο, σίδηρο. Η ύπαρξη πέτσας στις φτερούγες αυξάνει το ποσό των περιεχόμενων θερμίδων. Τέλος, οι φτερούγες περιέχουν χοληστερόλη.

Το φιλέτο κοτόπουλο είναι επίσης εξαιρετική επιλογή  για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Πώς μαγειρεύονται

Οι φτερούγες κοτόπουλο είναι ιδανικές για πάρτι και συνεστιάσεις. Μπορούν να μαγειρευτούν με πάρα πολλούς τρόπους, όπως να τηγανιστούν ή να ψηθούν. Μπορούν να γίνουν και πανέ. Ενδείκνυται η χρήση τους και ως finger food. Η κατανάλωσή τους με συνδυασμό διαφόρων ειδών σαλτσών, όπως η bbq, προσδίδει ιδιαίτερη νοστιμιά και γεύση στο τρόφιμο και απογειώνει τον ουρανίσκο. Το σωστό μαγείρεμα μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, ιδιαίτερα όταν προσφέρονται ως ψητές ή βραστές.

Είναι ιδανικές για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και για όσους θέλουν να ενδυναμώσουν το μυϊκό τους σύστημα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, διαβάστε και για το το φιλέτο κοτόπουλο.

https://www.argiro.gr/2016/10/fterouges-kotopoulo/