Πίσω

Πώς μαγειρεύω σωστά τις αγκινάρες; Όλα τα μυστικά

Η αγκινάρα είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που κατατάσσεται στις υπερτροφές του πλανήτη. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Κ. Είναι χαμηλή σε θερμίδες, είναι πεντανόστιμη και τη μαγειρεύω με χίλιους τρόπους. Στα νησιά του Αιγαίου καθώς και στην Κρήτη τις αγκινάρες τις τρώμε και ωμές σαν μεζέ με αλάτι και λεμόνι. Κατέχουν όμως ξεχωριστή θέση στο καθημερινό τραπέζι όταν είναι στην εποχή τους,

Κατεψυγμένες ή φρέσκες;

Η φρέσκια αγκινάρα όπως και η άγρια αγκινάρα του Αιγαίου, της Κρήτης αλλά και της Μικρομάνης, έχει ιδιαίτερη γεύση, πιο έντονο άρωμα και η γλύκα της είναι μοναδική.

Ωστόσο δεν σας επιβάλω στις συνταγές μου να χρησιμοποιείτε μόνο φρέσκες αγκινάρες, γιατί στο εμπόριο θα βρείτε πολύ καλής ποιότητας αγκινάρες κατεψυγμένες, που μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα χωρίς καν να χρειαστεί να τις ξεπαγώσετε.

Τι προσέχω όταν διαλέγω φρέσκες

Επιλέξτε τις πιο βαριές και συμπαγείς, γιατί το βάρος τους είναι δείγμα φρεσκάδας.

Επιλέξτε αγκινάρες με σκληρό μίσχο και έντονο βαθύ πράσινο και σκούρο μωβ χρώμα.

Λυγίστε το μίσχο τους και διαλέξτε αυτές που είναι δύσκαμπτες, δείγμα ότι είναι φρεσκοκομμένες και δεν θα έχουν ίνες. Ο φρέσκος μίσχος αγκινάρας καθαρίζεται εξωτερικά, κόβεται σε κομμάτια και μαγειρεύεται το πιο τρυφερό του μέρος.

Αγκινάρες με μαλακό και ευλύγιστο μίσχο καθώς και με ελαφρά κίτρινο χρώμα σε όλη την επιφάνεια τους, με ανοιγμένα σαν λουλούδι πέταλα, σημαίνει έχουν κοπεί αρκετές ημέρες πριν και το πιο πιθανό είναι ότι θα είναι μεστές και θα έχουν ίνες όσο κι αν τις μαγειρέψετε.

Τα φύλλα της αγκινάρας, τα πέταλα της γιατί μοιάζει με λουλούδι, πρέπει να είναι σφιχτά κλειστά και όχι ανοιγμένα.

Ποια βότανα της ταιριάζουν;

Αγαπημένο βότανο που τις συνοδεύει στο μαγείρεμα είναι κυρίως ο άνηθος και ο μάραθος και λιγότερο ο δυόσμος.

Τι αγαπα λεμόνι ή ξύδι;

Αγαπάει το λεμόνι αλλά και το ξύδι. Το λεμόνι στο μαγείρεμα και το ξύδι όταν τις φτιάχνουμε τουρσί.

Το μεγάλο μυστικό για να μελώσει και να χυλώσει η σάλτσα της;

Όταν τις μαγειρεύετε στην κατσαρόλα  αλά πολίτα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι γιατί αποδεδειγμένα μαλακώνει και πυκνώνει την σάλτσα του φαγητού.

Πως τις μαγειρεύω

Γενικά οι αγκινάρα μαγειρεύεται με άπειρους τρόπους.

Τα εξωτερικά τρυφερά φύλλα της αγκινάρας, τρώγονται ωμά και συνηθίζονται σαν εκλεκτός μεζές στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Πέταλο-πέταλο βάζουμε στο στόμα το χοντρό μέρος και χωρίς να σκίσουμε το φύλλο τραβάμε το τρυφερό κομμάτι κάτω κάτω στο πέταλο εκεί που ενώνεται με την υπόλοιπη αγκινάρα. Ένα τσιμπολόγημα που καθημερινά θα δείτε να κάνουν οι ντόπιοι κάτοικοι των νησιών, μιας και θεωρείται ιδανικός μεζές.

Επίσης, η ολόφρεσκη  αφού καθαριστεί, κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται ωμή σαν εκλεκτή λιχουδιά με λεμόνι, ανθό αλατιού και λίγο ελαιόλαδο.

 

 

Eνας αντιοξειδωτικός θησαυρός

Οι Έλληνες και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη και η νότια Πελοπόννησος, αγαπούν αυτό το δώρο της φύσης και το μαγειρεύουν με άπειρους τρόπους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αγκινάρα είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως ως super food και θεωρείται το πιο αντιοξειδωτικό από όλη την γκάμα των λαχανικών.

Καλό μαγείρεμα λοιπόν και για ακόμα μια φορά μέσα από αυτό το υλικό, ανακαλύπτουμε την σοφία της Ελληνικής κουζίνας.

Διαφήμιση

Εσύ πώς προτιμάς τις αγκινάρες;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται