Πίσω

Βούτυρο καρύδας: πώς παράγεται και ποια η θρεπτική του αξία

Στις μέρες μας όλο και περισσότερο αυξάνει η προτίμηση του ανθρώπου σε φυτικό βούτυρο και συγκεκριμένα σε βούτυρο καρύδας.

Το βούτυρο καρύδας είναι ένα γνωστό βούτυρο ξηρών καρπών, όπως το φιστικοβούτυρο κ.ά. Το καθένα από αυτά φυτικό βούτυρο βοηθά σε μια καλύτερη και πιο υγιεινή ανθρώπινη διατροφή και αποτελούν προτίμηση των χορτοφάγων.

Βούτυρο ξηρών καρπών

Το βούτυρο ξηρών καρπών, όπως είναι το βούτυρο καρύδας προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά στον άνθρωπο, όπως μέταλλα, βιταμίνες, διάφορα φυτοχημικά, φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες. Η περιεκτικότητα των συστατικών αυτών του κάθε είδους βουτύρου ποικίλλει ανάλογα με το είδος του ξηρού καρπού από το οποίο έχει προέλθει το βούτυρο.

Βούτυρο καρύδας

Το βούτυρο καρύδας προέρχεται από την επεξεργασία των καρπών του φυτού Cocos Nucifera, κοινώς φοινικόδεντρο. Από την έκθλιψη της σάρκας της καρύδας παράγεται το λάδι της καρύδας. Το βούτυρο καρύδας παράγεται από την επεξεργασία και πολτοποίηση της σάρκας του καρπού και βρίσκεται σε στερεά μορφή. Περιέχει εκτός από λιπαρά, φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο. Είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην απώλεια βάρους, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός νιώθει πιο πλήρης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Ε. Προστατεύει επίσης από βακτήρια και μύκητες, λόγω του λαυρικού οξέως που περιέχει. Όταν χρησιμοποιείται στη διατροφή του ανθρώπου μειώνει το γλυκαιμικό δείκτη.

Χρήσεις

Το βούτυρο καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες γλυκές παρασκευές, όταν υπάρχει επιθυμία να δοθεί ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και ως άλειμμα σε ψωμι και φρυγανιές. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην ινδική κουζίνα.

Βούτυρο καρύδας – Οφέλη

Το βούτυρο καρύδας επομένως αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τους χορτοφάγους. Παρέχει ενέργεια και ενισχύει τον οργανισμό. Βοηθάει στη μείωση του βάρους. Γενικότερα, το βούτυρο ξηρών καρπών, όπως το βούτυρο καρύδας με τις πολύτιμες βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά του βοηθά στην προστασία από διάφορες ασθένειες όπως παχυσαρκία, κ.ά. Ιδιαίτερη προσοχή βέβαια χρειάζεται στην κατανάλωσή τους, η οποία πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να γίνεται κατάχρηση.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, διαβάστε και δοκιμάστε ακόμα,

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται