Πίσω

Πλιγούρι και κους κους – Ποια είναι η διαφορά;

Το πλιγούρι και το κους κους προέρχονται από την ίδια βάση, το σιτάρι. Ποια είναι όμως η διαφορά τους;

Το πλιγούρι είναι στην ουσία καρπός, που παράγεται από χοντροαλεσμένο ολόκληρο σιτάρι το οποίο έχει μαγειρευτεί μερικώς και θεωρείται δημητριακό.

 

Το κους κους από την άλλη, δεν είναι καρπός, παρόλο που είναι φτιαγμένο από αποφλοιωμένο, θρυμματισμένο σιτάρι, το γνωστό σε όλους σιμιγδάλι. Το χοντρόκοκκο σιμιγδάλι, βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο (στην παραδοσιακή του παρασκευή). Στην συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται.

 

Το πλιγούρι είναι ακανόνιστο και σε διάφορα μεγέθη και τα είδη του μπορεί να διαφέρουν τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και ως προς το χρώμα (ανάλογα με τις αποχρώσεις του σιταριού από το οποίο προέρχεται).

Αντίθετα το κους κους είναι στρογγυλό σαν μπιλάκι και κατά κανόνα ομοιόμορφο.

Επίσης, δεν πρέπει να μπερδεύετε το κους κους με το κουσκουσάκι, ένα ζυμαρικό που πωλείται στα σουπερ μάρκετ.

Δείτε μερικές φανταστικές συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε, με πλιγούρι αλλά και με κους κους

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται