Για το Brownies
Για τα brownies χωρίς ζάχαρη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί τετράγωνο 20×20 εκατοστά, ιδανικό για brownies.
Αλέθουμε τους ηλιόσπορους σε σκόνη, στο μπλέντερ.
Κοσκινίζουμε το κακάο με το χαρουπάλευρο σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την καρύδα, τον αλεσμένο ηλιόσπορο, το αλάτι και τη σόδα. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι να αναμειχθούν καλά.
Στο μπλέντερ, βάζουμε το λιωμένο βούτυρο με τα αυγά και την βανίλια. Τα χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Με το μπλέντερ σε λειτουργία, ρίχνουμε λίγους λίγους του χουρμάδες και πολτοποιούμε, μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά και με μαλακή σπάτουλα, ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα.
Τέλος, προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια κι ανακατεύουμε να μπει στο μίγμα.
Αδειάζουμε το μίγμα στο έτοιμο ταψί. Ισιώνουμε την επιφάνεια με την σπάτουλα.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40′ μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Προαιρετικά περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα.
Διατηρούμε τα brownies χωρίς γλουτένη και χωρίς αλέυρι στο ψυγείο σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.
Αν αναζητάτε υγιεινά γλυκά χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη, δείτε και τη συνταγή που ακολουθεί.