Πίσω

Κρεμοριο

Το κρεμοριο (τρυγικό οξύ ή κρεμοτάρταρο ή crème de tarte), είναι ένα φυσικό συστατικό σε μορφή άσπρων κρυστάλλων που προέρχεται  από το κατακάθι του κρασιού.

Τι είναι το κρεμοριο και ποιά η χρήση του;

Το κρεμοριο είναι άριστο φυσικό συντηρητικό, και στην κουζίνα χρησιμοποιείται σαν ρυθμιστής οξύτητας αλλά και σαν αρωματικό συστατικό. Αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρέγκα και σε γλάσα (για να μην χάνουν τον όγκο τους αλλά και για το άσπρο χρώμα που τους προσδίδει) στα σιρόπια για να μη ζαχαρώνουν, αλλά και σε διάφορες άλλες παρασκευές. Χρησιμοποιείται στη  ζαχαροπλαστική σε μορφή σκόνης.

λευκό γλάσο royal icing για μπισκότα cookies τούρτα κέικ
Λευκό γλάσο royal icing 

Αν αναμειχθεί με μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν διογκωτικό στα κέικ σας ή σε άλλες παρασκευές!

Αν ξεμείνετε λοιπόν κάποια φορά από μπέικιν πάουντερ, να θυμάστε ότι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κρεμόριο συνδυασμένο με σόδα.

Μία άλλη χρήση του είναι όταν βράζετε τα χόρτα σας ή τα λαχανικά σας. Μια πρέζα κρεμόριου μέσα στο νερό με τα λαχανικά που βράζουν, θα διατηρήσει το καταπράσινο χρώμα τους και δεν θα τα αφήσει να μαυρίσουν.

Δοκιμάστε μία πρέζα κρεμόριου, όταν χτυπάτε τη σαντιγί σας! Θα την κρατήσει σφιχτή και κάτασπρη.

σαντιγί συνταγη μυστικα αργυρω μπαρμπαριγου
Βασική συνταγή και όλα τα μυστικά για σπιτική σαντιγί

Το κρεμοριο ειναι ο καλύτερος φίλος της τούρτας, καθώς βοηθάει το παντεσπάνι να γίνει αέρινο και αφράτο!

αφράτο παντεσπάνι μυστικά
Μυστικά για το πιο αφράτο κι αέρινο παντεσπάνι

Πού αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής;

Πέρα από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κρεμόριο για την καθαριότητα του σπιτιού σας, καθώς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κυρίως όταν αναμειχθεί με άλλα συστατικά όπως ξύδι και χυμό λεμονιού. Μπορεί ακόμα και να απομακρύνει σκουριές όταν ανακετευτεί με οξυζενέ.

Πού το βρίσκουμε;

Το βρίσκουμε στα ράφια των περισσότερων σούπερ μάρκετ, συνήθως μαζί με τα μπαχαρικά.

Πόσο και πώς διατηρείται;

Το κρεμόριο έχει μεγάλη διάρκεια ζωής όσο το διατηρείτε σε ένα ντουλάπι χωρίς ζέστη και υγρασία.

Με τι μπορεί να αντικατασταθεί;

Αν μια συνταγή σας ζητάει κρεμόριο αλλά δεν το έχετε στο ντουλάπι σας, τότε αντικαθιστάτε 1/2 κ.γλ κρεμόριο με 1/2 κ.γ.  λευκο ξύδι ή λεμόνι (σε συνταγές για μαρέγκα).

Σε συνταγές που ζητάνε και κρεμόριο και σόδα (συνήθως στα μπισκότα), αντικαθιστούμε και τα δυο, βάζοντας στη θέση τους μπέικιν πάουντερ ( 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ αντικαθιστά 1/2 κ.γ. σόδα με 2/3 κ.γ. κρεμόριο).

Τώρα που μάθατε τι ειναι το κρεμοριο, διαβάστε παρακάτω και για το ξινόγαλο, πώς το φτιάχνουμε, πώς το χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική και με τί μπορεί να αντικατασταθεί.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται