"
  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 350 γραμ. ψημένα ανάλατα φιστίκια (αράπικο φιστίκι ανάλατο)
  • 2 κ.σ μέλι ή άλλο γλυκαντικό
  • 2 κ.σ ηλιέλαιο
  • 1-2 πρέζες ανθός αλατιού (προαιρετικά)
  • Για το φυστικοβούτυρο σοκολάτας
  • 4 κ.σ άγλυκο κακάο
  • 2 κ.σ μέλι ή άλλο γλυκαντικό

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Φυστικοβούτυρο

    Για να φτιάξεις το σπιτικό φυστικοβούτυρο,

    χρειάζεσαι φρεσκοψημένα φιστίκια καλής ποιότητας. Τα φιστίκια που χρησιμοποιούμε στο σπιτικό φυστικοβούτυρο πρέπει οπωσδήποτε να είναι φρέσκα και ανάλατα.

    Αν δεν είναι ψημένα και αγοράσετε ωμά φιστίκια, τα βάζετε σε ταψάκι και τα ψήνετε για 6-7΄στους 200 °C.

    • Βάζουμε τα ζεστά  ψημένα φιστίκια σε καθαρή πετσέτα και τρίβουμε ελαφρά να ξεφλουδιστούν. Αφήνουμε να κρυώσουν.
    • Το σπιτικό φυστικοβούτυρο μπορεί να γίνει ακριβώς όπως το φυστικοβούτυρο του εμπορίου. Δηλαδή να γίνει κρέμα, απαλό και βελούδινο, ή φυστικοβούτυρο με κομματάκια ή ακόμα και φυστικοβούτυρο με σοκολάτα.
    • Επίσης για να φτιάξετε φυστικοβούτυρο χρειάζεστε ένα δυνατό μπλέντερ για να αλέσετε πολύ καλά τα φιστίκια ώστε να πολτοποιηθούν.
    • Καμία φορά η προσθήκη λίγου λαδιού βοηθάει στην ομογενοποίηση του πολτού. Γίνεται πιο λείο το φυστικοβούτυρο ειδικά αν το μπλέντερ που χρησιμοποιούμε δεν είναι πολύ δυνατό.
    • Βάζουμε τα ψημένα ξεφλουδισμένα φιστίκια στο μπλέντερ.
    • Βάζουμε το μπλέντερ σε λειτουργία και αλέθουμε για 3-4΄ λεπτά μέχρι να γίνει κρέμα και να πολτοποιηθούν πλήρως τα φιστίκια. Το φυστικοβούτυρο θα γίνει λείο και τα φιστίκια θα αποβάλουν τα έλαιά τους. Έτσι το μείγμα θα γίνει σαν πραλίνα.
    • Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κ.σ ηλιέλαιο ώστε να πολτοποιηθούν πιο σωστά τα φιστίκια και να βγει πολύ μαλακό κι απαλό το φυστικοβούτυρο.

    Στην αρχή τα αλεσμένα φιστίκια θα μοιάζουν με χοντροκομμένα. Μετά όλα μαζί γίνονται μια μάζα με χοντροκομμένα φυστίκι που μαζεύονται γύρω από τις λεπίδες του μπλέντερ. Όσο όμως αφήνεις το μίξερ σε λειτουργία και αρχίσουν να αποβάλουν τα έλαια, το φυστικοβούτυρο αρχίζει να γίνεται κρέμα, σαν πολτός.

    • Τότε, προσθέτουμε μέσα 1 κ.σ μέλι ή και περισσότερο αν θέλετε. Δοκιμάστε και φέρτε το φυστικοβούτυρο στη γεύση που σας αρέσει.
    • 1-2 πρέζες αλάτι ταιριάζουν στο φυστικοβούτυρο.
    • Βάζουμε το φυστικοβούτυρο σε βαζάκι και το συντηρούμε για 2-3  ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι διατηρείται μαλακό. Αν θέλετε να το κρατήσετε για  4-5 εβδομάδες, βάλτε το στο ψυγείο σας. Σκληραίνει λίγο η υφή του στο ψυγείο. Καμία φορά αν μείνει πολύ καιρό στο ψυγείο διαχωρίζεται το φυστικοβούτυρο. Απλά ανακατέψτε το και θα επανέλθει στη κρεμώδη υφή του.
    • Αν θέλετε μπορείτε την ώρα που αλέθετε το φυστικοβούτυρο, να προσθέσετε 1-2 πρέζες ανθό αλατιού. Του πάει πολύ.

    Φυστικοβούτυρο με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο με κομμάτια

    • Για να φτιάξεις φυστικοβούτυρο με σοκολάτα, φτιάχνεις την παραπάνω συνταγή. Όταν γίνει λείο και αποκτήσει μορφή κρέμας, τότε προσθέτουμε το κακάο και το επιπλέον μέλι και τα πολτοποιούμε.
    • Σε αυτή την περίπτωση το επιπλέον λάδι είναι απαραίτητο για να ομογενοποιηθεί σωστά το φυστικοβούτυρο και να να γίνει λείο και απαλό με κρεμώδη υφή.
    • Για να φτιάξεις φυστικοβούτυρο με κομμάτια, απλά προσθέτουμε στο πολτοποιημένο λείο φυστικοβούτυρο λίγα χοντροαλεσμένα φιστίκια.

    Αν σου άρεσε η συνταγή σπιτικό φυστικοβούτυρο φτιάξε και αυτά τα μπισκότα με φυστικοβούτυρο.

    Μάθε τα πάντα για το φυστικοβούτυρο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

    https://www.argiro.gr/2021/04/fystikovoutyro-ti-einai-kai-pos-to-chrisimopoio/

     

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×