Το χούμους είναι ένα ντιπ που προέρχεται από την Αίγυπτο και την περιοχή του Λεβάντε. Σήμερα, είναι γνωστό και αγαπητό σχεδόν σε όλο τον κόσμο αλλά και στην χώρα μας. Το «χούμους» προέρχεται από την αραβική λέξη που σημαίνει «ρεβύθι». Το πλήρες όνομα της συνταγής είναι ḥummuṣ bi ṭaḥīna που μεταφράζεται ως «ρεβύθια με ταχίνι».
Η πρώτη αναφορά σε μια παρόμοια συνταγή έγινε σε βιβλία μαγειρικής που εκδόθηκαν στο Κάιρο τον 13ο αιώνα. Σύμφωνα με ιστορικούς, ο πρώτος που ετοίμασε χούμους ήταν ο Σουλτάνος της Αιγύπτου και Συρίας, Σαλαντίν.
Η διατροφική αξία του χούμους είναι μεγάλη λόγων των ρεβυθιών και του ταχινιού που περιέχει.
Παραδοσιακά το hummus σερβίρεται σε μία μεγάλη πιατέλα μαζί με αραβική πίτα, αγγούρι, ντομάτα και ορισμένες φορές falafel. Αυτό όμως που έχει αξία να καταλάβει κανείς είναι πως δεν πρόκειται για μία ακόμη διαφορετική γεύση με άρωμα από την Ανατολή.