Για τη σάλτσα
Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για το μουσακά με ψητά λαχανικά, απλώνοντάς τον, χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια.
Αφήνουμε να ψήνεται καλά από την κάθε πλευρά για να μην αφήσει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα.
Αφού περάσουν 7-8 λεπτά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά επιπλέον.
Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε τα μπαχαρικά να αρωματίσουν για 5΄ τη σάλτσα και τα αφαιρούμε.
Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20-25′, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.
Για τα λαχανικά
Πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι από τα λαχανικά.
Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια σε φέτες πάχους 1 εκ. και τις πιπεριές σε τέταρτα.
Τα τηγανίζουμε ελαφρά και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Εναλλακτικά τα απλώνουμε σε λαμαρίνες, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 10-15′ μέχρι να μαλακώσουν.
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, βάζοντας μέσα ολόκληρο το κρεμμύδι, έχοντας καρφώσει επάνω του τα γαρίφαλα. Να μη βράσει, απλά να ζεσταθεί.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο για να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι να ψηθεί ελαφρά, για 2-3′.
Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το ζεστό γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι (εκτός από το γιαούρτι και τα αυγά).
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7-8 λεπτά περίπου.
Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε σε μπολ το γιαούρτι με τα αυγά, ανακατεύοντας τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις.
Τα ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε δύο κουτάλες από την μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.
Στήσιμο του μουσακά
Λαδώνουμε ένα πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Στρώνουμε μέσα τις μισές ψητές μελιτζάνες και τα μισά λαχανικά και πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Καλύπτουμε με μια στρώση λεπτές φέτες ντομάτας, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 °C στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50’ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται).
Ο μουσακάς με ψητά λαχανικά και ελαφριά κρέμα σερβίρεται και σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλά για να τρέμει πρέπει να είναι ζεστός!
Διαβάστε εδώ για την ιστορία του μουσακά.
Μυστικό
Αν θέλουμε, προσθέτουμε φέτες τηγανιτής ή ψητής πατάτας στη βάση.
Τότε παραλείπουμε τη φρυγανιά.
Διαβάστε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε μελιτζάνες στην κατάψυξη και να τις χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε όλα τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά φαγητά.