Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έγινε στην Κω η δράση “Aegean Mamas Know Best”

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η  Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και η επίσημη προσκεκλημένη, Αντιπρόεδρος των “Les Dames d’ Escoffier” της Φλόριντας, Irene Moore

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η  Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και η επίσημη προσκεκλημένη, Αντιπρόεδρος των “Les Dames d' Escoffier” της Φλόριντας, Irene Moore

 Με μεγάλη επιτυχία, στα πλαίσια της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, η δράση  “Aegean mamas know best- Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα”, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κινητοποίησε γαστρονομικά, τις γιαγιάδες, τις μαμάδες, τα παιδιά στο νησί της Κω. Μαζί και οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου με τα κηπευτικά, τα αρωματικά και τα βότανα. Επικεφαλής των δράσεων αυτών είναι ο Αντιπεριφερειάρχης  Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την κεντρική εκδήλωση στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου και επισκέψεις σε πέντε σχολεία σε διάφορα σημεία του νησιού. Κεντρικό θέμα ήταν τα αρωματικά και τα βότανα στη μαγειρική και τον κήπο.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την κεντρική εκδήλωση στους Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου και επισκέψεις σε πέντε σχολεία σε διάφορα σημεία του νησιού. Κεντρικό θέμα ήταν τα αρωματικά και τα βότανα στη μαγειρική και τον κήπο.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο για το έτος 2019, μαγείρεψε με τις κυρίες Φωτεινή και  Αργυρώ που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ακολουθώντας τις τοπικές συνταγές και παραδόσεις. Συμμετείχε η  Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με τον πρόεδρό της Νίκο Χριστοφόρου, μέλη της Λέσχης, καθώς και ο σεφ  Μιχάλης Ποταμούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Τοπικής Γαστρονομίας «Ασκληπειός» που συνέβαλε στο καλό αποτέλεσμα της εκδήλωσης.   Όλοι απόλαυσαν το πεντανόστιμο χοιρινό με πληγούρι.

Στο μεταξύ τα παιδιά άνοιξαν τη δική τους ζύμη και έφτιαξαν με πολύ ζήλο τα αρωματικά μουστοκούλουρα. Στη συνέχεια, δημιουργικά αποτύπωσαν τη βιωματική τους εμπειρία.

Στο μεταξύ τα παιδιά άνοιξαν τη δική τους ζύμη και έφτιαξαν με πολύ ζήλο τα αρωματικά μουστοκούλουρα. Στη συνέχεια, δημιουργικά αποτύπωσαν τη βιωματική τους εμπειρία.

Την αξία του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 που κέρδισε το Νότιο Αιγαίο, το μήνυμα της δράσης για χρήση των τοπικών προϊόντων, παραδοσιακές συνταγές από τη γιαγιά στη μαμά, συμμετοχή και εξοικείωση του παιδιού, ανέλυσε η Περιφερειακή Σύμβουλος  Ευρυδίκη Νάκη.

Στην εκδήλωση ήταν χορηγός το ξενοδοχείο Horizon με τη μεγάλη συμβολή του σεφ Δημήτρη Κουλλιά, μέλους της Λέσχης Αρχιμαγείρων, τη ζεστή φιλοξενία στα μέλη της ομάδας έργου, προσέφεραν οι Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου με την πρωτοβουλία της Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου, η οποία προσέφερε και προετοίμασε ανάλογα, το χώρο της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση ήταν χορηγός το ξενοδοχείο Horizon με τη μεγάλη συμβολή του σεφ Δημήτρη Κουλλιά, μέλους της Λέσχης Αρχιμαγείρων, τη ζεστή φιλοξενία στα μέλη της ομάδας έργου, προσέφεραν οι Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου με την πρωτοβουλία της Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου, η οποία προσέφερε και προετοίμασε ανάλογα, το χώρο της εκδήλωσης.

Επίσημη προσκεκλημένη, τίμησε με την παρουσία και συμμετοχή της, η ιδρύτρια των “Les Dames d’ Escoffier” της Νότιας Φλόριντας, Irene Moore, η οποία συνεργάστηκε με την Περιφέρεια, για την παρουσίαση της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου, στο James Βeard House, στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Μάρτιο. Αντιπροσωπευτικό δείπνο τοπικών γεύσεων επιμελήθηκε ο σεφ Γιώργος Μονογυιός, μέλος της Λέσχης, στο εστιατόριο Δυχτάκι, προσφορά της Λέσχης Αρχιμαγείρων. Εγκάρδια φιλοξενία προσέφερε στα μέλη της αποστολής, το ξενοδοχείο “Magic Life”, «Marmari Palace» στο Μαστιχάρι.

Επίσημη προσκεκλημένη, τίμησε με την παρουσία και συμμετοχή της, η ιδρύτρια των “Les Dames d' Escoffier” της Νότιας Φλόριντας, Irene Moore, η οποία συνεργάστηκε με την Περιφέρεια, για την παρουσίαση της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου, στο James Βeard House, στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Μάρτιο. Αντιπροσωπευτικό δείπνο τοπικών γεύσεων επιμελήθηκε ο σεφ Γιώργος Μονογυιός, μέλος της Λέσχης, στο εστιατόριο Δυχτάκι, προσφορά της Λέσχης Αρχιμαγείρων. Εγκάρδια φιλοξενία προσέφερε στα μέλη της αποστολής, το ξενοδοχείο “Magic Life”, «Marmari Palace» στο Μαστιχάρι.

Στα σχολεία, κάθε επίσκεψη ήταν μια γιορτή της γαστρονομίας από διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρουσιάστηκε η δράση  “Aegean mamas know best- Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα” από την Περιφερειακή Σύμβουλο Ευρυδίκη Νάκη, με ειδικό θέμα τα τοπικά αρωματικά και βότανα με σκοπό αφ΄ενός τη γνωριμία με τα παιδιά, τη χρήση τους στην καθημερινή διατροφή και την αξία τους στην Αιγαιακή κουζίνα που αναπτύχθηκε από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και αφ’ ετέρου την αξία για την υγεία, τα αυτοφυή, την προστασία τους και οδηγίες για συλλογή, αξιοποίηση από τον διευθυντή του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου Νίκο Ρένεση. Σε κάθε σχολείο το φυτώριο πρόσφερε μια συλλογή από αρωματικά φυτά για να τα φυτέψουν σε κήπους και παρτέρια οι μαθητές.

Στα σχολεία, κάθε επίσκεψη ήταν μια γιορτή της γαστρονομίας από διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρουσιάστηκε η δράση  “Aegean mamas know best- Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα” από την Περιφερειακή Σύμβουλο Ευρυδίκη Νάκη, με ειδικό θέμα τα τοπικά αρωματικά και βότανα με σκοπό αφ΄ενός τη γνωριμία με τα παιδιά, τη χρήση τους στην καθημερινή διατροφή και την αξία τους στην Αιγαιακή κουζίνα που αναπτύχθηκε από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και αφ’ ετέρου την αξία για την υγεία, τα αυτοφυή, την προστασία τους και οδηγίες για συλλογή, αξιοποίηση από τον διευθυντή του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου Νίκο Ρένεση. Σε κάθε σχολείο το φυτώριο πρόσφερε μια συλλογή από αρωματικά φυτά για να τα φυτέψουν σε κήπους και παρτέρια οι μαθητές.

Στα πλαίσια της δράσης «Aegean gardeners» , οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου, έπαιξαν το παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό παιχνίδι με τις κάρτες όπου οι ομάδες ανταγωνίστηκαν στην διάκριση των βοτάνων και αρωματικών με μεγάλο ενθουσιασμό. Στα σχολεία, 5o δημοτικό σχολείο Κω με διευθυντή τον Γιάννη Διακομανώλη, 1ο γυμνάσιο Κω με διευθυντή τον Παναγιώτη Πηλιγκό, Δημοτικό σχολείο Ζηπαρίου Κω με διευθύντρια την Ρέβελα Φραντζέσκα, Δημοτικό σχολείο Κεφάλου με διευθύντρια την Ευανθία Μπίλια Παπαντωνίου και Γυμνάσιο Αντιμάχειας με διευθυντή τον Γιάννη Κρητικό , 500 περίπου μαθητές, μαζί με τους καθηγητές τους μυήθηκαν στο θέμα, έπαιξαν το παιχνίδι, συζήτησαν τις απορίες και τις εμπειρίες τους με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τον Νίκο Ρένεση, πάνω στα θέματα γαστρονομίας, παραδοσιακών συνταγών, συμμετοχής τους στο μαγείρεμα, συλλογής φυτών και βοτάνων και τόσα άλλα. Μίλησαν για την αξία των αυτοφυών φυτών και τα παιδιά έδειξαν αρκετά ενημερωμένα από τους  παππούδες και τους περιπάτους στο βουνό.

Στα πλαίσια της δράσης «Aegean gardeners» , οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου, έπαιξαν το παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό παιχνίδι με τις κάρτες όπου οι ομάδες ανταγωνίστηκαν στην διάκριση των βοτάνων και αρωματικών με μεγάλο ενθουσιασμό. Στα σχολεία, 5o δημοτικό σχολείο Κω με διευθυντή τον Γιάννη Διακομανώλη, 1ο γυμνάσιο Κω με διευθυντή τον Παναγιώτη Πηλιγκό, Δημοτικό σχολείο Ζηπαρίου Κω με διευθύντρια την Ρέβελα Φραντζέσκα, Δημοτικό σχολείο Κεφάλου με διευθύντρια την Ευανθία Μπίλια Παπαντωνίου και Γυμνάσιο Αντιμάχειας με διευθυντή τον Γιάννη Κρητικό , 500 περίπου μαθητές, μαζί με τους καθηγητές τους μυήθηκαν στο θέμα, έπαιξαν το παιχνίδι, συζήτησαν τις απορίες και τις εμπειρίες τους με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τον Νίκο Ρένεση, πάνω στα θέματα γαστρονομίας, παραδοσιακών συνταγών, συμμετοχής τους στο μαγείρεμα, συλλογής φυτών και βοτάνων και τόσα άλλα. Μίλησαν για την αξία των αυτοφυών φυτών και τα παιδιά έδειξαν αρκετά ενημερωμένα από τους  παππούδες και τους περιπάτους στο βουνό.

Αποκλειστικός χορηγός αερομεταφορών της δράσης είναι η Aegean Airlines και χορηγός των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου», τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Δείτε εδώ όλες τις φωτογραφίες της εκδήλωσης. 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται