Πίσω

Η δράση «Aegean Mamas Know Best» στην Παροικιά Πάρου

Παρος Παροικια.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους Παροικιάς Πάρου, την Κυριακή 3/6, η δράση «Aegean Mamas Know Best» με τη συμμετοχή γυναικείων συλλόγων και τοπικών προϊόντων του νησιού.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η  Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας, σεφ Αργυρω Μπαρμπαρίγου και ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, σεφ Κώστας Μπουγιούρη

Παροικια Παρος..

Με μεγάλη επιτυχία, στα πλαίσια της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, η δράση  «Aegean mamas know best – Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενεργοποίησε τον γαστρονομικό πλούτο της Πάρου, τις γιαγιάδες, τις μαμάδες και τα παιδιά και απέδειξε ότι μέσα από το πέρασμα του χρόνου, οι γεύσεις κυκλοφορούν και δημιουργούν μνήμες και συναισθήματα. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο επικεφαλής της δράσης, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης ο έπαρχος Πάρου και πρόεδρος Περιφερειακού συμβουλίου Κώστας Μπιζάς, ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος και η αντιδήμαρχος Θεοδώρα Σαρρή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στην κεντρική πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στην Παροικιά με κεντρικό θέμα: «Ο θησαυρός των παραδοσιακών συνταγών της Πάρου». Για το σκοπό αυτό, ενεργοποιήθηκαν οι γυναικείοι σύλλογοι της Παροικιάς, της Νάουσας, της Μάρπησας, της Αντιπάρου και παρουσίασαν συνταγές και παρασκευές από τον τόπο τους, ένα γαστρονομικό πλούτο που κατέκτησε το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε.

Οι Παριανοί σεφ Αργυρω Μπαρμπαρίγου και Κώστας Μπουγιούρης, συντόνισαν το ζωντανό μαγείρεμα με ρεβυθάδα Παριανή, τυρόψωμο και τηγανίτες με πετιμέζι από τον σύλλογο γυναικών Νάουσας, Ξυνογαλένιες από τον σύλλογο γυναικών Αντιπάρου, σπανακοπιτάκια από τον σύλλογο γυναικών Πάρου Αριής.  Τηγάνισαν κολοκυθοκεφτέδες και έφτιαξαν επί τόπου ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, ο σύλλογος γυναικών Μάρπησσας.

Ο «φούρνος του Ραγκούση» με σεφ τον Αντώνη Ραγκούση παρασκεύασε σε μεγάλο καζάνι τον ζαχαρομπακλαβά. Το ζαχαροπλαστείο «Χαμηλοθώρης» παρουσίασε την παρασκευή του Παριανού αμυγδαλωτού το οποίο σερβίρεται στους γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης δημιούργησε την μελιτζανοσαλάτα με πετιμέζι. Η πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο, Αργυρω Μπαρμπαρίγου έδωσε τον λόγο και παρακίνησε τις εκπροσώπους των συλλόγων να παρουσιάσουν παριανές συνταγές της αιγαιακής κουζίνας και το κοινό να τις αναδείξει στην καθημερινότητα του οικογενειακού τραπεζιού από τη γιαγιά στη μαμά με τη συμμετοχή του παιδιού.

Στο μεταξύ, οι μικροί μάγειροι από τον δημοτικό παιδικό σταθμό Μάρπησας τα «Δελφινάκια» ετοίμασαν τα ζυμαράκια τους με τη βοήθεια των νηπιαγωγών και έδωσαν τη χαρούμενη νότα στην εκδήλωση. Όταν ρωτήθηκαν τι φαγητά τους αρέσουν από τη γιαγιά, τη μαμά, ήταν ετυμόλογα και είχαν άποψη για τις γεύσεις.

Κεράσματα πρόσφεραν στον κόσμο όλοι οι σύλλογοι αλλά και επιχειρήσεις με παραδοσιακά προϊόντα και όλες τις παραπάνω παρασκευές. Μεταξύ άλλων, ο ξυλόφουρνος  έφερε σιροπιαστά, μηλοπητάκια, ψωμί με λιαστή τομάτα. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου κέρασε το υπέροχο κρασί του νησιού και εξαιρετικές ποικιλίες τυριών όπως κρασοτύρι, λαδοτύρι, κεφαλάκι, κεφαλογραβιέρα. Ο φούρνος του Νικήτα Τριβυζά βουτήματα με αμύγδαλο, παραδοσιακά -αμυγδαλωτά- της Μάρπησσας και μυζηθροπιτάκια. Το Πάριον τυροκομείο, τυρί κεφαλοτύρι. Ο φούρνος Αλιπράντη τις παραδοσιακές φουσκωτές.

Η εκδήλωση άνοιξε με τσαμπούνα και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό κέντρο τέχνης και πολιτισμού «Τεχνηντάρι» της Κατερίνας Νίκα δίνοντας τοπικό χρώμα. Ο Δήμος Πάρου η ΚΔΕΠΑΠ υποστήριξαν με υποδομές και εξοπλισμό. Χορηγός ήταν το ξενοδοχείο Aegeon, υποστηρικτές, ο φούρνος Αλιπράντη, η κάβα Σαρρής. Αποκλειστικός αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019,  είναι η Aegean Airlines

Αργυρω Μπαρμπαρίγου.

Δείτε εδώ όλες τις φωτογραφίες

ς της εκδήλωσης.Πηγή:https://www.dimokratiki.gr/

 

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται