Μυστικά για το τέλειο αυγολέμονο

Θέλετε να πετύχετε το καλύτερο αυγολέμονο για σούπες, σάλτσες ή λαχανοντολμάδες; Μάθετε όσα πρέπει να κάνετε και θα ξετρελαθείτε με την γεύση που θα δώσει στη σούπα σας ή στο κρέας σας την περίοδο των γιορτών, όπως το χοιρινό με σέλινο, ακόμα και στους λαχαντολμάδες σας.

Γενικά πρέπει να θυμάστε ότι:

  • Χτυπάμε με σύρμα τα αυγά σε μπολ, προσθέτουμε το λεμόνι (και το κόρν φλάουρ προαιρετικά) και σιγά σιγά, παίρνουμε λίγη λίγη την σούπα και την προσθέτουμε αναδεύοντας με το σύρμα, για να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία των αυγών, ώστε να μην κόψει το αυγολέμονο όταν μπει στην σούπα.
  • Όταν λέμε ότι κόβει το αυγολέμονο, εννοούμε ότι, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του φαγητού που προστίθεται ανακατεύοντάς το, ψήνεται το αυγό και, πιο συγκεκριμένα, ψήνεται το ασπράδι. Αυτό πρέπει να αποφεύγεται, γιατί μικρά – μικρά άσπρα κομμάτια ψημένου αυγού χαλούν την όψη και τη γεύση μιας σάλτσας ή ενός φαγητού.
κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο
Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να πετύχουμε το αυγολέμονο και το πιο γευστικό αποτέλεσμα;

  1. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, για να πέσει η θερμοκρασία του φαγητού και περιμένουμε για τουλάχιστον 5-10′
  2. Όπως σημειώσαμε παραπάνω, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά στην αρχή, για να σπάσουν καλά και ιδιαίτερα τα ασπράδια που θέλουν έντονο χτύπημα. Έπειτα, προσθέτουμε το  λεμόνι. Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ, ανακατεύουμε, και με ροή κλωστής, ενσωματώνουμε το αυγολέμονο με την προσθήκη αρκετού σε ποσότητα, ζεστού ζωμού.
  3. Προσθέτουμε το αραιωμένο αυγολέμονο λίγο λίγο, με ροή κλωστής στο φαγητό, ανακατεύοντας, πάντα, τη σούπα ή τη σάλτσα σε κρέας και λαχανοντολμάδες, ώστε να πήζει ομοιόμορφα.
  4. Αφού σιγουρευτούμε ότι ενσωματώσαμε σωστά το αυγολέμονο, την αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, ώστε να πήξει ακόμα περισσότερο, ανακατεύοντας που και που, χωρίς όμως να κοχλάζει.
  5. Το κόρν φλάουρ δεν είναι απαραίτητο, ειδικά αν αυτό πρόκειται να μπει σε μια παχιά σάλτσα. Βοηθάει, όμως, να χυλώσει ένα ζουμερό φαγητό όπως οι σούπες.

Θέλω να κάνετε στο σπίτι σας τα καλύτερα μαγειρέματα!

Γι αυτό και μοιράζομαι μαζί σας όλα τα μυστικά μου!

Καλή επιτυχία,