Η φράουλα είναι το πιο δημοφιλές φρούτο που φυτεύεται τόσο στο μπαλκόνι, σε κρεμαστές ή κάθετες γλάστρες και ζαρντινιέρες, όσο και στο έδαφος. Είναι πολυετής η καλλιέργεια φράουλας, σχετικά εύκολη, ακόμη και για τα παιδιά που λαχταρούν να την φυτέψουν για τους ζουμερούς καρπούς της. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τις πέντε βασικές συμβουλές για να έχετε επιτυχία στη φύτευση και στην καλλιέργεια της φράουλας.
1. Φυτέψτε τις φραουλιές μετά τα τελευταία κρύα του χειμώνα, μέσα στον Μάρτιο, σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος 6-8 ώρες την ημέρα. Οι φράουλες δεν αγαπούν τα πολύ ζεστά κλίματα και τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών ανάπτυξης είναι μεταξύ 18 και 30 βαθμών Κελσίου. Αν φυτευτούν σε μπαλκόνι που το βλέπει όλη μέρα ο ήλιος, θα πρέπει την περίοδο του καλοκαιριού, να προστατεύονται από ειδικό δίχτυ σκίασης.
2.Για την καλλιέργεια φράουλας
επιλέξτε ποικιλίες φράουλας ανθεκτικές στις ξηροθερμικές συνθήκες του μπαλκονιού, κι ας υστερούν ως προς το μέγεθος και την παραγωγικότητα. Συνήθως αυτές οι ποικιλίες είναι πιο πλούσιες σε γεύση και σε άρωμα και δεν προσβάλλονται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Επίσης, όταν φυτεύουμε τις φράουλες από παραφυάδες δικών μας φυτών, είναι πιο προσαρμοσμένες στο περιβάλλον από το να αγοράσουμε έτοιμα φυτά που έχουν αναπτυχθεί στις προστατευμένες συνθήκες ενός φυτωρίου.
3. Επιλέξτε αφράτο, πλούσιο, σχετικά όξινο, καλά αποστραγγιζόμενο υπόστρωμα για την καλλιέργεια φράουλας. Αν τις φυτέψετε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, τοποθετήσετε στη βάση μια λεπτή στρώση χαλικιών ή βότσαλών για να εξασφαλίσετε καλή αποστράγγιση ώστε να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες του ριζικού συστήματος. Αν τις φυτέψετε στο έδαφος θα πρέπει να διαμορφώσετε υπερυψωμένες θέσεις φύτευσης σε «σαμαράκια» για να στραγγίζει καλά το νερό, αλλά και να ζεσταίνεται το έδαφος, και να πετύχετε πρωιμότητα στην παραγωγή.
4. Ποτίζετε τις φράουλες τακτικά καθώς έχουν ρηχό ριζικό σύστημα και απορροφούν μόνο το επιφανειακό νερό. Ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι φράουλες θα πρέπει να ποτίζονται κάθε μέρα. Αν τα φυτά σας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Επίσης, φροντίζετε τις μέρες, έντονης ηλιοφάνειας και ζέστης, να μην βρέχετε το φύλλωμα της φράουλας κατά το πότισμα, γιατί δημιουργούνται εγκαύματα.
5. Ενσωματώστε πλήρες βιολογικό λίπασμα, κατά τη φύτευση που θα εξασφαλίσει τα πρώτα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών της φράουλας. Στη συνέχεια, ένα μήνα μετά τη φύτευση, είναι αναγκαίο να προσθέσετε βιολογικό λίπασμα καλίου κάθε 20-30 μέρες, ώστε οι φράουλες να έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και γλυκιά γεύση.