Πίσω

Ελληνική πίτσα με άρωμα Αιγαίου

Η παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου, είναι μια πολύ εύκολη συνταγή για πίτσα νηστίσιμη από την Κίμωλο. Συνταγή παραδοσιακή που δημιουργήθηκε από τις επιρροές που δέχτηκε η Κίμωλος από τους Ενετούς κατακτητές και βασίστηκε στα λιγοστά προϊόντα που παρήγαγε.

Τι είναι άραγε παράδοση και οι παραδοσιακές συνταγές; Για εμένα παράδοση είναι ο τρόπος που μεγαλώνουμε που γευόμαστε που τιμούμε τον κάθε τόπο. Η Παραδοσιακή γεύση είναι αξεπέραστη γιατί κρύβει μέσα της όλη την σοφία της κουζίνας του κάθε τόπου. Καταρχήν κάθε παραδοσιακή συνταγή μας δείχνει ποια είναι τα προϊόντα που παράγει ένας τόπος και ποια η φιλοσοφία των ανθρώπων. Παράδοση στην γεύση, είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας περιοχής και στις ήμερες μας με τον τουρισμό να είναι το βαρύ πυροβολικό της Ελληνικής οικονομίας, θεωρώ ότι η γαστρονομία μιας περιοχής είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες.

Πάνω από όλα οφείλουμε να σεβόμαστε και να γνωρίζουμε γιατί και για ποιον λόγο αυτές οι παραδοσιακές συνταγές άντεξαν εκατοντάδες χρόνια κι ακόμα και σήμερα όταν επισκέπτομαι έναν τόπο, το πρώτο που με ενδιαφέρει είναι να γευτώ και να γνωρίσω την παραδοσιακή του γεύση. Αυτή κυρίως με ξεναγεί στον τρόπο ζωής κάθε τόπου, στις συνήθειες τους, στην τοπική παραγωγή τους και γενικά η τοπική γεύση είναι ο ξεναγός μου γιατί μου μαθαίνει τις συνήθειες, το σκεπτικό των ντόπιων και την εξέλιξη τους. Πιστέψτε με από όσα μέρη έχω επισκεφτεί, ποτέ μα ποτέ δεν απογοητεύτηκα από τοπική συνταγή. Αντίθετα, συχνά γοητεύομαι από την σοφία της τοπικής κουζίνας μιας περιοχής και από τον τρόπο που αναγκάστηκαν οι παλιότεροι να διαχειριστούν τα προϊόντα που παρήγαγαν.

Κάθε τόπος έχει μια πινελιά από το παρελθόν. Κάθε συνταγή κρύβει τόσα μυστικά για τον τρόπο ζωής για τις συνθήκες διαβίωσης, για το ποιοι κατακτητές πέρασαν αλλά για το πάθος των κατοίκων να κρατηθούν γερά στο παρελθόν τους με ευλάβεια, γιατί κατάλαβαν ότι μόνο όταν κοιτούν με σεβασμό το παρελθόν τους μπορούν να περάσουν στο μέλλον πατώντας πάνω σε γερά θεμέλια.

Θα σας θυμίσει πολύ την πίτσα της νότιας Ιταλίας. Με χοντρό ζυμάρι και λίγα ταπεινά υλικά. Γεύση και συνήθεια μας άλλης εποχής από την περίοδο της ενετοκρατίας που σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα δούμε ακόμα και σήμερα παρόμοια.

Είναι απίστευτη η νοστιμιά της αν αναλογιστείς πόσο λίγα υλικά έχει μέσα της. Αλλά έτσι δεν είναι άλλωστε και η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα; Απλή και νόστιμη με λίγα υλικά; Τα υλικά του κάθε τόπου και ο τρόπος ζωής των κατοίκων είναι αυτά που καθορίζουν και την τοπική γαστρονομία μιας περιοχής.

Η συνταγή και τα μυστικά της

Πάμε λοιπόν με αλεύρι και νερό, μαγιά και ελαιόλαδο, να φτιάξουμε ένα ζυμαράκι χοντρό και να το στολίσουμε με ντομάτα, κρεμμύδι άνυδρο, χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο. Αυτά τα υλικά περιλαμβάνει η παραδοσιακή συνταγή της.


Πολλές φορές, η λαδόπιτα μπορεί να γίνει και με πελτέ αντί φρέσκια ντομάτα. Είναι η χειμωνιάτικη εκδοχή της. Μιας και ο πελτές  στα σπίτια του Αιγαίου ήταν και θα είναι πάντα παρόν στις μαγειρικές μας. Και πιστέψτε με είναι υπέροχη ακόμα και με αυτήν την εκδοχή.

Εγώ αγαπώ πολύ αυτή την συνταγή γιατί στα νησιά τα ζυμαράκια είναι μέρος της γαστρονομικής κουλτούρας.

Φτιάξτε την  με ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο ή ψιλοκόψτε μέσα λίγη πιπεριά ελιές και πασπαλίστε με ρίγανη που της ταιριάζει τέλεια. Όπως κι αν την φτιάξετε είναι τέλεια!

Μάθετε περισσότερα για τη Κίμωλο και τα φαγητά της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται