Πίσω

Μη χάνεσαι στις… κατσαρόλες. Η σωστή χρήση, η εστία, μυστικά για την ευκολία σας

Μη χάνεστε ανάμεσα στις κατσαρόλες! Πολλές φορές μου λένε ότι μπερδεύονται με το τι πρέπει να χρησιμοποιήσουν για κάθε φαγητό ή δεν ξέρουν για ποιο λόγο πρέπει να αγοράσουν κάποια είδη κατσαρόλας.

Για να δούμε μαζί πώς χρησιμοποιούμε την κάθε μία και σε τι ακριβώς μας είναι είναι χρήσιμη.

Το κατσαρολάκι

Αυτό που θέλουμε για το μαγείρεμα μιας μερίδας και για μικρές ποσότητες φαγητού. Συνήθως δεν έχει καπάκι, οπότε δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να μαγειρέψουμε με αργό τρόπο. Στο κατσαρολάκι μας μπορούμε ακόμα και να τηγανίσουμε κάποιο τρόφιμο με λιγότερο λάδι από ότι συνηθίζουμε, γιατί έχει μικρό όγκο.

Η σαλτσιέρα

Έχει το καπάκι της και πρέπει να έχει αντικολλητική επίστρωση. Εδώ μπορούμε να μαγειρέψουμε μικρές ποσότητες, χωρίς όμως να ξοδεύουμε πολλή ενέργεια.

Η μεσαία κατσαρόλα

Είναι η καλύτερη για να  φτιάξουμε 3-4 μερίδες φαγητού. Συνήθως έχει γυάλινο καπάκι για να μας επιτρέπει να βλέπουμε το φαγητό μας.

Η ρηχή κατσαρόλα (σοτέζα)

Με αυτή μπορούμε να συνδυάσουμε το αρχικό σοτάρισμα με το αργό βράσιμο στη συνέχεια του φαγητού μας. Η αντικολλητική της επίστρωση, χρειάζεται λιγότερο λάδι για να κάνει το φαγητό μας ροδοκόκκινο.

Σοτέζα με ψηλό καπάκι

Μας δίνει την δυνατότητα να μαγειρεύουμε μεγάλα κομμάτια κρέατος ή ολόκληρα πουλερικά, ψήνοντάς τα αργά, σαν να είναι μία γάστρα.

Η βαθιά κατσαρόλα

Την αγαπούν οι μεγάλες οικογένεις και οι νοικοκυρές που κάνουν τραπέζια. Σε αυτή μπορούμε να μαγειρέψουμε μέχρι και 8 μερίδες φαγητό. Η κανονική διάμετρος της είναι αυτή που μας επιτρέπει να μαγειρέψουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού. Είναι η κατσαρόλα που μπορούμε να βράσουμε λόγω του ύψους της, χόρτα και χορταρικά.

Η χύτρα ταχύτητος

Μπορούμε να μαγειρέψουμε σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Κλείνει αεροστεγώς και δεν επιτρέπει στον αέρα και τα υγρά να διαφύγουν από την κατσαρόλα. Χρησιμοποιήστε την όταν βιάζεστε ή όταν έχετε κάποιο χοντρό κρέας ή κάποιο χωριάτικο κοτόπουλο.  

 Η κάθε εστία θέλει και την κατσαρόλα της 

Πάντα πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας το είδος της εστίας στην οποία μαγειρεύουμε, για να χρησιμοποιούμε τις σωστές κατσαρόλες και να εξοικονομούμε ενέργεια, χρόνο και βέβαια για να να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στη γεύση μας.

Τα μάτια του γκαζιού είναι αυτά στα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδος κατσαρόλας
Οι κεραμικές εστίες ή αυτές με τα ηλεκτρικά μάτια, λειτουργούν καλύτερα όταν τα σκεύη μας έχουν επίπεδη βάση. Η κάτω πλευρά του σκεύους πρέπει να αγγίζει ολόκληρη την επιφάνεια, γιατί έτσι έχουμε σταθερή κάλυψη θερμότητας.

Οι επαγωγικές εστίες λειτουργούν όταν η επιφάνεια δημιουργεί μια μαγνητική σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό; Οι ειδικοί λένε ότι αυτό μας περιορίζει να χρησιμοποιούμε κατσαρόλες κατασκευασμένες από μαντέμι ή ατσάλι.

 

Μικρά, αλλά τα πιο σημαντικά μυστικά

– Η κατσαρόλα και η εστία να εφάπτονται ακριβώς και να έχουν το ίδιο μέγεθος.

– Επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος της κατσαρόλας, ανάλογα με τις μερίδες φαγητού θα μαγειρέψουμε.

– Όταν βράζει το φαγητό μας προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού ή του πορτοκαλιού που θέλουμε, αφού πρέπει να προστατέψουμε τη βιταμίνη C που έχουν.

– Η μικρής διαμέτρου κατσαρόλα είναι καλύτερη αν θέλουμε να σοτάρουμεγιατί έτσι βάζουμε λιγότερο λάδι στον μικρό πάτο τους.

-Αν “αρπάξει” το φαγητό σε σκεύη ψησίματος και κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας ή του ταψιού τότε τα γεμίζουμε με νερό και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας αλάτι. Το αφήνουμε να μουλιάσει όλη τη νύχτα και το πρωί το βάζουμε στη φωτιά να πάρει μια βράση. Έπειτα το τρίβουμε με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα. Αφού ξεκολλήσουν τα καμένα λίπη, πλένουμε το σκεύος με νερό και σαπούνι κουζίνας.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται