Κυτταρίτιδα, ο μεγάλος εχθρός των γυναικών. Υπάρχει λύση;

Κυτταρίτιδα. Μια λέξη που απασχολεί στο σύνολο τον γυναικείο πληθυσμό της γης. Ο λόγος; Πολύ απλός, εμφανίζεται στα σώματα των γυναικών ανεξάρτητα από το αν είναι υπέρβαρες, κανονικές ή ακόμα και αδύνατες.

Το περίεργο βέβαια είναι ότι, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, υπέρβαροι ή ακόμη και παχύσαρκοι άνδρες δεν εμφανίζουν στο σώμα τους στοιχεία κυτταρίτιδας.

Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμη πιο πολλά έχουν παρερμηνευτεί γύρω από το φαινόμενο που λέγεται κυτταρίτιδα, έτσι ώστε ο κόσμος να μην έχει μια σαφή εικόνα για το τι επιτέλους είναι αυτή η κυτταρίτιδα και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε.

Για να απαντήσουμε στα θεμελιώδη αυτά ερωτήματα, θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα με την ιστορική τους σειρά.

Οι επιστήμονες τα προηγούμενα χρόνια ισχυρίζονταν ότι η κυτταρίτιδα δεν υπάρχει και ότι το υλικό που μπορούμε να βγάλουμε από τους μηρούς και τους γοφούς των γυναικών και να αναλύσουμε δια μέσου βιοψίας, είναι απλώς το γνωστό λίπος. Και αυτό έχει μια βάση αλήθειας.

Μπορεί να είναι λίπος, αλλά εκδηλώνεται εντελώς διαφορετικά και είναι δυσκολότερο να φύγει απ’ ότι το ανεξίτηλο μελάνι. Αυτές τις ημέρες η ιατρική κοινότητα έχει αρχίσει όχι μόνο να αναγνωρίζει ότι ένα συγκεκριμένο λίπος στα κάτω άκρα των γυναικών (γοφοί – μηροί) συμπεριφέρεται διαφορετικά από το απλό λίπος, αλλά έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και τον όρο κυτταρίτιδα.

Young woman with cellulite

Η διασταύρωση του λίπους που μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού στους μηρούς και γοφούς των γυναικών, δεν είχε όνομα, ώσπου στα μέσα του ’60 μια Γαλλίδα καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, η Nicol Ronsard, το ονόμασε κυτταρίτιδα και το χαρακτήρισε παγιδευμένο λίπος στο συνδετικό ιστό, το οποίο λόγω φτωχού μηχανισμού αποβολής τοξινών και υποπροϊόντων που προέρχονται από τον μεταβολισμό των λιπών έγινε κυτταρίτιδα.

Ο φτωχός αυτός μηχανισμός υποστήριξε ότι είναι αποτέλεσμα των ανθυγιεινών συνηθειών μας, όπως κατανάλωση αλκοόλ, σοκολάτας, τηγανιτών φαγητών, κάπνισμα, αναπνοή μολυσμένου αέρα, άγχος, καθιστική ζωή, δυσκοιλιότητα.

Στην αρχή της εκδήλωσης αυτής της θεωρίας είναι περιττό να αναφέρω, ότι η ιατρική κοινότητα κριτικάρισε δυσμενώς και εκτενώς την Ronsard για τις αναφορές της στο μεγάλο αυτό θέμα.

Για να πούμε, όμως, τα πράγματα με το όνομά τους, η ερώτηση που γεννιέται είναι, ότι αφού η κυτταρίτιδα είναι συνηθισμένο λίπος, γιατί δεν εμφανίζεται στους άνδρες. Μόλις επισκεφθείτε μια παραλία, η πρώτη ματιά στους παχείς άνδρες θα σας πείσει ότι δεν παρουσιάζουν πουθενά στο σώμα τους κυτταρίτιδα, αν και το ποσοστό του λίπους τους είναι πολύ μεγαλύτερο από το κανονικό. Αν, τώρα, παρατηρήσουμε τα σώματα των γυναικών θα δούμε ότι ακόμα και οι αδύνατες γυναίκες συχνά παρουσιάζουν σημεία με κυτταρίτιδα στο σώμα τους.

Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που οι άνδρες και οι γυναίκες αποθηκεύουν λίπος στο σώμα τους και στον τρόπο που το δέρμα εφαρμόζει στο στρώμα των μυών, σε λεπτά παράλληλα κορδόνια. Αυτά τα κορδόνια δεν έχουν και πολύ ελαστικότητα. Έτσι, το λίπος που παίρνει η γυναίκα γεμίζει τους χώρους μεταξύ των κορδονιών αυτών και παγιδεύεται σε ορισμένα σημεία περισσότερο, ώστε να εμφανίζεται δια μέσου του δέρματος και να δημιουργεί αυτήν την εικόνα της φλούδας του πορτοκαλιού στο δέρμα της γυναίκας, το οποίο ορισμένοι ονομάζουν κυτταρίτιδα.

girl running in the morningΗ λύση και ο τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου της κυτταρίτιδας είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής σας, δηλαδή όχι καθιστική ζωή, αλλά καθημερινή άσκηση (έστω καθημερινό μισάωρο περπάτημα). Όχι απρόσεκτη και πρόχειρη διατροφή, αλλά ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Όχι υπερκατανάλωση τσιγάρου, αλλά όσο το δυνατόν μείωση του καπνίσματος. Όχι υπερκατανάλωση αλκοόλ, αλλά μείωση των αλκοολούχων στο ελάχιστο. Όχι υπερκατανάλωση γλυκών και σοκολάτας, αλλά μικρές ποσότητες γλυκών αραιά και πού. Όχι υπέρμετρο άγχος, αλλά προσπάθεια για αυτοχαλάρωση και ηρεμία.

Κανένας δεν είπε ότι όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά αν έχετε υπομονή και επιμονή και βρείτε το σθένος, να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας ακολουθώντας αυτές τις βασικές συμβουλές, έχετε πολύ βάσιμες ελπίδες να απαλλαγείτε από τον εφιάλτη της κυτταρίτιδας και να απολαύσετε το σώμα σας όπως δεν το έχετε δει ποτέ στο παρελθόν.

http://www.moulinos-g.gr/

https://www.argiro.gr/2016/10/kuttaritida-o-megalos-exthros-ton-gunaikon-uparxei-lusi/