Πίσω

Οδηγός για τα απαραίτητα εργαλεία και σκεύη της κουζίνας

Εδώ θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις την κουζίνα σου από την αρχή. Τι κι αν είσαι στο επίπεδο του αρχάριου, τι κι αν είσαι νέα νοικοκυρά; Φτιάξε μια λίστα με τα σκεύη και τα απαραίτητα τα εργαλεία που σου χρειάζονται και κάνε την κουζίνα το βασίλειό σου. Δες λοιπόν παρακάτω τι πρέπει να έχει μια κουζίνα και κάνε το καθημερινό μαγείρεμα παιχνιδάκι!

Κατσαρόλες

Τις θέλεις όλες, το ξέρουμε. Και έχεις δίκιο! Τα μεγέθη της κατσαρόλας ποικίλουν: μικρές, μεγάλες, μεσαίες, πλατιές, βαθιές, ανθεκτικές, για να μπαίνουν στο φούρνο. Οργανώσου! Χρειάζεσαι κατσαρόλες που πάνω από όλα μαγειρεύουν σωστά και γρήγορα. Έπειτα, υπολόγισε τις ανάγκες του νοικοκυριού σου, για πόσα άτομα μαγειρεύεις συνήθως, τι είδους φαγητά αγαπάς και κάνε τη λίστα με τις κατσαρόλες που πρέπει να έχεις.

μεγέθη κατσαρόλας

Τηγάνια

Ποιο μέγεθος τηγανιού να διαλέξεις; Χρειάζεσαι οπωσδήποτε τρία μεγέθη, που να καλύπτουν διάφορες ανάγκες, διαφορετικού αριθμού, ποσότητας και ατόμων. Να θυμάσαι ότι μπορείς να παίρνεις από την αρχή, τηγάνια που να μπαίνουν και στο φούρνο. Μην ξεχάσεις να πάρεις και ένα γουόκ, όπου μπορείς να μαγειρέψεις υγιεινά και γρήγορα.

μέγεθος τηγανιού

Ταψιά, σχάρες και φόρμες

Άλλο ταψί χρειάζεσαι για να φτιάχνεις κουλουράκια (ένα λεπτό), άλλο για τα υπέροχα σιροπιαστά γλυκά  (20Χ30) και άλλο για το φαγητό σου. Και βέβαια θέλεις φόρμες (10Χ20 και 10Χ28) για να ψήσεις το ψωμί σου. Μην ξεχάσεις και μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με την κλασσική τρύπα. Φρόντισε να προμηθευτείς φόρμες των 24 εκ. και 26 εκ. με αποσπώμενη βάση.

Αν δεν έχεις σχάρα, για να βάζεις τα γλυκά για να κρυώσουν, φρόντισε να πάρεις μία. Είναι απαραίτητη.

Γάστρα

Όταν συνειδητοποιήσεις τι φαγητό φτιάχνεις μέσα στη γάστρα, θα καταλάβεις τη σημαντικότητά της.  Το ψήσιμο στο φούρνο με γάστρα, σου δίνει ένα φαγητό γεμάτο αρώματα, χυμούς και γεύση που δε μοιάζει με άλλη. Ανάλογα με τις ανάγκες σου θα είναι και τα μεγέθη που θα πάρεις. Μπορείς, όμως, να πάρεις την κλασσική, που φτιάχνεις σε αυτή φαγητό για 4-6 άτομα.

τι σκευη χρειαζεται μια κουζινα γαστρα

Μαχαίρια

Δεν χρειάζεται να γεμίσεις τα συρτάρια και τον πάγκο με πάρα πολλά μαχαίρια, επειδή σου αρέσει η αισθητική ή επειδή τα βρήκες φτηνά. Τα μαχαίρια είναι το Α και το Ω μέσα στην  κουζίνα σου.

Μπορείς να συμβουλευτείς τους πωλητές των εξειδικευμένων καταστημάτων για να κάνεις μία αξιόλογη σειρά μαχαιριών ή μπορείς να πάρεις σε, που να καλύπτουν τις ανάγκες σου. Δεν θα ξεχάσεις ποτέ ότι πρέπει στην κουζίνα να έχεις ένα καλό μαχαίρι γενικής χρήσης, που να είναι από 15 έως 36 cm, αφού με αυτό μπορείς να κόψεις όποιο λαχανικό θέλεις. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσεις ότι στην κουζίνα είναι απαραίτητο ένα καλό μαχαίρι για το κρέας, που θα ταιριάζει στο κράτημα του χεριού σου.

Όταν πας για να αγοράσεις μαχαίρια, πρέπει να τα δοκιμάσεις ένα-ένα ακόμα κι αν πρόκειται για σετ. Πρέπει να μπορείς να τα κρατάς και να είναι σταθερά και να νιώθεις ότι μπορείς να δουλέψεις με αυτά.

Βάσεις κοπής

Δεν θέλεις με τίποτα να καταστρέφεις τους πάγκους ή όποια άλλη επιφάνεια χρησιμοποιείς για να κάνεις την προετοιμασία του φαγητού σου. Επίσης,  προφυλάσσεις τις πρώτες ύλες σου από διάφορα μικρόβια που υπάρχουν στις επιφάνειες κατά την προετοιμασία του φαγητού. Παράλληλα, με τις βάσεις κοπής μπορείς να μεταφέρεις πολύ γρήγορα μέσα στο σκεύος που θα μαγειρέψεις, τα υλικά που προετοιμάζεις.

Το φρονιμότερο όλων, είναι να πάρεις διαφορετικές βάσεις κοπής για τα λευκά κρέατα, για τα κόκκινα, για τα λαχανικά. Υπάρχουν σε διάφορα σχέδια, χρώματα και διαστάσεις. Να τις φροντίζεις, πλένοντάς τες καλά, ώστε να μην κρατούν ίνες από ό,τι έχεις χρησιμοποιήσεις και να μην γίνονται εστίες επώασης μικροβίων.

Μπολ

Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μία περιουσία. Διάλεξε μερικά μπολ, διαφόρων μεγεθών, που μπορούν να γίνουν οι βοηθοί σου στην κουζίνα. Όποια συνταγή και να έχεις βάλει στο μάτι, τα μπολ σε βοηθούν στην προετοιμασία και τη δημιουργία της.

Ξύλινες κουτάλες και σπάτουλες

Πόσες φορές πρέπει να ανακατεύεις συχνά το φαγητό σου; Πολλές. Οι ξύλινες κουτάλες είναι αυτό που σου χρειάζεται. Πρέπει να τις αγαπάς, γιατί δεν χαλάνε τα αντικολλητικά μας. Χρήσιμη θα σου φανεί και η ξύλινη σπάτουλα, στη μαγειρική. Εξοπλίσου και βάλτες κάπου που θα τις παίρνεις εύκολα και γρήγορα.

Σπάτουλα σιλικόνης

Δεν γίνεται να ασχοληθείς με τη ζαχαροπλαστική και να μην έχεις στην κουζίνα σου μία σπάτουλα σιλικόνης. Θα γίνει η προέκτασή σου! Με αυτή τα κάνεις όλα: ανακατεύεις υλικά, στρώνεις τα μείγματα και σαφέστατα καθαρίζεις τα τοιχώματα στις κατσαρόλες από ό,τι φτιάχνεις μέσα.  Έχει τόσες χρήσεις, όσες θελήσεις.

πραγματα για την κουζινα συρμα αναδευσης

Τσιμπίδα

Άσε κάτω τα πιρούνια και αγόρασε μία τσιμπίδα, για να γυρνάς με ταχύτητα και χωρίς να καίγεσαι, το κρέας σου, είτε στο φούρνο είτε στο τηγάνι χωρίς να το τρυπάτε. Με την τσιμπίδα δε θα χρειάζεται και να το τρυπάς, άρα δεν θα στεγνώνει.

Μπάτη

Αγοράζετε το κρέας σας και περιμένετε στη σειρά για να σας το χτυπήσει ο κρεοπώλης. Δεν υπάρχει λόγος. Πάρτε το δικό σας εργαλείο, τον μπάτη, για να χτυπάτε το κρέας σας όποτε θέλετε και όσο θέλετε. Σκεφτείτε τα λεπτά σνίτσελ που ονειρεύεστε να φτιάξετε…

Γουδί

Δεν υπάρχει πιο κλασσικό εργαλείο στην κουζίνα, δεμένο με τις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων. Ό,τι θέλεις να πολτοποιήσεις, από αρωματικά, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, ακόμα και τη φρυγανιά και τα μπισκότα, το σκόρδο και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Πλάστης

Λατρεύεις τις πίτες, τις πίστες, τα γλυκά με φύλλο και οι ζύμες είναι το αγαπημένο παιχνίδι στην κουζίνα σου. Τότε βρες τον πλάστη που ταιριάζει στα χέρια σου, αγόρασέ τον και κάνε θαύματα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Κορνέ

Είναι απόλυτα απαραίτητο στη ζαχαροπλαστική. Μπορείς να πάρεις ένα που να του αλλάζεις μύτες , ανάλογα με το τι θέλεις να φτιάξεις, αλλά μπορείς να αγοράσεις και μίας χρήσεως, που θα του βάζεις διάφορες μύτες. Γαρνίρεις γλυκά, δίνεις σχήμα στα μπισκότα που φτιάχνεις, σερβίρεις τον πουρέ (πατάτας, καρότου, μελιτζάνας,κ.λ.π), βάζεις τη μαγιονέζα σε σαλάτες, σε ό,τι ατομικό φτιάχνεις βάζεις την αντίστοιχη μπεσαμέλ, διακοσμείς τα μεζεδάκια του μπουφέ και πολλά άλλα.

Ανοιχτήρι

Μην κουράζεσαι και μην εκνευρίζεσαι. Δε χρειάζεσαι βοήθεια από κανέναν, όταν έχεις το ανοιχτήρι σου, που ανοίγει βαζάκια, μπουκάλια, κονσέρβες.

Ζυγαριά και δοσομετρητές

Τα εργαλεία μέτρησης βάρους και όγκου είναι απαραίτητα στη μαγειρική και ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική. Προμηθεύσου με μεζούρα που θα έχει και γραμμάρια και ml και με μία ζυγαριά.

Κουπ πατ

Πάρε τη ζύμη σου, πάρε τα κουπ πατ σου, πάρε και τα παιδιά σου , αν έχεις, και παίξε! Αγόρασε για αρχή τα κουπ πατ που δίνουν τα σχήματα που αγαπάς.

απαραίτητα εργαλεία κουζίνας κουπ πατ

Θερμόμετρο

Μπορεί κάποιες φορές να μην είσαι σίγουρη για το αν είναι έτοιμο κάτι που ψήνεις. Άρα το θερμόμετρο θα σου φανεί χρήσιμο. Επίσης, αν φτιάχνεις σιρόπια και μαρμελάδες, πρέπει να τους πάρεις τη θερμοκρασία.

Σουρωτήρι και κόσκινο

Ακόμα και για κάποιον που έχει αρχίσει να μαγειρεύει και είναι στο επίπεδο του αρχάριου, το σουρωτήρι είναι απαραίτητο. Ο αγαπημένος σύντροφος για τα μακαρόνια και τα λαχανικά. Όσο για το κόσκινο; Δεν μπορείς να αφήσεις το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσεις ακοσκίνιστο.

Στίφτης

Δεν χρειάζεται να ψάξετε. Πάρτε έναν απλό λεμονοστίφτη, ακόμα κι αν δεν είσαστε από τους ανθρώπους που λατρεύουν το λεμόνι. Στο λεμονοστίφτη μπορείς να βγάλεις το χυμό κι άλλων εσπεριδοειδών.

τι πρεπει να εχει μια κουζινα στιφτης

Σύρμα ανάδευσης

Στη γλώσσα της κουζίνας λέγεται balloon whisk, όλοι μας το λέμε σύρμα. Ξέρεις, το κλασσικό, που βλέπεις ακόμα και στις ταινίες. Μπορείς να το πεις και δεξί σου χέρι, αφού αυτό θα σε βοηθήσει να μη χρησιμοποιήσεις το μίξερ, κάθε φορά που θέλεις να ενώσεις υλικά σε μείγμα.

Τρίφτης

 Είναι το εργαλείο, με το οποίο τρίβουμε γρήγορα τα φρούτα, τα λαχανικά, κάθε είδους σκληρά τυριά, ακόμα και τα μπαχαρικά. Θα ξετρελαθείς με την ευκολία που θα σου προσφέρει.

Μαντολίνο

Μπορεί καν να μην το σκεφτείτε να το αγοράσετε, αλλά όπως προμηθεύεστε εργαλεία κουζίνας, βάλτε ένα στο καλάθι. Μπορεί να κόψει σε πολύ λεπτές φέτες και πολύ γρήγορα όλα τα λαχανικά.

Ψαλίδι κουζίνας

Ο καλύτερός σας φίλος για να κόβετε δύσκολες συσκευασίες αλλά και να ψιλοκόβετε μυρωδικά, λαχανικά ακόμα και κρεατικά.

Μπολ

Χρησιμοποιούνται καθημερινά στη ζαχαροπλαστική αλλά και στη μαγειρική όπως για να αναμείξετε μείγματα ή να μαρινάρετε το κρέας σας. Προτιμήστε ανοξείδωτα σε διάφορα μεγέθη που δεν σπάνε και χαλάνε εύκολα.

Πολυκόφτης, τύπου multi

Θα σας κάνει τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα και φυσικά πολύ πιο εύκολα.

Ξεφλουδιστήρι

Αυτό το μικρό εργαλείο είναι πολύ χρήσιμο, καθώς ξεφλουδίζετε τις πατάτες σας, τα καρότα σας αλλά και τα φρούτα σας χωρίς να πετάτε τον καρπό.

Γάντια για το φούρνο

Θα μπορούσατε φυσικά να χρησιμοποιείτε πετσέτες όποτε θέλετε να πιάσετε ένα καυτό ταψί, αλλά τα γάντια προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία αλλά και ασφάλεια

Τέλος, ένα εργαλείο, μικρό οικονομικό και πολύ χρήσιμο είναι και αυτό που πολτοποιεί το σκόρδο.

Mάθε παρακάτω και πώς θα μετράς τα υλικά σου σε γραμμάρια, φλιτζάνια, μεζούρες και πως θα μετατρέπεις όλες τις δοσολογίες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται