Για να γίνει σπυρωτό το κριθαράκι και να μη λασπώσει, αυτά είναι τα βασικά μυστικά που αν τα ακολουθήσετε θα έχετε το ωραιότερο σπυρωτό γιουβέτσι στο δικό σας τραπέζι.
1) Πριν βάλετε το κριθαράκι μέσα στο ταψί, σοτάρετε το ζυμαρικό με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό αδιαβροχοποιείται και δεν θα σας λασπώσει το κριθαράκι στο μαγείρεμα.
Για πιο γρήγορο μαγείρεμα, μπορείτε να βράσετε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει το κριθαράκι για 2-3′ ανακατεύοντας το. Μετά βάλτε το σε σουρωτήρι και ρίξτε μπόλικο κρύο νερό, ώστε να φύγει το περιττό άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό το γιουβέτσι. Περιχύστε με λίγο λάδι, ανακατέψτε το κι αφήστε το να στραγγίσει καλά. Βάζουμε στο ταψί το κριθαράκι και το κρέας με την σάλτσα του και βάζουμε το γιουβέτσι σε καυτό προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το γιουβέτσι μέσα για 35΄. Ψήνουμε δηλαδή σε σβηστό φούρνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και χάσουμε τη θερμοκρασία του.
2) Να έχει αρκετά υγρά το ταψί, ώστε να καλύπτεται το κριθαράκι κατά το ψήσιμο.
3) Να βγει από το φούρνο όσο ακόμα είναι ζουμερό και να κρατάει λίγο να μην έχει δηλαδή μαλακώσει τελείως.
4) Να ξεκουραστεί και να τραβήξει όση σάλτσα χρειάζεται, για να μελώσει και να παραμείνει σπυρωτό και ζουμερό ταυτόχρονα, χωρίς να κολλήσει και να λασπώσει.
5) Ανακατέψτε κατά τη διάρκεια του ψησίματος τουλάχιστον 1-2 φορές. Θα δείτε ότι αυτό κάνει τη διαφορά για το σπυρωτό γιουβέτσι.
6) Κάτι που μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά σε μένα φάνηκε λύση σωτηρίας όταν έφτιαξα 500 μερίδες γιουβέτσι, δηλαδή αμέτρητα ταψιά σε παρουσίαση ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό: μόλις βγει καυτό και αχνιστό από τον φούρνο, κι όσο ακόμα κοχλάζει η πλούσια σάλτσα του, ρίξτε 2-3 παγάκια στην επιφάνεια του. Κουνήστε το ταψί κι αφήστε το να σταθεί, να κοπεί ο βρασμός του και να τραβήξει το ζυμαρικό μόνο του όση σάλτσα χρειάζεται, ώστε να παραμείνει ζουμερό και σπυρωτό.
Επίσης, αν χρησιμοποιήσετε για το ψήσιμο του γιουβετσιού χοντρό ταψί κεραμικό, γυάλινο ή πήλινο σκεύος για γιουβέτσι, μπορείτε να ζεστάνετε το σκεύος στο φούρνο, ώστε μόλις ρίξετε τα υλικά σας, να αρχίσει αμέσως ο βρασμός. Μετράμε το χρόνο ψησίματος από την ώρα που αρχίζει ο βρασμό του φαγητού.
Και τέλος, να θυμάστε ότι όπως όλα τα πιάτα με ζυμαρικά, το γιουβέτσι δεν πρέπει να ξαναζεσταθεί αλλά να βγει φρεσκοψημένο και ζουμερό στο τραπέζι.
Φτιάξτε το κι απολαύστε το, γιατί πραγματικά αυτή η συνταγή είναι το κάτι άλλο.
Αφού έμαθες όλα τα μυστικά για το γιουβέτσι, φτιάξε και την αγαπημένη συνταγή όλων.