Πώς μαγειρεύω σωστά τις αγκινάρες; Όλα τα μυστικά

Η αγκινάρα είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που κατατάσσεται στις υπερτροφές του πλανήτη. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Κ. Είναι χαμηλή σε θερμίδες, είναι πεντανόστιμη και τη μαγειρεύω με χίλιους τρόπους. Στα νησιά του Αιγαίου καθώς και στην Κρήτη τις αγκινάρες τις τρώμε και ωμές σαν μεζέ με αλάτι και λεμόνι. Κατέχουν όμως ξεχωριστή θέση στο καθημερινό τραπέζι όταν είναι στην εποχή τους, αφού οι νησιώτισσες τις μαγειρεύουν σε εβδομαδιαία βάση με απίστευτα νόστιμες συνταγές. Είναι άλλωστε γνωστή η αγάπη των Παριανών για τον μουσακά με άγριες αγκινάρες την άνοιξη, μια κορυφαία συνταγή για το πολύτιμο αυτό λαχανικό της άνυδρης γης των νησιών μας. Αν αγαπάτε λοιπόν τις αγκινάρες όπως εγώ διαβάστε παρακάτω όλα τα μυστικά μου αναλυτικά για το τέλειο μαγείρεμα τους!

Αγκινάρες κατεψυγμένες ή φρέσκες;

Η φρέσκια αγκινάρα όπως και η άγρια αγκινάρα του Αιγαίου, της Κρήτης αλλά και της Μικρομάνης, έχει ιδιαίτερη γεύση, πιο έντονο άρωμα και η γλύκα της είναι μοναδική.

Ωστόσο δεν σας επιβάλω στις συνταγές μου να χρησιμοποιείτε μόνο φρέσκες αγκινάρες, γιατί στο εμπόριο θα βρείτε πολύ καλής ποιότητας αγκινάρες κατεψυγμένες, που μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα χωρίς καν να χρειαστεί να τις ξεπαγώσετε.

Τι προσέχω όταν διαλέγω φρέσκες αγκινάρες;

Επιλέξτε τις πιο βαριές και συμπαγείς, γιατί το βάρος τους είναι δείγμα φρεσκάδας.

Επιλέξτε αγκινάρες με σκληρό μίσχο και έντονο βαθύ πράσινο και σκούρο μωβ χρώμα.

Λυγίστε το μίσχο τους και διαλέξτε αυτές που είναι δύσκαμπτες, δείγμα ότι είναι φρεσκοκομμένες και δεν θα έχουν ίνες. Ο φρέσκος μίσχος αγκινάρας καθαρίζεται εξωτερικά, κόβεται σε κομμάτια και μαγειρεύεται το πιο τρυφερό του μέρος.

Αγκινάρες με μαλακό και ευλύγιστο μίσχο καθώς και με ελαφρά κίτρινο χρώμα σε όλη την επιφάνεια τους, με ανοιγμένα σαν λουλούδι πέταλα, σημαίνει έχουν κοπεί αρκετές ημέρες πριν και το πιο πιθανό είναι ότι θα είναι μεστές και θα έχουν ίνες όσο κι αν τις μαγειρέψετε.

Τα φύλλα της αγκινάρας, τα πέταλα της γιατί μοιάζει με λουλούδι, πρέπει να είναι σφιχτά κλειστά και όχι ανοιγμένα.

Τι να προσέξω στο καθάρισμα της αγκινάρας ;

Απαραίτητο στο καθάρισμα της αγκινάρας είναι να φοράτε γάντια κουζίνας γιατί μαυρίζουν τα χέρια κατά το καθάρισμα.

Απαραίτητα τρίβουμε την καθαρισμένη αγκινάρα με μια λεμονόκουπα και βάζουμε όλες τις καθαρισμένες σε νερό με στημένο λεμόνι γιατί οξειδώνονται πολύ γρήγορα και μαυρίζουν. Δείτε τις οδηγίες μου βήμα βήμα για να καθαρίσετε σωστά τις αγκινάρες εδώ.

Πώς μαγειρεύω σωστά τις αγκινάρες; Όλα τα μυστικά

Ποια βότανα ταιριάζουν με την αγκινάρα;

Αγαπημένο βότανο που τις συνοδεύει στο μαγείρεμα είναι κυρίως ο άνηθος και ο μάραθος και λιγότερο ο δυόσμος.

Λεμόνι ή ξύδι στις αγκινάρες;

Η αγκινάρα αγαπάει το λεμόνι αλλά και το ξύδι. Το λεμόνι στο μαγείρεμα και το ξύδι όταν τις φτιάχνουμε τουρσί.

Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό για να μελώσει και να χυλώσει η σάλτσα της αγκινάρας;

Όταν τις μαγειρεύετε στην κατσαρόλα σαν τη συνταγή αλά πολίτα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι γιατί αποδεδειγμένα μαλώνει και πυκνώνει την σάλτσα του φαγητού.

Πως μαγειρεύω τις αγκινάρες;

Γενικά οι αγκινάρα μαγειρεύεται με άπειρους τρόπους. Εκτός από αλά πολίτα, αγκινάρες στο φούρνο με πατάτες, ντιπ αγκινάρας, σαλάτα ωμή ή τουρσί, ψητή στην σχάρα, ομελέτα, σφουγκάτο με αγκινάρες, αγκιναροκούκια, αγκιναρόπιτα, φρικασέ με κατσικάκι, κοκκινιστή με πατάτες και κατσικάκι, λεμονάτη με ψάρι στην κατσαρόλα, γεμιστή και χίλιους δυο άλλους τρόπους.

Τα εξωτερικά τρυφερά φύλλα της αγκινάρας, τρώγονται ωμά και συνηθίζονται σαν εκλεκτός μεζές στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Πέταλο-πέταλο βάζουμε στο στόμα το χοντρό μέρος και χωρίς να σκίσουμε το φύλλο τραβάμε το τρυφερό κομμάτι κάτω κάτω στο πέταλο εκεί που ενώνεται με την υπόλοιπη αγκινάρα. Ένα τσιμπολόγημα που καθημερινά θα δείτε να κάνουν οι ντόπιοι κάτοικοι των νησιών, μιας και θεωρείται ιδανικός μεζές για σούμα.

Επίσης, η ολόφρεσκη αγκινάρα αφού καθαριστεί, κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται ωμή σαν εκλεκτή λιχουδιά με λεμόνι, ανθό αλατιού και λίγο ελαιόλαδο.

Δείτε όλες τις συνταγές με αγκινάρες που συγκέντρωσα για εσάς εδώ.

Αγκινάρα ένας αντιοξειδωτικός θησαυρός

Οι Έλληνες και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη και η νότια Πελοπόννησος, αγαπούν αυτό το δώρο της φύσης και το μαγειρεύουν με άπειρους τρόπους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αγκινάρα είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως ως super food και θεωρείται το πιο αντιοξειδωτικό από όλη την γκάμα των λαχανικών.

Καλό μαγείρεμα λοιπόν και για ακόμα μια φορά μέσα από αυτό το υλικό, ανακαλύπτουμε την σοφία της Ελληνικής κουζίνας.

https://www.argiro.gr/2020/01/mystika-agkinares/