Μυστικά για το πιο ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο

Το ψητό κοτόπουλο στο φούρνο, είναι φαγητό για όλη την οικογένεια και αν ακολουθήσεις μερικά μυστικά που έχω εδώ, θα σου βγαίνει πάντα ζουμερό και νόστιμο και η πέτσα του τραγανή και απολαυστική.

•Πρώτο μυστικό για ζουμερό κοτόπουλο φούρνου

Ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν από από το ψυγείο στο φούρνο γιατί θα βγει σκληρό και ινώδες μετά το ψήσιμο. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30΄ στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά κανονικά ακολουθούμε όλα τα στάδια της κάθε συνταγής.

•Πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο κοτόπουλο στο φούρνο, με την πιο τραγανή πέτσα;

Πολύ σημαντικό είναι, πρώτον να στεγνώσουμε πολύ καλά την κοιλιά και την επιφάνεια του κοτόπουλου για να πάρουμε όλη την υγρασία του.

Κατόπιν, με λίγο ελαιόλαδο αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κοτόπουλο. Αν θέλουμε στην κοιλιά του βάζουμε 1 λεμόνι, πορτοκάλι ή μανταρίνι κομμένο στα δυο για να πάρει αρώματα.

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο λεμονατο φουρνου συνταγη αργυρω μπαρμπαριγου
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

•Γιατί πρέπει να δένω το κοτόπουλο στο φούρνο;

Δένουμε το κοτόπουλο για να κρατήσει ωραία το σχήμα του και να κρατήσει όλα τα ζουμιά του στο ψήσιμο.

•Πώς θα αρωματίσω το κοτόπουλο;

Προσθέτουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Ρίγανη και θυμάρι είναι ιδανικά.

Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά ανακατεύουμε μαλακό βούτυρο με βότανα και κάνουμε μια πάστα βουτύρου. Ανασηκώνουμε την πέτσα και χώνουμε το χέρι μας ανάμεσα σε πέτσα και ψαχνό αλείφοντας την πάστα βουτύρου.

•Σε τι θερμοκρασία ψήνω το κοτόπουλο;

Ψήνουμε το κοτόπουλο στην προτεινόμενη θερμοκρασία της κάθε συνταγής. Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όση ώρα ψήνεται το κοτόπουλο.

•Πως θα γίνει ζουμερό το κοτόπουλο;

Αφού ψηθεί το κοτόπουλο στο φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 15΄ και να τραβήξει τα υγρά του ψησίματος που βγαίνουν στην επιφάνεια με την υψηλή θερμοκρασία ψησίματος.

•Βιάζομαι και θέλω γρήγορα ψητό κοτόπουλο φούρνου! Γίνεται;

Εάν δεν έχεις χρόνο και θέλεις σε 45′ το κοτόπουλο στο φούρνο να είναι έτοιμο ζουμερό και με τραγανή πέτσα, τότε με ψαλίδι κουζίνας σκίσετε κατά μήκος το κοτόπουλο στην κοιλιά. Έτσι ανοίγει σε σχήμα πεταλούδας. Πατάς καλά με τα χέρια το κοτόπουλο πεταλούδα πάνω στον πάγκο για να ανοίξει να γίνει πλακέ. Αλείφεις με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνεις και βάζεις σε καυτό φούρνο και αφήνεις να ψηθεί χωρίς να τον ανοιγοκλείνεις. Δες αναλυτικά τη συνταγή πιο κάτω.

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!

Σας Προτείνουμε