Στη Σίφνο, στο 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Για 12η χρονιά φέτος, στη Σίφνο, στη γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, του «προκαθήμενου» της ελληνικής γαστρονομίας, πραγματοποιήθηκε 6-8 Σεπτεμβρίου το «Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές».

Για 12η χρονιά φέτος, στη Σίφνο, στη γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, του «προκαθήμενου» της ελληνικής γαστρονομίας, πραγματοποιήθηκε 6-8 Σεπτεμβρίου το «Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές».

O Νικόλαος Τσελεμεντές (1878 – 1958) με καταγωγή από τα Εξάμπελα της Σίφνου έδειξε από μικρός την έφεση που είχε για την μαγειρική, ειδικά όταν άρχισε να εργάζεται στο εστιατόριο του θείου του, που βρισκόταν δίπλα στο θαυμάσιο ξενοδοχείο «Ακταίο» στην ακτή του Νέου Φαλήρου, το οποίο δυστυχώς, δεν υπάρχει πια. Ενώ οι γονείς του τον προόριζαν για συμβολαιογράφο, εκείνος το μυαλό του το είχε στη μαγειρική και αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όνειρό του πηγαίνοντας για σπουδές στη Βιέννη. Επιστρέφοντας, άρχισε να εκδίδει τεύχη του περιοδικού «Οδηγός Μαγειρικής» και ταυτόχρονα να εργάζεται για διάφορες πρεσβείες.

Αργότερα και για ένα μικρό διάστημα ανέλαβε διευθυντής του ξενοδοχείου «Ερμής» στην οδό Πανεπιστήμιο και το 1920 έφυγε ξανά για το εξωτερικό, στην Αμερική αυτή τη φορά, όπου έκανε ανώτερες σπουδές μαγειρικής και διατροφολογίας, ταξίδεψε πολύ και δούλεψε σε μερικά από τα ακριβότερα εστιατόρια. Όταν γύρισε στην Ελλάδα, παρέδιδε μαθήματα μαγειρικής στους διαμορφωμένους ως κουζίνα χώρους ενός καταστήματος με οικιακές συσκευές, στην οδό Σταδίου, και επίσης κυκλοφόρησε τον «Οδηγό Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής» −το γνωστό κόκκινο βιβλίο με τα χρυσά γράμματα− ο οποίος ήταν ο πρώτος οδηγός με συνταγές που έκανε τεράστια επιτυχία αλλά και πάρα πολλές ανατυπώσεις στα χρόνια που ακολούθησαν. Το 1949 ίδρυσε τη Σχολή Μαγείρων του Στρατού στο Καβούρι και τιμητικά του είχε απονεμηθεί ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη.

Αργότερα και για ένα μικρό διάστημα ανέλαβε διευθυντής του ξενοδοχείου «Ερμής» στην οδό Πανεπιστήμιο και το 1920 έφυγε ξανά για το εξωτερικό, στην Αμερική αυτή τη φορά, όπου έκανε ανώτερες σπουδές μαγειρικής και διατροφολογίας, ταξίδεψε πολύ και δούλεψε σε μερικά από τα ακριβότερα εστιατόρια. Όταν γύρισε στην Ελλάδα, παρέδιδε μαθήματα μαγειρικής στους διαμορφωμένους ως κουζίνα χώρους ενός καταστήματος με οικιακές συσκευές, στην οδό Σταδίου, και επίσης κυκλοφόρησε τον «Οδηγό Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής» −το γνωστό κόκκινο βιβλίο με τα χρυσά γράμματα− ο οποίος ήταν ο πρώτος οδηγός με συνταγές που έκανε τεράστια επιτυχία αλλά και πάρα πολλές ανατυπώσεις στα χρόνια που ακολούθησαν. Το 1949 ίδρυσε τη Σχολή Μαγείρων του Στρατού στο Καβούρι και τιμητικά του είχε απονεμηθεί ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη.

Το Φεστιβάλ με το όνομά του, είναι διεθνής απήχησης και ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας στην Ευρώπη. Αποτελεί συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 – η οποία συμμετείχε με την πρέσβειρά της, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – και τον Δήμο Σίφνου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διασφάλισε και φέτος την διεθνή εμβέλεια του Φεστιβάλ, όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Με δική της πρωτοβουλία διοργανώθηκε δημοσιογραφική αποστολή με Ιταλούς συντάκτες γαστρονομίας, σε συνεργασία με την Λομβαρδία – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2017 και το γραφείο του ΕΟΤ Μιλάνου. Επίσης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα, υπήρχε συμμετοχή με πενταμελή αντιπροσωπεία που παρουσίασε βραζιλιάνικες σπεσιαλιτέ, ενώ και η Ιταλία συμμετείχε με το διάσημο Σεφ Francesco ParderaΓια πρώτη φορά συμμετείχε και η Ισπανία, με 9μελή αντιπροσωπεία.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διασφάλισε και φέτος την διεθνή εμβέλεια του Φεστιβάλ, όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Με δική της πρωτοβουλία διοργανώθηκε δημοσιογραφική αποστολή με Ιταλούς συντάκτες γαστρονομίας, σε συνεργασία με την Λομβαρδία – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2017 και το γραφείο του ΕΟΤ Μιλάνου. Επίσης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα, υπήρχε συμμετοχή με πενταμελή αντιπροσωπεία που παρουσίασε βραζιλιάνικες σπεσιαλιτέ, ενώ και η Ιταλία συμμετείχε με το διάσημο Σεφ Francesco Pardera. Για πρώτη φορά συμμετείχε και η Ισπανία, με 9μελή αντιπροσωπεία.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με παρουσιάσεις, ανταλλαγές και δοκιμές συνταγών μαγειρικής, ομιλίες και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δρώμενων (συναυλίες, παραδοσιακοί χοροί, αναπαράσταση του σιφνέικου γάμου), έδωσαν μία νότα μεγάλης γιορτής στο νησί, το οποίο για τρεις μέρες φιλοξένησε, μαγείρεψε, γεύτηκε, τράταρε, ήπις, χόρεψε και ξετύλιξε στους καλεσμένους και τους επισκέπτες του την ιστορία, την τέχνη, τα προϊόντα, τις παραδόσεις αλλά και τις ατελείωτες ομορφιές του, χτίζοντας ταυτόχρονα γέφυρες συνεργασίας με τα νησιά των Κυκλάδων με στόχο να προβληθεί διεθνώς η γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση όλων τους.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με παρουσιάσεις, ανταλλαγές και δοκιμές συνταγών μαγειρικής, ομιλίες και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δρώμενων (συναυλίες, παραδοσιακοί χοροί, αναπαράσταση του σιφνέικου γάμου), έδωσαν μία νότα μεγάλης γιορτής στο νησί, το οποίο για τρεις μέρες φιλοξένησε, μαγείρεψε, γεύτηκε, τράταρε, ήπις, χόρεψε και ξετύλιξε στους καλεσμένους και τους επισκέπτες του την ιστορία, την τέχνη, τα προϊόντα, τις παραδόσεις αλλά και τις ατελείωτες ομορφιές του, χτίζοντας ταυτόχρονα γέφυρες συνεργασίας με τα νησιά των Κυκλάδων με στόχο να προβληθεί διεθνώς η γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση όλων τους.

Τα νησιά που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ είναι: Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Λέρος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος και Σχοινούσα.

Επίσης, τοπικές σπεσιαλιτέ παρουσίασαν ο Έβρος, Κοζάνη, η Παιανία, ο Πόντος και η Κύπρος.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το φεστιβάλ εδώ: https://argirogree.pixieset.com/12/

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται