Άλμη για φέτα: Πώς να συντηρήσω τη φέτα για μεγαλύτερο διάστημα

Η φέτα είναι ένα τυρί με άλμη, όπως και ο τελεμές, το γιδοτύρι και άλλα λευκά, με πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά τυριά. Τα τυριά αυτά, μπορούμε να τα αγοράσουμε συσκευασμένα σε άλμη, είτε χύμα, από τον πάγκο των τυριών. Όταν λοιπόν αγοράζουμε χύμα, πρέπει να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα και μέσα σε διάστημα 4-5 ημερών. Για να συντηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητη η άλμη. Σας έχω παρακάτω τη σωστή αναλογία νερού αλατιού για άλμη για τυρί.

Όταν λοιπόν αγοράζουμε χύμα, πρέπει να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα και μέσα σε διάστημα 4-5 ημερών.

Το ξέρετε ότι εύκολα και γρήγορα, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας άλμη στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τα πιο απλά υλικά;
Τι θα χρησιμοποιήσετε;
1 λίτρο νερό
70 γραμ. αλάτι
Θερμόμετρο

Πώς θα τη φτιάξετε;

Βάζετε το αλάτι στο νερό και ζεσταίνετε το αλατόνερο χωρίς να βράσει, στους 85-90°C για 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν βάζετε το αλατόνερο στο ψυγείο για να κρυώσει, μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 4°C. Τότε η άλμη είναι έτοιμη και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε.

Φροντίστε να καλύπτει όλο το τυρί και αν πέσει η στάθμη της άλμης καθώς το καταναλώνετε συμπληρώστε με λίγο νερό μέχρι να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του τυριού  για να συντηρηθεί σωστά.

Το τυρί στην άλμη, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πάνω από ένα μήνα, διατηρώντας την υγρασία του, χωρίς να ξεραθεί, να κιτρινίσει ή να σκληρύνει.

Σας αρέσει η γεύση της φέτας; Φτιάξετε οπωσδήποτε φέτα σε φύλλο κρούστας.

Και αφού μάθατε πως να συντηρείτε τα τυριά άλμης, και τη σωστή αναλογία νερού αλατιού για άλμη, φτιάξτε και την ωραιότερη πιατέλα τυριών.

Δείτε πως θα τακτοποιήσετε τα τρόφιμα στο ψυγείου σας για να συντηρούνται σωστά!

https://www.argiro.gr/2018/08/almi-gia-feta/