Πίσω

Μάθε για : ιδιότητες και ξεπίκρισμα μελιτζάνας

Αν και πρώτη φορά έφτασε στη χώρα μας το 12ο-13ο αιώνα, πολύ γρήγορα αγαπήθηκε και μαγειρεύτηκε με ποικίλους τρόπους, δημιουργώντας καλοκαιρινά πιάτα μοναδικής νοστιμιάς με κυρίαρχο τη μελιτζάνα. Έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως το χαβιάρι του φτωχού, και όχι αδίκως. Περιέχει βιταμίνες και αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Είναι λαχανικό;
Αντιμετωπίζεται σαν λαχανικό,  (μέλος της οικογένειας τω νυχτολούλουδων μαζί με τις τομάτες και τις πατάτες) είναι στην πραγματικότητα ένα γιγάντιο μούρο. Οι  (Solanum melongena) με χώρα προέλευσης την Ασία, είναι ένα πολύ γνωστό και μοναδικό στη γεύση λαχανικό.
Η ανάπτυξη πιο γλυκών ποικιλιών αύξησε τη δημοτικότητα της. Καθώς η καλλιέργεια της  εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, δημιουργήθηκαν αμέτρητα υβρίδια για να πάρουν το πιο γλυκό, πιο σφιχτό λαχανικό, καθώς και για να τα βοηθήσουν
να αναπτυχθούν σε πιο εύκρατα κλίματα (είναι συνηθισμένα σε τροπικά ή υποτροπικά περιβάλλοντα). Οι ποικιλίες είναι πολυάριθμες και καθεμία απαιτεί διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος.

Πώς να επιλέξουμε
Στην αγορά, αναζητούμε  με λεία, γυαλιστερή επιδερμίδα, χωρίς ρυτίδες και χωρίς καφέ κηλίδες και εξωτερικά εμφανή χτυπήματα. Προσπαθούμε να βρούμε  με μίσχο που να φαίνεται υγρός, σημάδι ότι κόπηκε πρόσφατα. Με θαμπή φλούδα είναι πιθανότατα πολύ ώριμες και θα έχουν πικρή γεύση.
Τρόπος προετοιμασίας
Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες, των οποίων η σάρκα είναι ιδιαίτερα σπογγώδης, με αποτέλεσμα να τείνουν να απορροφούν περισσότερο λάδι κατά το μαγείρεμα. Όταν αλατίζουμε την σάρκα της μελιτζάνας και την αφήνουμε το να καθίσει για περίπου 30
λεπτά πριν το μαγείρεμα, έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρεί το νερό. Αυτό την κάνει  πολύ λιγότερο ικανή να απορροφήσει πολύ λάδι κατά το μαγείρεμα.
Είναι ένα λαχανικό που απαιτεί συγκεκριμένο ψήσιμο. Πρέπει να ψηθεί εντελώς μέχρι να γίνει μαλακή, λεία και κρεμώδης, καθώς μόνο τότε θα είναι γευστική.

Πριν όμως από κάθε μαγείρεμα, πρέπει να δίνουμε προσοχή στο ξεπίκρισμα της μελιτζάνας όποτε χρειάζεται.

Τρόπος αποθήκευσης
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε τη μελιτζάνα όταν είναι πολύ φρέσκια. Διαφορετικά μπορούμε να την διατηρήσουμε για δύο ή τρεις ημέρες στο συρτάρι του ψυγείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται