Αλεύρι σίκαλης

Το αλεύρι σίκαλης είναι υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμο.

Αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους της υγιεινής διατροφής τα τελευταία χρόνια. Προέρχεται από αλεσμένους σπόρους σίκαλης. Το αλεύρι σίκαλης κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες. Υπάρχει η ανοιχτόχρωμη και η σκουρόχρωμη ποικιλία. Η ανοιχτόχρωμη ποικιλία έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθεί το πίτουρο. Η σκουρόχρωμη ποικιλία διατηρεί την πλειονότητα των πίτουρων και των φύτρων.

Χημική σύσταση

Το αλεύρι σίκαλης στα 100g περιέχει 75g υδατάνθρακες εκ των οποίων το 1,1g είναι σάκχαρα και  12g εδώδιμες ίνες, 1,5g λιπαρά εκ των οποίων το 0,2g είναι κορεσμένα, 11g πρωτεΐνες και αλάτι 0,06g. Περιέχει κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο. Περιέχει επίσης βιταμίνες θειαμίνη, νιασίνη, φολικό οξύ, Β1 και διάφορα αντιοξειδωτικά.  Ανά 100g παρέχει 374 θερμίδες.

Χρήσεις

Το αλεύρι σίκαλης χρησιμοποιείται για γλυκές και αλμυρές παρασκευές. Δε φουσκώνει τόσο πολύ γιατί περιέχει γλουτένη σε μικρή ποσότητα. Για το λόγο αυτό άρτοι από σίκαλη παρασκευάζεται συνήθως με ανάμειξη αλευριού σίκαλης με άλλου είδους αλεύρια. Ενδείκνυται για διαβητικούς και άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη. Παρόλα αυτά όμως δεν πρέπει να καταναλώνεται από ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη ή άτομα που έχουν κοιλιοκάκη. Το αλεύρι σίκαλης έχει σκούρο χρώμα, σχετικά πικρή γεύση και είναι σχετικά βαρύ. Έχει ιδιαίτερη γεύση και είναι πολύ θρεπτικό. 

Οφέλη αλεύρι σίκαλης

Το αλεύρι σίκαλης λοιπόν είναι υψηλής διατροφικής αξίας, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε εδώδιμες ίνες και θειαμίνη. Επίσης χαρακτηρίζεται από χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να χρησιμοποιείται σε όλο και περισσότερες χώρες. Στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αφού η καλλιέργεια της σίκαλης ευδοκιμεί και σε ψυχρό κλίμα. Το αλεύρι σίκαλης χρησιμοποιείται συνήθως με αναμείξεις άλλων τύπων αλευριού. Έτσι τα διάφορα παρασκευάσματα αποκτούν περισσότερο όγκο. Αποτελεί μια εναλλακτική υγιεινή λύση στα διάφορα παρασκευάσματα τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο διαβάστε και δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή.

https://www.argiro.gr/2018/10/alevri-sikalis/