Χαρουπάλευρο

To χαρουπάλευρο χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικές.

Το χαρουπαλευρο είναι είδος αλεύρου που προέρχεται από τους μακριούς καρπούς (λοβούς) ή από τους σπόρους, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στους καρπούς του χαρουπιού, μετά από καθαρισμό ψήσιμο, ξήρανση και άλεσή τους. Οι συνταγές με χαρουπάλευρο ενδείκνυνται για ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Το χαρουπαλευρο θεωρείται υποκατάστατο του κακάου, λόγω της γλυκιάς του γεύσης και της απουσίας καφεΐνης. Έχει σχετικά υψηλή τιμή στην αγορά σε σχέση με τα κοινά αλεύρια. Επιπλέον έχει εξαιρετικές ιδιότητες, που το κάνουν ιδανικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.  

Χαρουπάλευρο ιδιότητες

Το χαρουπάλευρο έχει γλυκιά γεύση και καφετί χρώμα. Δεν περιέχει, όμως, καφεΐνη ή θεοβρωμίνη. Ενδεικτικά στα 100g περιέχει περίπου 37g υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 31g είναι σάκχαρα, 5g πρωτεΐνες, 0,7g λίπος, και 0,11g χλωριούχο νάτριο. Περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει ακόμα κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) και φυτικές ίνες.

Μειώνει τη χοληστερίνη, διευκολύνει την πέψη, δρα κατά της διάρροιας και βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.  Δεν περιέχει γλουτένη, γι’ αυτό και τα διάφορα παρασκευάσματα δε φουσκώνουν τόσο πολύ όσο με τα κοινά αλεύρια. Είναι κατάλληλο για ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και για όσους έχουν κοιλιοκάκη. Ανά 100g παρέχει 169 θερμίδες. Το χαρουπάλευρο λόγω αυτών των ιδιοτήτων του βρίσκεται σε σχετικά υψηλή τιμή. Μπορεί να διατηρηθεί σε ξηρό και σκοτεινό μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οφέλη

Το χαρουπάλευρο χρησιμοποιείται σε αρκετές παρασκευές. Οι συνταγές με χαρουπάλευρο ενδείκνυνται για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και καλή πηγή σιδήρου. Το χαρουπάλευρο έχει εξαιρετικές ιδιότητες, που το καθιστούν πολύτιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Με αγάπη Αργυρω

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε και δοκιμάστε να φτιάξετε και την παρακάτω συνταγή.

https://www.argiro.gr/2018/10/charoupalevro/