Ποια ψαρια κανουν για σουπα; αυθεντικη και ωραιοτερη ψαροσουπα απο την Αργυρω
Ψαρια για σουπα απο την Αργυρω.Ψαροσουπα η αυθεντικη και ωραιοτερη απο την Αργυρω.
Ψαρια για σουπα
- Η ψαροσουπα είναι το καθημερινό φαγητό των ψαράδων στα καΐκια. Παραδοσιακά γίνεται με ό,τι φρεσκο βγάζει η θάλασσα, πολύ κρεμμύδι ξερό χαραγμένο, πατάτα χοντροκομμένη, ελαιόλαδο και λεμόνι.
- Το καλύτερο ψάρι είναι το ολόφρεσκο. Αφού καθαρίσετε και ξεπλύνετε καλά τα ψάρια, θα τα αλατίσετε μέσα κι έξω και τα βάζετε στο σουρωτήρι. Διαβάστε εδώ τα 7 μυστικά μου για να διαλέγετε πάντα τα πιο φρέσκα ψάρια.
- Ιδανικά ψάρια για την παχύρρευστη σουπα είναι τα πετρόψαρα. Είναι μεν μικρά, αλλά η γεύση τους είναι το κάτι άλλο. Αλλα όλα τα ψαρια κανουν, χυλούτσα, λύχνος, πέρκα, χάνος, γύλος, ροφουδάκια, συναγριδάκι, αστακουδακι, καβουράκια μα και σαμπιέρος ή χριστόψαρο, δράκαινα και σκορπίνα είναι πάντα μέσα στην κατσαρόλα της σουπας.
Αυθεντικη ψαροσουπα
- Δεν σοτάρουμε τίποτααπλά βάζουμε τα υλικά στην κατσαρόλα και το λάδι στο τέλος του βρασμού.
- Επίσης, ποτέ δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα γιατί μετά μυρίζει πολύ έντονα το ψάρι. Πάντα έχουμε την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη.
- Η σουπα δεν χρειάζεται πολύ νερό.Πρέπει τα υγρά να είναι λίγα και η φωτιά που βράζουμε να είναι δυνατή.
- Η κατσαρόλα (ποτέ φαρδιά) είναι στην αρχή για 15΄ σκεπασμένη και μετά ξεσκέπαστη και πάντα σε δυνατή φωτιά.
- Τα κρεμμύδια τα βάζουμε ολόκληρα χαραγμένα σταυρωτά και τις πατάτες κομμένες στη μέση.Ενίοτε ρίχνουμε και μια ντομάτα χαραγμένη. Όταν λιώσουν τα κρεμμύδια η κακαβιά είναι έτοιμη.
Ωραιοτερη ψαροσουπα
- Το ελαιόλαδο και το λεμόνι μπαίνει πάντα στο τέλος του βρασμούγιατί χυλώνει την σουπα, πήζει το ζωμό και κρατάει όλη την γεύση και το άρωμα του.
- Ποτέ μην βάλετε ζεστό νερό να φτιάξετε σουπα. Θα ανοίξουν τα ψάρια θα φύγει η πέτσα και θα διαλυθούν.
- Ποτέ μην ανακατεύετε το φαγητο. Πάντα ανακινούμε από τα χερούλια για να μη διαλυθούν τα ψάρια.
- Σε παραδοσιακή κακαβιά δεν χωράει κανένα μυρωδικό.
- Στα σπίτια του νησιού, οι νοικοκυρές ενίοτε χρησιμοποιούν 1 ντομάτα χαραγμένη σταυρωτά, λίγο σέλινο στο τελευταιο 10/λεπτο ή μερικά καρότα.
- Συνήθως όταν έχουμε μικρά πετρόψαρα, τα βάζουμε σε τουλπάνι και τα ακουμπάμε πάνω στα μεγάλα ψάρια. Στο τέλος του βρασμού στρίβουμε καλά το τουλπάνι για να εμπλουτίσουμε την σουπα.