Paleo Diet: η παλαιολιθική δίαιτα

Στην εναγώνια προσπάθεια για γρήγορη απώλεια βάρους πολύ ευκολα υιοθετούνται δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα, αλλά το σημαντικότερο υποστηρίζουν κάτι «διαφορετικό». Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και η διάσημη πλέον paleo diet ή παλαιολιθική δίαιτα που έχει κερδίσει πολλούς θαυμαστές το τελευταίο διάστημα.

Η θεωρία στηρίζεται στην υπόθεση ότι η τροφή του ανθρώπου των σπηλαίων ήταν μια υγιεινή διατροφή που εκτός από χαμηλό βάρος τους προσέδιδε και καλύτερη υγεία. Είναι σχεδιασμένη πάνω στη διατροφή που υποθέτουμε πως έκαναν οι πρωτόγονοι κυνηγοί και συλλέκτες, όταν ανακάλυψαν τη γεωργία το 10.000 π.Χ.

Το περιεχόμενο. Πρόκειται για μια κρεατοφαγική δίαιτα κατά βάση. Επιτρέπεται η κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος και πουλερικών, αυγών, κυνηγιού, ψαριών, φρούτων, λαχανικών καθώς και ωμών καρπών. Αντίθετα, απαγορεύονται τα έλαια, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, τα γλυκά, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα αμυλούχα λαχανικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αλατισμένα τρόφιμα και τα λιπαρά κρέατα.

Σχόλιο. Αν και οι υποστηρικτές της δίαιτας ισχυρίζονται πως μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να επαληθεύει μια τέτοια θεωρία. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι μια πρωτεϊνική δίαιτα οδηγεί σε ασφαλέστερη απώλεια κιλών, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα δεν φαίνεται να καταλήγει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Επιπλέον, η απαγόρευση συγκεκριμένων τροφίμων από τη διατροφή, όπως τα γαλακτοκομικά, μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβής για την υγεία λόγω της έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι μια δίαιτα επιβαρυμένη με τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ειδικά όταν εφαρμόζεται στη σημερινή εποχή, έχει αυξημένες πιθανότητες να επιβαρύνει το λιπιδιμαικο μας προφιλ, επηρεάζοντας αρνητικά κυριως τη λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος. Τέλος, οι πιθανότητες ένα άτομο να ακολουθήσει μια τέτοια διατροφή στη σύγχρονη εποχή με την αφθονία αγαθών και γεύσεων που υπάρχουν είναι ελάχιστες.

Το μυστικό, λοιπόν, εξακολουθεί να είναι ένα! Τρώμε απ’ όλα βάζοντας μέτρο και ισορροπία στις επιλογές μας.

https://www.argiro.gr/2017/10/paleo-diet-palaiolithiki-diaita-diaita-tou-anthropou-ton-spilaion-tou-tasou-papalazarou/