Πίσω

Πιπεριά: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα, του Κώστα Λιονουδάκη

Η πιπεριά είναι δημοφιλές λαχανικό που μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες πιπεριάς, στρογγυλή (φλάσκα) ή μακριά, πράσινη, κίτρινη, κόκκινη, πορτοκαλί, η ξακουστή πιπεριά φλωρίνης, πιπεριά κίτρινη κέρατο, καθώς και καυτερή πιπεριά (τσίλι) για όσους αγαπούν τα πικάντικα. Η καλλιέργεια της πιπεριάς σε γλάστρα είναι σχετικά εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις κηπουρικής για να καταφέρουμε να παράγουμε δικές μας πιπεριές σε λιγότερο από τρεις μήνες και να τις απολαύσουμε σε σαλάτες και στην κουζίνα μας.

Tι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη φύτευση της πιπεριάς σε γλάστρα;

Οι πιπεριές καθώς έχουν μικρή ανάπτυξη, θα χρειαστούν στρογγυλή γλάστρα, σχετικά μικρής διαμέτρου 25-30 εκατοστά. Οι γλάστρες πρέπει να διαθέτουν τρύπα στον πάτο και ένα λεπτό στρώμα 3-4 εκατοστά από χαλίκια και βότσαλα στη βάση, για να έχουν καλύτερη αποστράγγιση. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά ή ανακατεύουμε τύρφη με καλά χωνεμένη κοπριά και αρκετό περλίτη σε αναλογία όγκου 2:1:1.

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θα χρειαστεί η καλλιέργεια πιπεριάς στη γλάστρα;

Η πιπεριά σε γλάστρα χρειάζεται πότισμα δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την θερμή περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά την περίοδο της άνθισης, γιατί μπορεί να έχουμε πτώση των ανθέων. Όσον αφορά την λίπανση, είναι απαραίτητο να ενσωματώνουμε δυο κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα, καθώς και λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο για να μην μαυρίζουν οι πιπεριές στην άκρη.

Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα της πιπεριάς, όταν καλλιεργείται σε γλάστρα;

Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της πιπεριάς, όπως το ωίδιο, μπορούμε να σκονίσουμε με θειοχαλκίνη. Επίσης, ψεκάζουμε τα φυτά της πιπεριάς, κάθε εβδομάδα, προληπτικά για την αντιμετώπιση εντόμων, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού και μία κουταλιά του γλυκού οινονεύματος σε ένα λίτρο νερό. Δες περισσότερες οικολογικές συνταγές για προστασία φυτών με φυσικά υλικά στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια πιπεριάς σε γλάστρα;

Η καλλιέργεια της πιπεριάς μπορεί να διατηρηθεί και δεύτερη χρονιά σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Στα τέλη του χειμώνα, μετά την ολοκλήρωση της καρποφορίας της πρώτης χρονιάς, κλαδεύουμε χαμηλά την πιπεριά, για να δώσει ξανά βλάστηση και μια δεύτερη πρώιμη παραγωγή.

Πηγή: https://www.mistikakipou.gr/

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται