Πίσω

Πως θα φτιάξεις τη καλύτερη συνταγή για αυγολέμονο

Θέλετε να πετύχετε το καλύτερο;

Είναι σαν τον αέρα που αναπνέουμε: δεν τον βλέπουμε, αλλά δεν μπορούμε χωρίς αυτό.  Είναι από εκείνα τα πράγματα που, ενώ δεν τα βλέπεις, όταν λείπουν, η απουσία τους γίνεται αισθητή. Κι όμως  δε φαίνεται, δεν μπορείς να το δεις. Έτσι είναι το σωστό: αόρατο. Γίνεται με τον ζωμό από κάθε φαγητό, δανείζοντας μόνο το απαλό κίτρινο χρώμα του. Και χαρίζοντας τη βελούδινη γεύση του σε κάθε φαγητό που χωρίς αυτό δεν θα είχε την ίδια γεύση, δε θα είχε σώμα. Πολλά φαγητά χάνουν το χαρακτήρα τους χωρίς αυτό. Είναι για τη μαγειρική μια διακριτική, αλλά χαρακτηριστική παρουσία. Μάθετε όσα πρέπει να κάνετε και θα ξετρελαθείτε με την γεύση που θα δώσει στο φαγητό σας.

Γενικά πρέπει να θυμάστε, ότι:

Χτυπάμε με σύρμα τα αυγά σε μπολ, προσθέτουμε το λεμόνι (και το κόρν φλάουρ προαιρετικά) και σιγά σιγά, παίρνουμε λίγη λίγη την υγρό του φαγητού  και την προσθέτουμε αναδεύοντας με το σύρμα, για να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία των αυγών, ώστε να μην κόψει  όταν μπει στην κατσαρόλα.

Όταν λέμε ότι κόβει, εννοούμε ότι, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του φαγητού που προστίθεται ανακατεύοντάς το, ψήνεται το αυγό και, πιο συγκεκριμένα, ψήνεται το ασπράδι. Αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Μικρά – μικρά άσπρα κομμάτια ψημένου αυγού χαλούν την όψη και τη γεύση μιας σάλτσας ή ενός φαγητού.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να πετύχουμε το φαγητό με το πιο γευστικό αποτέλεσμα;

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, για να πέσει η θερμοκρασία του φαγητού και περιμένουμε για τουλάχιστον 5-10′

Όπως σημειώσαμε παραπάνω, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά στην αρχή, για να σπάσουν καλά και ιδιαίτερα τα ασπράδια που θέλουν έντονο χτύπημα. Έπειτα, προσθέτουμε το  λεμόνι.

Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ, ανακατεύουμε, και με ροή κλωστής, ενσωματώνουμε  με την προσθήκη αρκετού σε ποσότητα, ζεστού ζωμού του φαγητού.

Προσθέτουμε το αραιωμένο αυγολέμονο λίγο λίγο, με ροή κλωστής στο φαγητό, ανακατεύοντας, πάντα, ώστε να πήζει ομοιόμορφα.

Αφού σιγουρευτούμε ότι το ενσωματώσαμε σωστά , την αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, ώστε να πήξει ακόμα περισσότερο, ανακατεύοντας που και που, χωρίς όμως να κοχλάζει.

Το κόρν φλάουρ δεν είναι απαραίτητο, ειδικά αν αυτό πρόκειται να μπει σε μια παχιά σάλτσα. Βοηθάει, όμως, να χυλώσει ένα ζουμερό φαγητό όπως οι σούπες.

Καλή επιτυχία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται