Εκτέλεση
Θα χρησιμοποιήσουμε 1 έτοιμο φύλλο ζύμης για πίτσα ή 1/2 δόση σπιτική ζύμη για πίτσα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη πίτσας με πλάστη, πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.
Το φύλλο πρέπει να γίνει πολύ λεπτό για την sicilian pizza και σχεδόν το διπλάσιο σε μέγεθος.
Απλώνουμε κουταλιές από σάλτσα αλείφοντας όλη την επιφάνεια της πίτσας.
Βάζουμε το ζαμπόν σε πολύ λεπτές φέτες, αφήνοντας κενό 2 εκατοστά περιμετρικά του φύλλου.
Πασπαλίζουμε με την μοτσαρέλα και κρατάμε 2 με 3 κ.σ τριμμένη μοτσαρέλα για το τέλος.
Πασπαλίζουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού.
Κλείνουμε τα πλαϊνά του φύλλου κατά 1/3 σχεδόν μέχρι τη μέση του φύλλου.
Βρέχουμε με λίγη σάλτσα ντομάτας το δίπλωμα του φύλλου.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα.
Τυλίγουμε σε φαρδύ ρολό.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα.
Ακουμπάμε την τυλιχτή γεμιστή πίτσα με την ένωση προς τα κάτω στο ταψί.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τρυπάμε ελαφρά λίγες τρύπες στην επιφάνεια της ζύμης.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η πίτσα ρολό.
Αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά και κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Απολαύστε την πίτσα ζεστή με μια σαλάτα.
Η ιστορία της pizza scaccia
Το όνομα της είναι scaccia ragusana από την ομώνυμη περιοχή Ragussa της Σικελίας.
Είναι το πρόχειρο εύκολο και πεντανόστιμο καθημερινό τους φαγητό.
Γεμίζουν αυτή την τυλιχτή πίτσα με ό,τι έχουν, τυριά, αλλαντικά ή σάλτσα ντομάτα και τυρί, τη γεμίζουν με χόρτα ή ανάλογα την εποχή, γεμίζουν με μελιτζάνες και τυρί.
Άλλες φορές τυλίγουν σε ρολό κι άλλες σε μισοφέγγαρο σαν τεράστιο μπουρέκι.
Αν επισκεφτείτε τη Σικελία σίγουρα θα δοκιμάσετε παραλλαγές σε γεμίσεις και σχήματα.
Είναι φανταστική συνταγή να τη φτιάξετε οπωσδήποτε.