• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
827

Υλικά

  • Μερίδες 1 καρβέλι
  • 650 γρ. αλεύρι για χωριάτικο για ψωμί
  • 4 γρ. ξερή μαγιά
  • 8 γρ. αλάτι
  • 450 γρ. νερό
  • Για το τελείωμα
  • κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
  • Λίγο αλεύρι ολικής άλεσης
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Η ζυμη

    Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε με τα χέρια.

    Προσθέτουμε το νερό και απλά ενώνουμε τα υλικά με το χέρι ή με κουτάλι,  με ακανόνιστο σχήμα, αρκετά υγρή.

    Δεν ζυμώνουμε καθόλου.

    Ίσα που να ενωθούν τα υλικά.

    Την ξεκουράζω. 

    Σε αυτό το στάδιο οπλιστείτε με υπομονή, χρειάζεται μόνο πολύ ξεκούραση.

     Την βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την ξεχνάμε στον πάγκο της κουζίνας, για 18-19 ώρες.

    Η υφή της  μετά την ξεκούραση θα πρέπει να είναι γεμάτη φουσκάλες, ίνες και κόρδες.

    Ψησιμο-χρονος

    Προετοιμάζω τη κατσαρολα και το φούρνο

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230ºC, και βάζουμε μέσα, στην κάτω σχάρα, μια μαντεμένια κατσαρόλα,  να πυρώσει καλά (για 15 λεπτά).

    Ζεσταίνουμε  και το καπάκι της.

    Δίνω σχήμα χωρίς ζύμωμα

    Με αλευρωμένο χέρια βγάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο.

    Είναι αρκετά εύπλαστη και πολύ μαλακή.

    Την πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη να πλατύνει.

    Τη διπλώνουμε στα τρία.

    Το μακρόστενο κομμάτι που σχηματίζεται το διπλώνουμε ξανά στα τρία.

    Την ακουμπάμε  με την ένωση προς τα κάτω, σε ένα μπολ, πάνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, πασπαλισμένη με μπόλικες νιφάδες βρώμης, και μπόλικο αλεύρι ολικής.

    Αφήνουμε για μία ώρα σκεπασμένο.

    Όταν την φτιάχνουμε, πιέζουμε, δίνουμε σχήμα, την αφήνουμε 40΄-1 ώρα να ξεκουραστεί και να ξαναφουσκώσει.

    Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια, και με προσοχή να μην καούμε, την τοποθετούμε με την βοήθεια της πετσέτας στην κατσαρολα, με τις ενώσεις του  να φαίνονται, προς τα πάνω.

    Αν θέλουμε στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησιματος.

    Σκεπάζουμε με το ζεστό καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά.

    Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά περίπου, να φουσκώσει, να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή η κόρα.

    Αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα να κρυώσει και να στεγνώσει.

    Κόβουμε μετά από 20 λεπτά αφού κρυώσει λίγο.

    Δόση για μίξη άλευρων

    Προτεινόμενη δόση για μίξη διαφορετικών άλευρων
    1,5 φλ. αλεύρι δυνατό για ψωμί και
    1 φλ. αλεύρι ολικής και
    1 φλ. καλαμποκάλευρο και
    1 φλ. αλεύρι σίκαλης ή κρίθινο

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται