Μουσακάς συνταγές: το μυστικό επιτυχίας!

Μουσακάς και συνταγές

Αγαπώ τον μουσακά και θεωρώ πως όποιος δοκιμάζει, δεν ξεχνάει ποτέ τη συγκλονιστική γεύση του. Όμως θέλω να τον απολαμβάνω όπως ακριβώς μου αρέσει. Ελαφρύ και πεντανόστιμο και όχι να λιποθυμώ μετά από το γεύμα. Συνταγές για το φαγητό μουσακάς υπάρχουν πολλές. Και ο καθένας έχει το μυστικό του. Πως να κάνω μουσακά, πόση ώρα ψήνουμε τον μουσακά, πως φτιάχνουμε μουσακά λαχανικών.

Συγκέντρωσα εδώ για εσάς, το μυστικό μου και πολλά ακόμα που έχει ο μουσακάς για τις καλύτερες συνταγές που απαντάνε σε όλα τα ερωτήματά σας.

  • Μουσακά λαχανικών, με μπεσαμέλ ή χωρίς.
  • Μελιτζάνα ψητή ή τηγανιτή;
  • Πώς να αποφύγω το λάδι που λιμνάζει στο ταψί;
  • Πόση ώρα ψήνουμε τον μουσακά.

Πώς θα αποφύγω το πολύ λάδι στο ταψί;

Για να γίνει πολύ νόστιμη η συνταγή μουσακά, πρέπει η μελιτζάνα να μπει στο τηγάνι. Για να μην ρουφήξει πολύ λάδι στο τηγάνισμα η μελιτζάνα, πρέπει να μείνει για μερικές ώρες μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερό. Μετά, στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες πάνω σε απορροφητική πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν ελαφρά.

Απαραίτητα, πρέπει η τηγανισμένη μελιτζάνα να μείνει σε σουρωτήρι να στραγγίσει το περιττό λάδι. Καλό είναι πάνω στις μελιτζάνες που στραγγίζουν να βάλουμε βάρος, ώστε να βοηθήσουμε να φύγει όλο το περιττό λάδι στο στράγγισμα.

Εναλλακτικά, ψήνουμε τις μελιτζάνες, όπως σας δείχνω στο παρακάτω βίντεο.

Εννοείται πως μπορούμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες αφού τις λαδώσουμε με πινέλο, μέσα σε μια λαμαρίνα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά & να μαλακώσουν. 

Μελιτζάνα τηγανιτή για μουσακά, στην κατάψυξη;

Μπορείτε μια ημέρα που έχετε χρόνο, να τηγανίσετε και να στραγγίσετε καλά τις μελιτζάνες. Μετά, σειρά σειρά με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα, τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος και τις διατηρούμε στην κατάψυξη. Μένουν αρκετούς μήνες χωρίς να αλλοιωθούν. Επίσης, ξεπαγώνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, την επόμενη φορά θα ξέρετε να απαντήσετε στο ερώτημα: πως να κάνω τον μουσακά πιο εύκολα και πιο γρήγορα. 

Μουσακά λαχανικών: Το αν θα χρησιμοποιήσετε κι άλλες στρώσεις λαχανικών είναι καθαρά δική σας επιλογή.

Πάντα όμως η μελιτζάνα είναι σε μεγαλύτερη αναλογία από τα υπόλοιπα λαχανικά. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός μελιτζάνα, σάλτσα κιμά και μπεσαμέλ είναι απλά αξεπέραστος.

Πως να πετύχω χρυσορόδινη και τραγανή κρούστα;

Για να πετύχετε την επιφάνεια του μουσακά, ναι μεν απαιτείται σωστό ψήσιμο αλλά θέλει και λίγη βοήθεια από εμάς.

Μια τραγανή, πεντανόστιμη και χρυσορόδινη κρούστα στην επιφάνεια του μουσακά, επιτυγχάνεται αν πασπαλίσουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη αναμεμιγμένη με κεφαλοτύρι, όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ.

Πώσ να σερβίρω το μουσακά;

Αφού θα ψήσετε τον μουσακά ή μια άλλη παραλλαγή του, θα τον αφήσετε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 45′ το λιγότερο.

Αν προσπαθήσετε να τον κόψετε νωρίτερα θα διαλυθούν τα κομμάτια. Σερβίρεται ζεστός, αλλά όχι καυτός (είναι αδύνατον να κοπεί σε κομμάτια όσο είναι καυτός) ή ιδανικά σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου αν είναι φρεσκοψημένος, εκείνη την ημέρα.

Πώς θα περιορίσω τα υγρά λαχανικών που λιμνάζουν στο ταψί αφού κόψω τον μουσακά;

Ένα ωραίο μυστικό για να τραβήξει τα υγρά των λαχανικών του μουσακά στο ταψί, είναι το εξής:

Αφαιρούμε μια γωνία όσο είναι ζεστός ο μουσακάς. Στη θέση του κομματιού που αφαιρέσαμε, μπήγουμε μια χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί.

Αυτή θα απορροφήσει όλα τα περιττά υγρά και ταυτόχρονα θα βοηθήσει αφού αφαιρέσαμε τα υγρά, στο να διατηρηθούν όλα τα κομμάτια σταθερά και ομοιόμορφα όταν θα τα σερβίρουμε.

Πως να κάνω πιο ελαφρύ τον μουσακά;

Είπαμε και προηγουμένως ότι μια ωραία λύση, είναι το ψήσιμο της μελιτζάνας ή των λαχανικών αντί του τηγανίσματος.

Όμως, εκτός από την κλασική μπεσαμέλ, μπορείτε να φτιάξετε την εύκολη μπεσαμέλ, αυτή που δεν έχει γλουτένη, ή μπορείς να φτιάξεις vegan μπεσαμέλ.

Μπορώ να φτιάξω συνταγή μουσακά χωρίς κιμά;

Εάν είστε vegetarian μπορείτε να απολαύσετε μουσακά λαχανικών, φτιάχνοντας την παρακάτω συνταγή.

Εάν πάλι θέλετε χωρίς γαλακτοκομικά και κιμά ή ακολουθείτε vegan διατροφή, δείτε μια χορτοφαγική εκδοχή του μουσακά παρακάτω, που είναι μία νηστίσιμη συνταγή.

https://www.argiro.gr/2018/05/10-mystika-epitychias-gia-ton-kalytero-mousaka/