Ακόμα και εσείς που δεν έχετε ξαναφτιάξει λαζάνια με σάλτσα μπολονέζ με όλα τα μυστικά μου, που μοιράζομαι μαζί σας και ακολουθώντας τη συνταγή μου βήμα βήμα, θα φτιάξετε ένα φαγητό που όλοι θα παραμιλάνε.
Στις λεπτομέρειες κρίνεται η επιτυχία ενός φαγητού, για αυτό και σας δίνω όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται.
Η κλασική σάλτσα μπολονέζ, γίνεται με ψιλοκομμένο κρέας και σιγοβράζει για αρκετές ώρες σκεπασμένη, σε πολύ χαμηλή φωτιά. Χρησιμοποιώντας κιμά, μειώνουμε το χρόνο βρασμού, αλλά όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσετε στο σιγανό μαγείρεμά της σάλτσας μπολονέζ, τόσο πιο τέλειο θα είναι και στη γεύση και στην υφή το αποτέλεσμα.
Να επιμείνετε στον κρεοπώλη σας, για κιμά περασμένο μια φορά στην μηχανή γιατί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερη νοστιμιά και πιο πλούσια γεύση κρέατος στη σάλτσα. Διαβάστε εδώ πως διαλέγουμε σωστά τον κιμά για κάθε συνταγή.
Τι να προσέχετε για να φτιάξετε λαζάνια με σάλτσα μπολονέζ;
Φροντίστε η σάλτσα μπολονέζ να έχει αρκετή υγρασία, γιατί με αυτά τα υγρά θα ψηθούν και θα μαλακώσουν τα λαζάνια.
Πάντα να σβήνετε με λίγο κρασί τον κιμά ή το κρέας για την σάλτσα μπολονέζ γιατί το κρασί δίνει τέλεια αρώματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό αλλά και κόκκινο κρασί.
Η προσθήκη του πελτέ ντομάτας και το σοτάρισμά του, δίνουν πλούσια γεύση κι αρώματα στην σάλτσα μπολονέζ.
Το σωστό σοτάρισμα του κιμά δίνει το 50% του τελικού γευστικού αποτελέσματος. Γι’ αυτό, σοτάρετε σωστά τον κιμά, ίσα να ροδίσει ελαφρά και όχι να αρχίσει να βράζει και να βγάζει τα υγρά του.
Το σωστό σοτάρισμα της Τριάδας (mirepoix) κρεμμύδι καρότο σέλερι ώστε να δώσει το μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα στην σάλτσα μπολονέζ είναι πολύ σημαντικό. Γι αυτό δεν πρέπει να πάρουν καθόλου χρώμα αλλά να μαλακώσουν και να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
Η εύκολη μπεσαμέλ μου απογειώνει τα λαζάνια, γιατί είναι μια ελαφριά και πολύ κρεμώδης σάλτσα που διατρέχει και ποτίζει τα ζυμαρικά καθώς και την σάλτσα μπολονεζ. Σας την έχω δείξει εδώ και πολλά χρόνια και όλοι έχετε ξετρελαθεί με την υφή και την γεύση της.
Αν ετοιμάσετε νωρίτερα την εύκολη μπεσαμέλ, διατηρείστε την σωστά. Αφού δέσει η σάλτσα, αποσύρετέ την από την φωτιά και καλύψτε την επιφάνεια της με τη μεμβράνη τροφίμων, να εφάπτεται στην επιφάνειας της, ώστε να μην κάνει πέτσα και να παραμείνει ζεστή και τρεμουλιαστή.
Χρησιμοποιήστε βαθύ ταψί γιατί κατά το ψήσιμο με τον βρασμό ξεχειλίζουν οι σάλτσες και χύνονται έξω.
Αφήστε τα λαζάνια να σταθούν και να σταματήσει ο βρασμός μετά το ψήσιμο ώστε να γίνουν ακόμα πιο πλούσιες οι γεύσεις και τα αρώματα.
Αν περισσέψουν, που δεν το νομίζω, μπορείτε να τα ζεστάνετε σκεπασμένα πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία. Ραντίστε τα με λίγες σταγόνες γάλα ή νερό, μιας και αν μείνουν τα ζυμαρικά και κρυώσουν, ρουφούν κάθε υγρασία από τις σάλτσες στο ταψί.
Αφού μάθατε τα μυστικά μου για σίγουρη επιτυχία της συνταγής, καλέστε κόσμο και φτιάξτε τα λαζάνια μου με σάλτσα μπολονέζ και απολαύστε το καλό φαγητό και την παρέα σας.
Είμαι πάντα εδώ, για να σας δίνω όσες περισσότερες οδηγίες, συμβουλές, πληροφορίες, και όλα τα μυστικά που έχω μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια που έχω αφιερωθεί στη μαγειρική και την εστίαση. Είμαι εδώ για να «ανησυχώ» για εσάς και να φροντίζω ώστε να λύνονται όλες οι απορίες σας. Εσείς το μόνο που χρειάζεστε είναι όρεξη για μαγειρική και μεράκι για να περιποιηθείτε τους καλεσμένους σας, που για να διαβάζετε τα μυστικά μου, σίγουρα τα έχετε ήδη!
Καλή επιτυχία και συνεχίστε να μαγειρεύετε με το ίδιο πάθος, συνταγές… που τρώγονται.
Διαβάστε παρακάτω και όλα τα μυστικά επιτυχίας για τον ωραιότερο μουσακά που έχετε φτιάξει ποτέ!