Τρικαλα! Στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου για τη Γαστρονομία

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η καινοτόμα εκδήλωση του Επιμελητηρίου  απο τα Τρικαλα για τη γαστρονομία

Καταγράφηκε και αναδείχθηκε η Τρικαλινή Γεύση,  με το δικό της brand name METEORISIMO, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο τοπικό τουριστικό προϊόν

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Τρικάλων για την τοπική γαστρονομία στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου ΑΝΑΝΤΙ City Resort. Η εκδήλωση είχε θέμα: «Ο γαστρονομικός πλούτος ως πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης» και  πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάδειξης της γαστρονομικής ταυτότητας του τόπου μας με το δικό της brand name METEORISIMO με διακεκριμένους προσκεκλημένους και ομιλητές.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό στη δεκαπενταετή καινοτόμα δράση του Επιμελητηρίου για την καταγραφή, ανάδειξη και ενσωμάτωση στο τοπικό τουριστικό προϊόν της τοπικής γαστρονομίας με το δικό της brand name METEORISIMO, με ομιλητές την κορυφαία σεφ, πρέσβειρα ελληνικής γαστρονομίας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η οποία αγωνίζεται για την ανάδειξη της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, την πρόεδρο του παγκοσμίου οργανισμού γαστρονομικού τουρισμού Μαρία Αθανασοπούλου και τον πρόεδρο του τμήματος διαιτολογίας και διατροφολογίας πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιο Τζιαμούρτα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, πως «το Επιμελητήριο απο τα Τρικαλα ήταν το πρώτο της χώρας που έδωσε έμφαση στη γαστρονομία ανάγοντας σε προτεραιότητα την ανάδειξη της πλούσιας Τρικαλινής γαστρονομίας δημιουργώντας το 2005 την «ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ Α.Ε.». Μιας αστικής Μη-Κερδοσκοπικής Εταιρίας η οποία δημιουργήθηκε από επαγγελματίες του κλάδου με το συντονισμό και τη βοήθεια του Επιμελητηρίου Τρικάλων. Σκοπός και στόχος της ΤΡΙΚΑΛΙΝΗΣ ΓΕΥΣΗΣ Α.Ε. είναι η διατήρηση της παραδοσιακής Τρικαλινής κουζίνας η οποία συνδέεται με την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής».

 

Ακολούθως ο κ. Γιαγιάκος τόνισε: «Στη συνέχεια προέκυψε η ανάγκη να αποκτήσει η τοπική γαστρονομία το δικό της, αναγνωρίσιμο brand name. Έτσι γεννήθηκε το  METEORISIMO μέσω του οποίου ταυτοποιήθηκε η τοπική γαστρονομική ταυτότητα που αναδείχθηκε σε ειδική εκδήλωση η οποία έγινε το 2014 στο Μύλο Ματσόπουλου, παρουσία διακεκριμένων σεφ και βέβαια επαγγελματιών του κλάδου όπου διασυνδέθηκε ο γαστρονομικός μας πολιτισμός με τα τοπικά προϊόντα και τη σύγχρονη γαστρονομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία της νέας γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής η οποία συνδέεται άμεσα με την Μοναστηριακή Κοινότητα των Μετεώρων και τη μοναστική κουζίνα».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου απο τα Τρικαλα αναφέρθηκε στην προώθηση των διαδικασιών  για την πιστοποίηση του Τρικαλινού λουκάνικου το οποίο είναι το μοναδικό κρεατοσκεύασμα που θα αποκτήσει την ταυτότητα Προϊόντος Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης αλλά και στη μοριακή ταυτοποίηση της άριστης ποιότητας ρίγανης Κόζιακα για να καταστεί ο νομός Τρικάλων το κέντρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων στην Ελλάδα, γεγονός που δίνει νέες προοπτικές και στην υπόθεση της τοπικής γαστρονομίας.

Καταλήγοντας ανέφερε πως «στόχος μας είναι η Τρικαλινή παραδοσιακή κουζίνα να μπει σε όλα τα επισιτιστικά επαγγέλματα του Νομού που θα φέρουν το σήμα METEORISIMO και στους καταλόγους τους θα προστεθεί ειδική κατηγορία για την τοπική κουζίνα και γι’ αυτό προχωράμε μαζί γιατί είναι οι βασικοί συντελεστές αυτού του εγχειρήματος».

Στην εκδήλωση αποτυπώθηκε η τοπική γαστρονομία ως διαχρονικό στοιχείο της Τρικαλινής πολιτισμικής παράδοσης με τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων (βίντεο) που θα αξιοποιηθεί για την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Το Επιμελητήριο απο τα Τρικαλα βράβευσε τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για την άριστη συνεργασία και τη συνδρομή της Περιφέρειας στις καινοτόμες δράσεις του Επιμελητηρίου και απένειμε τιμητικά το έμβλημα του Επιμελητηρίου στους ομιλητές για την πολύτιμη συνδρομή τους στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και την προώθησή της ως βασικού στοιχείου του τουριστικού μας προϊόντος, όπως και στον επιχειρηματία της εταιρίας Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. Μιχάλη Σαράντη για την πολύτιμη συνεισφορά της εταιρίας στην υλοποίηση της εκδήλωσης ως μέγας χορηγός και στον πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας Αναστάσιο Λάππα για την επίσης σημαντική χορηγία της τράπεζας.

Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά.

Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Τρικάλων και ανταλλαγή ευχών για την έλευση του νέου έτους.

 

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται