• Αρχική
  • News
  • Κυθνίων Γεύσεις: Προϊστορικές Κυκλαδικές Συνταγές από την Εποχή Χαλκού

Κυθνίων Γεύσεις: Προϊστορικές Κυκλαδικές Συνταγές από την Εποχή Χαλκού

Κυθνίων γεύσεις, μια μοναδική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ένωση Γυναικών Κύθνου, οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου και το Αρχείο Πολιτισμού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά της Κύθνου. Έγινε παρουσίαση κυκλαδικών συνταγών της εποχής του χαλκού με προϊόντα που υπήρχαν στο νησί της Κύθνου εκείνη την προϊστορική περίοδο.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε όλους τους κατοίκους της Κύθνου καθώς και επισκέπτες του νησιού που ενθουσιάστηκαν με τις γεύσεις και τα παραδοσιακά κεραμικά σκεύη καθώς και με τον ιδιαίτερο τρόπο μαγειρέματος.

Κατά την παραμονή στο νησί γίναμε ένα με τους ντόπιους και πέρα από τις φυσικές ομορφιές τα μοναδικά ντόπια προϊόντα της Κυθνέικης γης και τις συνταγές που δοκιμάσαμε στην πανέμορφη Κύθνο, συμμετείχαμε στην προετοιμασία των συνταγών και στο άναμμα του παραδοσιακού ξυλόφουρνου.

Κυθνίων Γεύσεις: Προϊστορικές Κυκλαδικές Συνταγές από την Εποχή Χαλκού Κυθνος

Ακολούθησε ομιλία από τον Νικόλαο Κορέ που μας έδωσε πληροφορίες γαστρονομικού περιεχομένου της προϊστορικής περιόδου του χαλκού. Ακολούθησε παρουσίαση στο κοινό από την Ένωση Γυναικών Κύθνου και από το Αρχείο Πολιτισμού. Πραγματοποιήθηκε παρασκευή των συνταγών και όλοι οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τις μοναδικές γεύσεις από τα βάθη της Κυκλαδικής Ιστορίας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές για την άψογη διοργάνωση και το γευστικό ταξίδι που μας προσφέρατε μέσα στην ιστορία του τόπου μας.

Δείτε εδώ όλο φωτογραφικό άλμπουμ της Κύθνου.

Προϊστορικές Κυκλαδικές Συνταγές (Εποχή Χαλκού) από την Ένωση Γυναικών Κύθνου

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Κυθνίων Γεύσεις: Προϊστορικές Κυκλαδικές Συνταγές από την Εποχή Χαλκού Κυθνος

100 γραμ. βρασμένο πλιγούρι

250 γραμ. αντράκλα (γλιστρίδα)

500 γραμ. γιαούρτι

2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες

1 κγλ. θυμάρι αποξηραμένο

αλάτι

Στραγγίζουμε καλά το βρασμένο πλιγούρι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τη σαλάτα δροσερή.

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

Κυθνίων Γεύσεις: Προϊστορικές Κυκλαδικές Συνταγές από την Εποχή Χαλκού Κυθνος

500 γραμ. φακές

500 γραμ. πλιγούρι

5 ψιλοκομμένα κρεμμύδια

1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο

3 φύλλα δάφνη

1 κγλ. κύμινο

αλάτι

1/2 κούπα ελαιόλαδο

Βράζουμε το πλιγούρι να μαλακώσει. Όταν μαλακώσει αρκετά, ρίχνουμε τις φακές, τα κρεμμύδια, το κόλιανδρο και το κύμινο. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν οι φακές. Στο τέλος προσθέτουμε το ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να τραβήξει το φαγητό τα υγρά του.

Σερβίρεται ζεστό σαν γεύμα ή κρύο σαν σαλάτα.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΣΤΟΝ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟ

Κυθνίων Γεύσεις: Προϊστορικές Κυκλαδικές Συνταγές από την Εποχή Χαλκού Κυθνος

1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές

200 γραμ. πετιμέζι

1 κγλ. θυμάρι

αλάτι

Από την προηγούμενη μέρα κόβουμε το χοιρινό σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς. Το βάζουμε σε ένα κεραμικό σκεύος. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα αφήνουμε σκεπασμένα να μαριναριστούν για αρκετές ώρες. Την επόμενη ημέρα ψήνουμε σε γάστρα στους 180 βαθμούς °C για περίπου 2-2,5 ώρες.

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε