Πίσω

Κουμκουάτ, ένα δεντράκι για μπαλκόνι, του συνεργάτη μας Κώστα Λιονουδάκη

Tο κουμκουάτ είναι το ιδανικό καρποφόρο δέντρο για να καλλιεργήσετε σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Αειθαλές εσπεριδοειδές, χαμηλού ύψους, δεν ξεπερνά τα δυο μέτρα όταν βρίσκεται σε γλάστρα. Ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού με λευκά αρωματικά άνθη και παράγει καρπούς σαν μικροσκοπικά πορτοκάλια που ωριμάζουν Γενάρη με Φλεβάρη. Το όνομα «κουμ κουάτ», άλλωστε, σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι» στα κινέζικα των Μανδαρίνων και είναι πολύ διαδεδομένο δέντρο στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

 

Τι συνθήκες θέλει το κουμκουάτ στο μπαλκόνι;

Το κουμκουάτ αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις στο μπαλκόνι, προφυλαγμένες από τους παγετούς και τους βοριάδες. Ακόμα και σε νότιες ζεστές περιοχές, θα πρέπει να προστατεύεται τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η ιδανική θερμοκρασία για την φυσιολογική ανάπτυξή τους είναι από τους 13°C μέχρι και τους 30°C. Η μεταφύτευσή του σε μεγαλύτερη γλάστρα, εφόσον απαιτείται, είναι σωστό να γίνει τους ανοιξιάτικους μήνες και απαιτεί γόνιμο υπόστρωμα που διαθέτει καλή αποστράγγιση.

 

Τι φροντίδα θέλει το κουμκουάτ στο μπαλκόνι;

Οι ανάγκες του κουμκουάτ σε πότισμα σαφώς είναι μεγαλύτερες τους θερμότερους μήνες, αν και θα πρέπει να ελέγχουμε την υγρασία του χώματος τακτικά και να το ποτίζουμε ανάλογα. Πάντως, μία-δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Η λίπανσή τους θα πρέπει να είναι βιολογική, προσθέτοντας 3-4 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Σχετικά με τη φυτοπροστασία του κουμκουάτ, ο ψεκασμός με βιολογικό διάλυμα θερινού πολτού, κατά την περίοδο της άνοιξης, είναι αναγκαίος για την προληπτική καταπολέμηση των εντομολογικών εχθρών.

 

Που χρησιμοποιείται ο καρπός του κουμκουάτ;

Ο ωοειδής καρπός του κουμκουάτ έχει κουκούτσια και όπως όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C. Το χρώμα του είναι πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο και η φλούδα του είναι πολύ αρωματική με γλυκιά γεύση. Όμως, η σάρκα του καρπού δεν είναι πολύ χυμώδης, με γεύση οξεία και γλυκόπικρη και γι’ αυτό συνήθως το κουμκουάτ δεν τρώγεται ωμό. Είναι όμως εξαιρετικό στην κουζίνα για παρασκευή λικέρ, ζελέ, μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού.

Κι ένα μυστικό για το κουμκουάτ

Το κουμκουάτ πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1924 από τον Βρετανό γεωπόνο Sidney Merlin, ο οποίος φύτεψε το πρώτο δέντρο κουμκουάτ στο αγρόκτημά του στην Κέρκυρα. Έκτοτε καλλιεργείται συστηματικά στην Κέρκυρα, κυρίως στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού και αποτελεί βασικό προϊόν ποιότητας, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.

πηγή: https://www.mistikakipou.gr/

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται