Πίσω

Κρεμμύδια: Γιατί μας κάνουν να κλαίμε όταν τα καθαρίζουμε και πώς θα το αποφύγουμε

Το κρεμμύδι δίνει στα φαγητά μας νοστιμιά και αρώματα μοναδικά και το προσθέτουμε πάρα πολύ συχνά στα μαγειρέματά μας. Είναι όμως κακός μπελάς! Γιατί και τα χέρια μας μυρίζουν άσχημα αλλά και μας κάνει να κλαίμε! Αφού μάθαμε πώς θα ξεμυρίσουμε τα χέρια μας μετά το κόψιμό του, ήρθε η ώρα να δούμε πώς θα σταματήσουμε τα δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια μας!

Ας δούμε όπως πρώτα γιατί καίνε τα κρεμμύδια γιατί έτσι θα καταλάβουμε καλύτερα με ποιους τρόπους θα προφυλαχτούμε.

Με το που κόβουμε ένα κρεμμύδι, σπάνε τα κύτταρα απελευθερώνοντας το περιεχόμενό τους. Έτσι κάποιες ουσίες και συγκεκριμένα κάποια ένζυμα βρίσκονται ελεύθερα και μπορούν να αναμειχθούν και να ενωθούν. Μία τέτοια ένωση πραγματοποιείται και δημιουργείται μία πτητική ένωση του θείου που ταξιδεύει εύκολα στον αέρα και προς τα μάτια. Αυτό το αέριο αντιδρά με το νερό στα δάκρυα και σχηματίζει θειικό οξύ. Το θειικό οξύ καίει, διεγείροντας τα μάτια μας να απελευθερώσουν περισσότερα δάκρυα για να ξεπλύνουν τον ενοχλητικό εισβολέα που τους προκαλεί τον ερεθισμό.

Να μερικοί εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε αυτό το φαινόμενο και να κόβουμε κρεμμύδια χωρίς δάκρυα!

  • Βάλτε τα κρεμμύδια που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν. Οι πολύ χαμηλές αναστέλλουν τη δραστικότητα των ενζύμων και επιβραδύνουν τις αντιδράσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και όταν μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια ενώ η μυρωδιά τους παραμένει ισχυρή, δεν καίνε στα μάτια.
  • Χρησιμοποιήστε κοφτερό μαχαίρι. Καθώς κόβετε το κρεμμύδι απελευθερώνονται τα ένζυμα. Όσο πιο κοφτερό είναι ένα μαχαίρι τόσα λιγότερα κύτταρα θα καταστρέψει, οπότε θα απελευθερωθούν και λιγότερα ένζυμα.
  • Μην κόψετε τη ρίζα του κρεμμυδιού. Στη ρίζα υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση ενζύμων. Αυτό θα σας βοηθήσει και στον τεμαχισμό του καθώς θα κρατιέται το κρεμμύδι ολόκληρο και δεν θα διαλύεται κατά το κόψιμο.
  • Φροντίστε ο χώρος της κουζίνας να αερίζεται επαρκώς! Ένα ανοιχτό παράθυρο ή ακόμα και ο ανεμιστήρας θα βοηθήσουν την κατάσταση.
  • Ξεπλύνετε τα κρεμμύδια αφού τα καθαρίσετε. Το νερό απορροφά το αέριο που παράγεται.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται