Το βούτυρο γάλακτος είναι ένα πολύ γνωστό που παράγεται συνήθως από την κρέμα πρόβειου ή αιγοπρόβειου .
Προέρχεται από τις κορυφές (κρέμα) οι οποίες προέρχονται από την αποκορύφωση του γάλακτος που συλλέγεται από βιομηχανίες. Έχει σχετικά ανοιχτό κίτρινο χρώμα και όταν συντηρείται στο ψυγείο είναι συμπαγές. Σε θερμοκρασία δωματίου λιώνει πολύ γρήγορα και έχει κίτρινο χρώμα. Η ποιότητα του βουτύρου γάλακτος εξαρτάται από τη βακτηριολογική ποιότητα της πρώτης ύλης του γάλακτος. Έχει μεγάλη διατηρησιμότητα, πολύ μεγαλύτερη από το φρέσκο βούτυρο, ακόμα και εκτός ψυγείου. Το βούτυρο γάλακτος χρησιμοποιείται ευρέως στις κουζίνες. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για το ποιο είναι το καλύτερο βούτυρο γάλακτος, ώστε να φτάσουν στο τέλειο παρασκεύασμα.