Πίσω

Ηλιέλαιο: θρεπτική αξία και μαγειρική

Το ηλιέλαιο ανήκει στην κατηγορία των σπορέλαιων.

Το ηλιέλαιο είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό στις συνταγές τόσο της μαγειρικής, όσο και της ζαχαροπλαστικής. Προέρχεται από το φυτό ηλίανθος, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία.

Θρεπτική Αξία

Το ηλιέλαιο είναι 100% λιπαρά. Περιέχει βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που ίσως προκαλούνται με την πάροδο του χρόνου. Για αυτό αποτελεί βασικό συστατικό σε αντιγηραντικές κρέμες και έλαια. Το ηλιέλαιο δεν περιέχει καθόλου πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, χοληστερόλη ή νάτριο. Όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το ηλιέλαιο, οφείλονται στο ελαϊκό οξύ στο οποίο περιέχει.

Το ελαϊκό οξύ συνδέεται με την υγεία της καρδιάς, με την υγεία του δέρματος και με την ομαλή λειτουργία της πέψης. Ακόμα βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και παράλληλα στην αύξηση της καλής (HDL) καθώς και στην αποφυγή καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και υποστηρίζεται ότι βοηθάει στην πιο γρήγορη επούλωση των πληγών. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αντέχει σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, το ηλιέλαιο έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει τοξικές ενώσεις, όταν θερμαίνεται πάνω από κάποιο θερμοκρασιακό  όριο, οι οποίες πιθανόν να βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ηλιέλαιο και μαγειρική

Το ηλιέλαιο μπορεί να προστεθεί και στα έτοιμα γεύματα, ωστόσο κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα. Η χρήση του στο τηγάνισμα συνδέεται και με το γεγονός ότι το ηλιέλαιο έχει χαμηλή τιμή συγκριτικά με τα υπόλοιπα λάδια. Είναι βασικό υλικό στην παρασκευή της μαργαρίνης. Πολλές φορές, ακόμα και στο σπίτι μας, το χρησιμοποιούμε και σαν φυσικό συντηρητικό μιας και γεμίζουμε σπιτικές και κονσέρβες προς αποφυγή ανάπτυξης μικροοργανισμών που θα αλλοιώσουν το τρόφιμό μας.

Στην ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται λίγο πιο συχνά, καθώς η ήπια γεύση και το άρωμα του δεν επισκιάζουν άλλες γεύσεις. Συνήθως τα περισσότερα γλυκά έχουν ηλιέλαιο. Επίσης βγάζει λιγότερη ‘’λαδίλα’’ και έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε ακόμα και το παρακάτω

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται