Μυστικά για σπυρωτό γιουβέτσι με κρέας στο φούρνο

Λατρεύω το παραδοσιακό σπιτικό γιουβέτσι στο φούρνο με κρέας (μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί) με σπυρωτό κριθαράκι και μελωμένη σάλτσα!

Μου έρχεται στο μυαλό αμέσως, το κυριακάτικο τραπέζι στο σπίτι και η μυρωδιά από γιουβέτσι μοσχάρι στο φούρνο. Η μαγεία της παραδοσιακής συνταγής, που μας συναρπάζει όλους και μόνο στο άκουσμα της.

Ακολούθησε πιστά τα μυστικά μου, για να τους κάνεις όλους να πουν ότι μαγειρεύεις καλύτερα από τη μαμά τους!

Ποιο κρέας επιλέγω για γιουβέτσι στο φούρνο;

Όσον αφορά την επιλογή κρέατος, αν αυτό είναι μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί ή κατσίκι είναι καθαρά θέμα γούστου.

Ακολουθείστε τις οδηγίες που σας έχω στην κάθε συνταγή, ανάλογα με όποιο κρέας θα επιλέξετε.

γιουβέτσι κοτόπουλο
Κοτόπουλο γιουβέτσι

Πλούσια σάλτσα στο κρέας για το γιουβέτσι

-Βασική προϋπόθεση για πολλή νοστιμιά στο γιουβέτσι με κρέας στο φούρνο, είναι το καλομαγειρεμένο κρέας.

Το κρέας πρέπει να βράσει και να μελώσει μέσα στην σάλτσα του, αλλά και η σάλτσα θα πρέπει να είναι αρκετή σε ποσότητα, αφού στην ουσία εκεί μέσα θα βράσει το ζυμαρικό.

-Είναι προτιμότερο να έχετε αρκετή σάλτσα το φαγητό από την αρχή φαγητό, από το να προσθέσετε πολύ νερό στο τέλος για να βράσει το κριθαράκι.

πλούσια σάλτσα του κρέατος, που έχει σιγομαγειρευτεί και έχουν αναπτυχθεί όλα τα αρώματα των υλικών που βάλαμε σε αυτήν, είναι το Α και το Ω της νοστιμιάς γι’ αυτήν την συνταγή.

Ποια είναι η σωστή αναλογία νερού με κριθαράκι στο γιουβέτσι;

Η σωστή αναλογία νερού με κριθαράκι στο γιουβέτσι είναι κάτι πολύ σχετικό. Σε γενικές γραμμές, μια σωστή προσέγγιση στη αναλογία νερού στο κριθαράκι είναι: 1 προς τρία. Ένα μέρος δηλαδή ζυμαρικού με 3 μέρη νερού.

Η σωστή προετοιμασία για το γιουβέτσι, σας λύνει τα χέρια

Επειδή συνήθως το γιουβέτσι με κρέας στον φούρνο αποτελεί το κατεξοχήν κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα, μπορείτε να έχετε  βράσει από την προηγούμενη ημέρα το κρέας και να το ζεστάνετε την επόμενη που θα μπει στον φούρνο με το ζυμαρικό. Ετσι θα γλιτώσετε κόπο και χρόνο την ημέρα που θα περιμένετε τους καλεσμένους σας.

Θέλουμε σπυρωτό το κριθαράκι στο γιουβέτσι

Για να γίνει σπυρωτό το κριθαράκι και να μη λασπώσει, αυτά είναι  τα βασικά μυστικά που αν τα ακολουθήσετε θα έχετε το ωραιότερο σπυρωτό γιουβέτσι στο δικό σας τραπέζι.

α)Πριν βάλετε το κριθαράκι μέσα στο ταψί, σοτάρετε το ζυμαρικό με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό αδιαβροχοποιείται και δεν θα σας λασπώσει το κριθαράκι στο μαγείρεμα.

Για πιο γρήγορο μαγείρεμα, μπορείτε να βράσετε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει το κριθαράκι για 2-3′ ανακατευοντας το. Μετά βάλτε το σε σουρωτήρι και ρίξτε μπόλικο κρύο νερό, ώστε να φύγει το περιττό άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό το γιουβέτσι. Περιχύστε με λίγο λάδι, ανακατέψτε το κι αφήστε το να στραγγίσει καλά.

Βάζουμε στο ταψί το κριθαράκι και το κρέας με την σάλτσα του και βάζουμε το γιουβέτσι σε καυτό προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το γιουβέτσι μέσα για 35΄. Ψήνουμε δηλαδή σε σβηστό φούρνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και χάσουμε τη θερμοκρασία του.

β) Να έχει αρκετά υγρά το ταψί, ώστε να καλύπτεται το κριθαράκι κατά το ψήσιμο.

γ) Να βγει από το φούρνο όσο ακόμα είναι ζουμερό και να κρατάει λίγο να μην έχει δηλαδή μαλακώσει τελείως.

δ) Να ξεκουραστεί και να τραβήξει όση σάλτσα χρειάζεται, για να μελώσει και να παραμείνει σπυρωτό και ζουμερό ταυτόχρονα, χωρίς να κολλήσει και να λασπώσει.

ε) Ανακατέψτε κατά τη διάρκεια του ψησίματος τουλάχιστον 1-2 φορές. Θα δείτε ότι αυτό κάνει τη διαφορά για το σπυρωτό γιουβέτσι.

στ) Κάτι που μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά σε μένα φάνηκε λύση σωτηρίας όταν έφτιαξα 500 μερίδες γιουβέτσι, δηλαδή αμέτρητα ταψιά σε παρουσίαση ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό: μόλις βγει καυτό και αχνιστό από τον φούρνο, κι όσο ακόμα κοχλάζει η πλούσια σάλτσα του, ρίξτε 2-3 παγάκια στην επιφάνεια του. Κουνήστε το ταψί κι αφήστε το να σταθεί, να κοπεί ο βρασμός του και να τραβήξει το ζυμαρικό μόνο του όση σαλτσα χρειάζεται, ώστε να παραμείνει ζουμερό και σπυρωτό.

Αυτό που θα θυμούνται για πάντα οι συνδαιτημόνες σας, θα είναι ότι έφαγαν το ωραιότερο γιουβέτσι.

-Επίσης, αν χρησιμοποιήσετε για το ψήσιμο του γιουβετσιού χοντρό ταψί κεραμικό, γυάλινο ή πήλινο σκεύος για γιουβέτσι, μπορείτε να ζεστάνετε το σκεύος στο φούρνο, ώστε μόλις ρίξετε τα υλικά σας, να αρχίσει αμέσως ο βρασμός. Μετράμε το χρόνο ψησίματος από την ώρα που αρχίζει ο βρασμό του φαγητού.

Και τέλος, να θυμάστε ότι όπως όλα τα πιάτα με ζυμαρικά ,το γιουβέτσι δεν πρέπει να ξαναζεσταθεί αλλά να βγεί φρεσκοψημένο και ζουμερό στο τραπέζι.

Φτιάξτε το κι απολαύστε το, γιατί πραγματικά αυτή η συνταγή είναι το κάτι άλλο.

γιουβέτσι με κρέας
Το γιουβέτσι της Αργυρώς

Είμαι πάντα εδώ, για να σας δίσω όσες περισσότερες οδηγίες, συμβουλές, πληροφορίες, και όλα τα μυστικά που έχω μαζέψει όλα αυτά τα 20 χρόνια που έχω αφιερωθεί στη μαγειρική και την εστίαση.

Είμαι εδώ για να «ανησυχώ» για εσάς και να φροντίζω ώστε να λύνονται όλες οι απορίες σας. Εσείς το μόνο που χρειάζεστε είναι όρεξη για μαγειρική και μεράκι για να περιποιηθείτε τους καλεσμένους σας, που για να διαβάζετε τα Μυστικά μου, σίγουρα τα έχετε ήδη.

 

Καλή επιτυχία και συνεχίστε να μαγειρεύετε με το ίδιο πάθος!

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!

Σας Προτείνουμε