Πίσω

Το μπούτι κοτόπουλο στη μαγειρική και η διατροφική του αξία

Το μπούτι κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη του κοτόπουλου.
Το μπούτι κοτόπουλο και οι θερμίδες του εκτός από το ότι είναι ένα υγιεινό τρόφιμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας θεωρείται ένα από τα νοστιμότερα μέρη του κοτόπουλου. Έχει μια διαφορετικότητα από τα άλλα μέρη του κοτόπουλου και ως προς την υφή και ως προς το χρώμα. Το κοτόπουλο μπούτι έχει ελαφρώς πιο σκούρο ροζ χρώμα και είναι πιο λιπαρό και πιο ζουμερό. Το ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα του οφείλεται στο ότι είναι πιο ενεργό μέρος του κοτόπουλου και περιέχει περισσότερη μυοσφαιρίνη, η οποία βοηθά στην παροχή οξυγόνου στους σκελετικούς μυς. Κάθε κοτόπουλο έχει δύο μπούτια. Στην αγορά τα μπούτια κοτόπουλο βρίσκονται νωπά ή συσκευασμένα καταλλήλως ή και φιλεταρισμένα. Αποτελεί ίσως το πιο νόστιμο κομμάτι του κοτόπουλου, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τα παιδιά.

Διατροφική αξία

Στα 100g το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπούτι χωρίς δέρμα αποδίδει 175 θερμίδες. Περιέχει  28g πρωτεΐνες, 5,7g λιπαρά εκ των οποίων το 1,5g κορεσμένα. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β επίσης ανόργανα συστατικά όπως νάτριο, φωσφόρο, σίδηρο και σελήνιο. Στα 100g το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπούτι με δέρμα αποδίδει 216 θερμίδες. Περιέχει  27g πρωτεΐνες, 11,2g λιπαρά εκ των οποίων το 3g κορεσμένα. Περιέχει επίσης νάτριο, σίδηρο, σελήνιο, φώσφορο, αλλά και βιταμίνες Β12, παντοθενικό οξύ. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος οφείλεται στα διάφορα εδώδιμα λίπη που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα. Το κοτόπουλο μπούτι με δέρμα ή χωρίς δέρμα περιέχει χοληστερόλη. 

Χρήσεις

Το κοτόπουλο μπούτι χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δηλαδή, να βραστεί, να τηγανιστεί και να ψηθεί. Για να δημιουργούνται καλύτερα και νοστιμότερα πιάτα λόγω της ιδιαίτερης τρυφερότητας που έχει ενδείκνυται το αργό μαγείρεμα. Χρησιμοποιείται για δημιουργία αλμυρών και γλυκόξινων πιάτων. Επίσης  για σουβλάκια, σούπες και ζωμούς. Μπορεί να γίνει ακόμα και πανέ. Το κοτόπουλο μπούτι ταιριάζει εξαιρετικά και συνοδεία ρυζιού, πατάτας, ζυμαρικών, μπαχαρικών.

Μπούτι κοτόπουλο – Θαυμάσια γεύση 

Το κοτόπουλο μπούτι έχει μια εξαιρετική γεύση και υφή την οποία προσδίδει στα διάφορα φαγητά, ιδίως όταν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία. Αποτελεί ιδανική λύση για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο ελαφριά και υγιεινή διατροφή. Αρκεί βεβαίως να μη γίνεται υπέρμετρη χρήση λιπαρών υλών όπως λαδιού, βουτύρου και άλλων πρόσθετων συστατικών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, διαβάστε και για το κιμά κοτόπουλου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται