Πίσω

Κρεμμύδι, σκόρδο και ψάρι: Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια

Το μαγείρεμα είναι μία απολαυστική διαδικασία, κυρίως αν αγαπάς τη δημιουργία στην κουζίνα.

Οι περισσότεροι δεν φοράνε γάντια στην κουζίνα για θέμα ευκολίας αλλά και συνήθειας.  Αυτό όμως έχει και το κόστος του, αφού κάποια από τα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα…μυριστερά! Το κρεμμύδι, σκόρδο και ψάρι, είναι κάποια από αυτά. Αν μπούμε σε διαδικασία να τα κόψουμε ή να τα ψιλοκόψουμε δίνουν στα χέρια μας μία έντονη μυρωδιά. Η μυρωδιά αυτή κρατάει πολύ και μοιάζει αδύνατο να φύγει.

Το μαγείρεμα είναι μία απολαυστική διαδικασία, κυρίως αν αγαπάς τη δημιουργία στην κουζίνα. Οι περισσότεροι δεν φοράνε γάντια στην κουζίνα για θέμα ευκολίας αλλά και συνήθειας. Αυτό όμως έχει και το κόστος του, αφού κάποια από τα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα...μυριστερά! Τέτοια είναι τα ψάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα δύο τελευταία μάλιστα αν μπούμε σε διαδικασία να τα κόψουμε ή να τα ψιλοκόψουμε δίνουν στα χέρια μας μία έντονη μυρωδιά, που κρατάει πολύ και μοιάζει αδύνατο να φύγει.

Θα έχετε διαπιστώσει ότι όσες φορές και αν πλύνετε τα χέρια σας, ό,τι σαπούνι και αν δοκιμάσετε, η μυρωδιά εκεί!  Επίμονη και δυνατή.

Πώς φεύγει η μυρωδιά από τα χέρια σε τέτοιες περιπτώσεις; Με το να πλύνετε τα χέρια σας κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίβωντάς τα με ένα αντικείμενο από ανοξείδωτο ατσάλι, όπως κάποιο κουτάλι ή άλλο σκεύος της κουζίνας σας από αυτό το υλικό. Ναι και όμως δουλεύει αυτό το κόλπο! Μάλιστα είναι τόσο αποτελεσματικό που υπάρχουν στο εμπόριο τύπου-σαπούνια από ανοξείδωτο ατσάλι για την εξουδετέρωση οσμής του σκόρδου, κρεμμυδιού, ψαριού κτλ.

Πώς φεύγει η μυρωδιά από τα χέρια σε τέτοιες περιπτώσεις; Με το να πλύνετε τα χέρια σας κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίβωντάς τα με ένα αντικείμενο από ανοξείδωτο ατσάλι, όπως κάποιο κουτάλι ή άλλο σκεύος της κουζίνας σας από αυτό το υλικό. Ναι και όμως δουλεύει αυτό το κόλπο! Μάλιστα είναι τόσο αποτελεσματικό που υπάρχουν στο εμπόριο τύπου-σαπούνια από ανοξείδωτο ατσάλι για την εξουδετέρωση οσμής του σκόρδου, κρεμμυδιού, ψαριού κτλ.

Γιατί φεύγουν οι μυρωδιές με αυτό το τέχνασμα; Γιατί τα υπολείμματα του θείου που έχει αφήσει στα χέρια σας η επαφή με το σκόρδο, το κρεμμύδι ή τα ψάρια, έλκεται – και δεσμεύεται με – ένα ή με περισσότερα από τα μέταλλικά στοιχεία του ανοξείδωτου χάλυβα. Ο σχηματισμός τέτοιων ενώσεων είναι αυτό που κάνει το ανοξείδωτο ατσάλι, ανοξείδωτο.

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο περιέχουν σουλφοξείδια αμινοξέων, τα οποία σχηματίζουν σουλφενικά οξέα, τα οποία στη συνέχεια σχηματίζουν ένα πτητικό αέριο, το οποίο σχηματίζει θειικό οξύ κατά την έκθεση στο νερό. Αυτές οι ενώσεις είναι υπεύθυνες για την καύση των ματιών σας ενώ κόβετε κρεμμύδια και επίσης για το χαρακτηριστικό τους άρωμα. Οι ενώσεις του θείου συνδέονται με τον χάλυβα – αφαιρώντας αποτελεσματικά την οσμή από τα δάχτυλά σας.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται