Το γάλα πρόβειο στην Ελλάδα και η σύστασή του
Στην Ελλάδα παράγεται γάλα πρόβειο και γίδινο σε ποσοστό 58% που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως τυριών.
Κάθε τύπος γάλακτος αποτελείται από τα κύρια συστατικά δηλαδή το νερό, το λίπος, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα άλατα. Υπάρχουν και δευτερεύοντα συστατικά όπως ένζυμα, ιχνοστοιχεία, σωματικά κύτταρα, βιταμίνες, αέρια, ορμόνες και μικροοργανισμούς. Έτσι είναι και το πρόβειο γάλα.
Ποιες οι διαφορές αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος;
Το αγελαδινό με το πρόβειο γάλα διαφέρουν στην σύσταση καθώς το πρόβειο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα στερεών συστατικών. Σημαντικότερη διαφορά υπάρχει στην ποσότητα πρωτεϊνών και λίπους. Το πρόβειο γάλα περιέχει 7,1% λίπος έναντι του αγελαδινού που περιέχει 3,8%. Παράλληλα το πρωτεϊνικό του περιεχόμενο ανέρχεται στο 5,8% ενώ του αγελαδινού στο 3,3%. Όσον αφορά τα παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα το πρόβειο γάλα πήζει πιο γρήγορα σε τυρί από το αγελαδινό. Τέλος το πρόβειο γάλα έχει πιο πλούσια γεύση και πιο έντονη μυρωδιά εξαιτίας της σύστασης του λίπου. Ότι έχει να κάνει με το χρώμα είναι πιο λευκό έναντι του αγελαδινού που είναι συνήθως υποκίτρινο.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την σύσταση αλλά και την ποιότητα στο παραγόμενο πρόβειο γάλα;
Η ποικιλομορφία σύστασης αλλά και η ποιότητα στο πρόβειο γάλα εξαρτώνται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες εκτροφής και την εποχή του έτους, την υγεία του ζώου, την φυλή, την διατροφή, την μέθοδο άμελξης (άρμεγμα) και το στάδιο γαλακτικής περιόδου. Γαλακτική περίοδος είναι η περίοδος μετά τον τοκετό που ξεκινά η παραγωγή γάλακτος κατά την διάρκεια της οποίας η σύσταση του γάλακτος είναι μεταβαλλόμενη.
Να πίνω πρόβειο γάλα;
Κάθε είδος γάλακτος (γάλα πρόβειο, αγελαδινό, γίδινο) αποτελεί την πρώτη τροφή όλων των θηλαστικών και συμμετέχει στην φυσιολογική ανάπτυξη τους. Το γάλα είναι πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών συμπλέγματος B, καθώς και βιταμινών D και Ε ενώ παράλληλα περιέχει ιχνοστοιχεία με σημαντικότερο το ασβέστιο που είναι σύμμαχος στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής, που αποτελεί επιστημονικά το καλύτερο μοντέλο διατροφής που προάγει την υγεία, οι συστάσεις για το γάλα τονίζουν την μέτρια εβδομαδιαία κατανάλωση του. Βάση μελετών μέτρια κατανάλωση γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κάποιων μορφών καρκίνου ενώ μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.