Πίσω

Τα είδη σπορελαίων και η διατροφική αξία τους

Το σπορέλαιο είναι το είναι το λάδι που προκύπτει από τους διάφορους καρπούς.
Στην ερώτηση τι είναι το σπορέλαιο, στο μυαλό κάθε ανθρώπου πρέπει να έρχονται τα παραπάνω λάδια. Συχνά μάλιστα βλέπουμε τον κόσμο να μπερδεύει το γεγονός ότι τα σπορέλαια είναι μια κατηγορία ελαίων και όχι συγκεκριμένο είδος, κάτι που τον οδηγεί στο να αναζητά τις διαφορές στο σπορέλαιο. Πρέπει λοιπόν να διευκρινιστεί η ερώτηση “σπορέλαιο τι είναι”. Ωστόσο αυτό που αναζητά κανείς, είναι ποιο σπορέλαιο είναι το καλύτερο για τα γλυκά αλλά και γενικότερα στις συνταγές.

Διατροφική Αξία

Το σπορέλαιο είναι κατώτερης ποιότητας, και λιγότερο υγιεινό, από το ελαιόλαδο. Ωστόσο είναι καλύτερο από άλλα ζωικά λίπη όπως είναι για παράδειγμα το βούτυρου γιατί δεν περιέχει τόσα ζωικά λιπαρά.

Ένα σπορέλαιο αποτελείται από νερό, λιπίδια, ελεύθερα λιπαρά οξέα, φυτικές πρωτεΐνες και μια σειρά από αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες. Όταν ακούμε την ερώτηση τι είναι το σπορέλαιο, τα παρακάτω ήδη μας έρχονται στο μυαλό.

Από καλαμπόκι
Ονομάζεται το φυτικό έλαιο από τους κόκκους του καλαμποκιού. Είναι πλούσιο σε ουσίες με ευεργετικές ιδιότητες που μειώνουν την χοληστερόλη τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Ακόμα είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία παρουσιάζουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Από ηλιοτρόπιο
Είναι το φυτικό έλαιο από τους σπόρους του ηλιοτρόπιου. Θα έλεγε κανείς ότι είναι το σπορέλαιο με τις λιγότερο ευεργετικές ιδιότητες. Στα λίγα θετικά του είναι πως αποτελεί μια πιο εύπεπτη επιλογή όταν χρησιμοποιείται στη μαγειρική.

Από σησάμι
Είναι το έλαιο από τον καρπό του σησαμιού. Περιέχει μοναδικές αντιοξειδωτικές ουσίες και μπορεί να βελτιώσει την υπεργλυκαιμία των ασθενών, να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου και την χοληστερόλη.

Σπορέλαιο και Μαγειρική

Σε γενικές γραμμές, το σπορέλαιο χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική και ιδίως στο τηγάνισμα, μιας και στις υψηλές θερμοκρασίες που χρειάζονται για το τηγάνισμα όλα τα λάδια αλλάζουν σύσταση και γίνονται το ίδιο. Το σπορέλαιο, ότι είδος και αν είναι, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική καθώς δεν έχει τόσο έντονη γεύση και δεν καλύπτει τις άλλες γεύσεις.

Όσον αφορά για το ποιο σπορέλαιο είναι το καλύτερο για γλυκά βλέπουμε ότι οι γνώμες διίστανται, καθώς όλα τα είδη μπορεί κανείς να τα βρει σε γλυκές συνταγές. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σπορέλαιο είναι από καλαμπόκι. Πολλές νοικοκυρές μπερδεύονται και αναζητούν ποιες είναι οι διαφορές στο σπορέλαιο, ενώ στην πραγματικότητα μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Στην ερώτηση “σπορέλαιο τι είναι” η απάντηση είναι κατηγορία φυτικών λαδιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε και για το λάδι καρύδας.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται