Πίσω

Αλεύρι βρώμης

Το αλεύρι βρώμης παράγεται από αλεσμένoυς σπόρους βρώμης.

Έχει υψηλή διατροφική αξία, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε εδώδιμες ίνες και β-γλυκάνες (4% περίπου) που βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει αλευρι βρώμης ολικής άλεσης αλλά και βιολογικό. Παρασκευές με αλεύρι βρώμης έχουν αρχίσει να γίνονται ανάρπαστες.

Το δημητριακό της βρώμης έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο κ.ά. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτη και βοηθά στην απώλεια του βάρους. Το αλεύρι βρώμης αναστέλλει το τάγγισμα και χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε τρόφιμα, όπως είναι οι μαργαρίνες και τα φυτικά έλαια.

Χημική σύσταση

Στα 100 g περιέχει 9 g εδώδιμες ίνες εκ των οποίων τα 3,6 g είναι β-γλυκάνες. Περιέχει επίσης 60 g υδατάνθρακες εκ των οποίων το 1,1g είναι σάκχαρα. Έχει επίσης 8 g λιπαρά εκ των οποίων το 1,5 g είναι κορεσμένα και 11 g πρωτεΐνες. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5 Β6 και Β9. Στα 100g αποδίδει 376 θερμίδες .

Χρήσεις

Το αλεύρι βρώμης βρίσκει εφαρμογές τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων, παξιμαδιών κ.ά. Μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα στο σπίτι. Η χρήση του γίνεται όπως χρησιμοποιούνται και τα άλλα είδη αλεύρων.

Γιατί δε φουσκώνει τόσο το αλεύρι βρώμης;

Η κύρια πρωτεΐνη της βρώμης είναι μια γλοβουλίνη, η αβεναλίνη. Είναι διαφορετική από τις γνωστές πρωτεΐνες των δημητριακών, όπως η γλουτένη, η ζεΐνη  κ.λ.π. Σε μικρή ποσότητα βρίσκεται και μια άλλη πρωτεΐνη, μια προλαμίνη, η αβενίνη. Οι πρωτεΐνες αυτές δεν χαρακτηρίζονται από την ίδια εκτατότητα και ελαστικότητα με τη γλουτένη. Η πρωτεΐνη βρώμης είναι ίση σε ποιότητα με την πρωτεΐνη σόγιας. 

Ιδανικό υποκατάστατο σιταριού

Το αλεύρι βρώμης λοιπόν αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο του σιταριού σε διάφορες παρασκευές. Αποτελεί μια πιο υγιεινή λύση για την παρασκευή των διαφόρων αρτοσκευασμάτων και δίνει ιδιαίτερη γεύση και υφή στα διάφορα προϊόντα. Βρες παρασκευές με αλεύρι βρώμης από την Αργυρώ στο argiro.gr!

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε και δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται