Πίσω

Μυστικά για την αυθεντική συνταγή μουσακά-

Θεωρώ πως όποιος δοκιμάζει, δεν ξεχνάει ποτέ τη συγκλονιστική γεύση του. Όμως θέλω να τον απολαμβάνω όπως ακριβώς μου αρέσει. Ελαφρύ και πεντανόστιμο και όχι να λιποθυμώ μετά από το γεύμα. Ο καθένας έχει το δικό του μυστικό  πως τον κάνεις, πόση ώρα τον ψήνεις, πως φτιάχνουμε με τα  λαχανικών.

Συγκέντρωσα εδώ για εσάς, τα πάντα και απαντάω σε όλα τα ερωτήματά σας.

  • Πώς θα αποφύγω το πολύ λάδι στο ταψί;
  • Πως να πετύχω χρυσορόδινη  κρούστα
  • Πώς να αποφύγω το λάδι που λιμνάζει στο ταψί;
  • Πόση ώρα τον ψήνουμε.

Πώς θα αποφύγω το πολύ λάδι στο ταψί;

Για να γίνει πολύ νόστιμος, πρέπει η μελιτζάνα να μπει στο τηγάνι. Για να μην ρουφήξει πολύ λάδι στο τηγάνισμα, πρέπει να μείνει για μερικές ώρες μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερό. Μετά, τις στραγγίζουμε καλά  πάνω σε απορροφητική πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν ελαφρά.

Απαραίτητα, πρέπει  να μείνει σε σουρωτήρι να στραγγίσει το περιττό λάδι. Καλό είναι πάνω τους που στραγγίζουν να βάλουμε βάρος, ώστε να βοηθήσουμε να φύγει όλο το περιττό λάδι στο στράγγισμα.

Εναλλακτικά τις ψήνουμε, όπως σας δείχνω στο παρακάτω βίντεο.

Εννοείται πως μπορούμε να τις ψήσουμε  αφού τις λαδώσουμε με πινέλο, μέσα σε ταψι, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά & να μαλακώσουν.

Πως να κάνω πιο ελαφρύ;

Είπαμε και προηγουμένως ότι μια ωραία λύση, είναι το ψήσιμο  των λαχανικών αντί του τηγανίσματος.

Μελιτζάνα στην κατάψυξη;

Μπορείτε μια ημέρα που έχετε χρόνο, να τηγανίσετε και να τις στραγγίσετε καλά. Μετά, σειρά σειρά με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα, τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος και τις διατηρούμε στην κατάψυξη. Μένουν αρκετούς μήνες χωρίς να αλλοιωθούν. Επίσης, ξεπαγώνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, την επόμενη φορά θα ξέρετε να απαντήσετε στο ερώτημα: πως νατον κανω πιο εύκολα και πιο γρήγορα. 

Μουσακά λαχανικών: Το αν θα χρησιμοποιήσετε κι άλλες στρώσεις λαχανικών είναι καθαρά δική σας επιλογή.

Πάντα όμως η μελιτζάνα είναι σε μεγαλύτερη αναλογία από τα υπόλοιπα λαχανικά. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός της, με κιμά και μπεσαμέλ είναι απλά αξεπέραστος.

Πως να πετύχω χρυσορόδινη και τραγανή κρούστα;

Για να πετύχετε την επιφάνεια του, ναι μεν απαιτείται σωστό ψήσιμο αλλά θέλει και λίγη βοήθεια από εμάς.

Μια τραγανή, πεντανόστιμη και χρυσορόδινη κρούστα στην επιφάνεια του , επιτυγχάνεται αν πασπαλίσουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη αναμεμιγμένη με κεφαλοτύρι.

Πώς θα περιορίσω τα υγρά λαχανικών που λιμνάζουν στο ταψί;

Ένα ωραίο μυστικό για να τραβήξει τα υγρά των λαχανικών στο ταψί, είναι το εξής:

Αφαιρούμε μια γωνία όσο είναι ζεστός. Στη θέση του κομματιού που αφαιρέσαμε, μπήγουμε μια χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί.

Αυτή θα απορροφήσει όλα τα περιττά υγρά και ταυτόχρονα θα βοηθήσει αφού αφαιρέσαμε τα υγρά, στο να διατηρηθούν όλα τα κομμάτια σταθερά και ομοιόμορφα όταν θα τα σερβίρουμε.

Πώς να σερβίρω:

Αφού θα τον ψήσετε, θα τον αφήσετε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 45′ το λιγότερο.

Αν προσπαθήσετε να τον κόψετε νωρίτερα θα διαλυθούν τα κομμάτια. Σερβίρεται ζεστός, αλλά όχι καυτός (είναι αδύνατον να κοπεί σε κομμάτια όσο είναι καυτός) ή ιδανικά σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου αν είναι φρεσκοψημένος, εκείνη την ημέρα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται