Πίσω

Κρεμοριο

Τι είναι το κρεμοριο

Το κρεμοριο (τρυγικό οξύ ή κρεμοτάρταρο ή crème de tarte), είναι ένα φυσικό συστατικό σε μορφή άσπρων κρυστάλλων που προέρχεται  από το κατακάθι του κρασιού.

 Ποιά η χρήση του;

Το κρεμοριο είναι άριστο φυσικό συντηρητικό, και στην κουζίνα χρησιμοποιείται σαν ρυθμιστής οξύτητας αλλά και σαν αρωματικό συστατικό. Αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρέγκα και σε γλάσα (για να μην χάνουν τον όγκο τους αλλά και για το άσπρο χρώμα που τους προσδίδει) στα σιρόπια για να μη ζαχαρώνουν, αλλά και σε διάφορες άλλες παρασκευές. Χρησιμοποιείται στη  ζαχαροπλαστική σε μορφή σκόνης.

Αν αναμειχθεί με μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν διογκωτικό στα κέικ σας ή σε άλλες παρασκευές!

Αν ξεμείνετε λοιπόν κάποια φορά από μπέικιν πάουντερ, να θυμάστε ότι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κρεμόριο συνδυασμένο με σόδα.

Μία άλλη χρήση του είναι όταν βράζετε τα χόρτα σας ή τα λαχανικά σας. Μια πρέζα κρεμόριου μέσα στο νερό με τα λαχανικά που βράζουν, θα διατηρήσει το καταπράσινο χρώμα τους και δεν θα τα αφήσει να μαυρίσουν.

Δοκιμάστε μία πρέζα, όταν χτυπάτε τη σαντιγί σας! Θα την κρατήσει σφιχτή και κάτασπρη.

Πού αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Πέρα από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε  για την καθαριότητα του σπιτιού σας, καθώς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κυρίως όταν αναμειχθεί με άλλα συστατικά όπως ξύδι και χυμό λεμονιού. Μπορεί ακόμα και να απομακρύνει σκουριές όταν ανακετευτεί με οξυζενέ.

Πού το βρίσκουμε;

Το βρίσκουμε στα ράφια των περισσότερων σούπερ μάρκετ, συνήθως μαζί με τα μπαχαρικά.

Πόσο και πώς διατηρείται;

Το κρεμόριο έχει μεγάλη διάρκεια ζωής όσο το διατηρείτε σε ένα ντουλάπι χωρίς ζέστη και υγρασία.

Με τι μπορεί να αντικατασταθεί;

Αν μια συνταγή σας ζητάει κρεμόριο αλλά δεν το έχετε στο ντουλάπι σας, τότε αντικαθιστάτε 1/2 κ.γλ κρεμόριο με 1/2 κ.γ.  λευκο ξύδι ή λεμόνι (σε συνταγές για μαρέγκα).

Σε συνταγές που ζητάνε και κρεμόριο και σόδα (συνήθως στα μπισκότα), αντικαθιστούμε και τα δυο, βάζοντας στη θέση τους μπέικιν πάουντερ ( 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ αντικαθιστά 1/2 κ.γ. σόδα με 2/3 κ.γ. κρεμόριο).

Μαθε και για το

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται