Πίσω

Ποια ψάρια κάνουν για σούπα;

Ψαρια για σουπα απο την Αργυρω.Ψαροσουπα η αυθεντικη και ωραιοτερη απο την Αργυρω.

Ψάρια για σούπα

  • Η ψαρόσουπα είναι το καθημερινό φαγητό των ψαράδων στα καΐκια. Παραδοσιακά γίνεται με ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα,  πολύ κρεμμύδι ξερό χαραγμένο, πατάτα χοντροκομμένη, ελαιόλαδο και λεμόνι.
  • Το καλύτερο ψάρι είναι το ολόφρεσκο. Αφού καθαρίσετε και ξεπλύνετε καλά τα ψάρια, θα τα αλατίσετε μέσα κι έξω και τα βάζετε στο σουρωτήρι. Διαβάστε εδώ τα 7 μυστικά μου για να διαλέγετε πάντα τα πιο φρέσκα ψάρια.
  • Ιδανικά ψάρια για την παχύρρευστη σούπα είναι τα πετρόψαρα. Είναι μεν μικρά, αλλά η γεύση τους είναι το κάτι άλλο. Αλλά όλα τα ψάρια κάνουν, χυλούτσα, λύχνος, πέρκα, χάνος, γύλος,  ροφουδάκια, συναγριδάκι, αστακουδακι, καβουράκια μα και σαμπιέρος ή χριστόψαρο, δράκαινα και σκορπίνα είναι πάντα μέσα στην κατσαρόλα της σούπας.

Αυθεντική ψαρόσουπα

  • Δεν σοτάρουμε τίποτα απλά βάζουμε τα υλικά στην κατσαρόλα και το λάδι στο τέλος του βρασμού.
  • Επίσης, ποτέ δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα γιατί μετά μυρίζει πολύ έντονα το ψάρι. Πάντα έχουμε την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη.
  • Η σούπα δεν χρειάζεται πολύ νερό. Πρέπει τα υγρά να είναι λίγα και η φωτιά που βράζουμε να είναι δυνατή.
  • Η κατσαρόλα (ποτέ φαρδιά) είναι στην αρχή για 15΄ σκεπασμένη και μετά ξεσκέπαστη και πάντα σε δυνατή φωτιά.
  • Τα κρεμμύδια τα βάζουμε ολόκληρα χαραγμένα σταυρωτά και τις πατάτες κομμένες στη μέση. Ενίοτε ρίχνουμε και μια ντομάτα χαραγμένη. Όταν λιώσουν τα κρεμμύδια η κακαβιά είναι έτοιμη.

Ωραιότερη ψαρόσουπα

  • Το ελαιόλαδο και το λεμόνι μπαίνει πάντα στο τέλος του βρασμού γιατί χυλώνει την σούπα, πήζει το ζωμό και κρατάει όλη την γεύση και το άρωμα του.
  • Ποτέ μην βάλετε ζεστό νερό να φτιάξετε σούπα. Θα ανοίξουν τα ψάρια θα φύγει η πέτσα και θα διαλυθούν.
  • Ποτέ μην ανακατεύετε το φαγητό. Πάντα ανακινούμε από τα χερούλια για να μη διαλυθούν τα ψάρια.
  • Σε παραδοσιακή κακαβιά δεν χωράει κανένα μυρωδικό.
  • Στα σπίτια του νησιού, οι νοικοκυρές ενίοτε χρησιμοποιούν 1 ντομάτα χαραγμένη σταυρωτά, λίγο σέλινο στο τελευταίο 10/λεπτο ή μερικά καρότα.
  • Συνήθως όταν έχουμε μικρά πετρόψαρα, τα βάζουμε σε τουλπάνι και τα ακουμπάμε πάνω στα μεγάλα ψάρια. Στο τέλος του βρασμού στρίβουμε καλά το τουλπάνι για να εμπλουτίσουμε την σούπα.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται