Μαύρο σκόρδο: μια υπερτροφή με πολλά οφέλη

Εδώ σας έχω όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το μαύρο σκόρδο, μια υπερτροφή με πολλά οφέλη. Διαβάστε παρακάτω πως φτιάχνεται, ποιες είναι οι ιδιότητες του, που θα το βρείτε και πως μαγειρερεύεται.

Το μαύρο σκόρδο δεν είναι μια ποικιλία σκόρδου, όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν, αλλά ένα προϊόν που προκύπτει από μια φυσική επεξεργασία του γνωστού σε όλους μας άσπρου σκόρδου.

Το μαύρο σκόρδο πρωτοφτιάχτηκε στην Κορέα, και το 2008 ιδρύθηκε μία μεγάλη εταιρία παραγωγής μαύρου σκόρδου στην Καλιφόρνια. Από εκεί άρχισε να διαδίδεται το προϊόν αυτό αρχικά στην Αμερική και στη συνέχεια στην Ευρώπη, στις κουζίνες των εστιατορίων, αλλά και πλέον στο σπίτι μας ως superfood.

Αρκετά είναι και τα ελληνικά εστιατόρια που το έχουν ήδη εντάξει στις συνταγές τους, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν όλο και περισσότερα προϊόντα με το μαύρο σκόρδο ως πρώτη ύλη, τόσο σε καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο.

Μαύρο σκόρδο: τα οφέλη και οι ιδιότητες του

Θεωρείτε ένα νέο superfood επειδή παρόλο που έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό, περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του σώματος.

Το σημαντικότερο συστατικό του είναι η S-allylcysteine, η οποία βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μαύρο σκόρδο σε σχέση με το λευκό, είναι υδατοδιαλυτή και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της αλισίνης του σκόρδου από τον οργανισμό (η οποία είναι λιποδιαλυτή), ενισχύοντας τον οργανισμό μας απέναντι στις λοιμώξεις. Συμπληρωματικά, το μαύρο σκόρδο περιέχει μέχρι κι 4 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτά αμινοξέα. Η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος και οι αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιακές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου, αλλά και κάποιες πρόσφατες έρευνες που δείχνουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ, φέρνουν το μαύρο σκόρδο στο προσκήνιο της υγιεινής διατροφής και το έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές.

Που θα βρω μαύρο σκόρδο;

Πλέον παράγεται και στη χώρα μας. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε εκτενέστερα για το μαύρο σκόρδο από τον Παναγιώτη Γανωτή, ιδιοκτήτη της Downvillage, μίας από τις εταιρίες που παράγει μαύρο σκόρδο, στο Κατηχώρι Πηλίου. Προϊόντα μαύρου σκόρδου πωλούνται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε delicatessen και σε ποιο ψαγμένα μπακάλικα.

μαύρο σκόρδο

Πώς φτιάχνεται το μαύρο σκόρδο

Το μαύρο σκόρδο φτιάχνεται από λευκό σκόρδο, το οποίο εκτίθεται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και υγρασίες, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα , έως και 40 ημέρες. Στη συνέχεια, αφήνεται στην ησυχία του να ωριμάσει για 10-15 ημέρες, πριν καθαριστεί και υποστεί επεξεργασία. Κατά τη διαδικασία παραγωγής καλό είναι να μη χρησιμοποιείται κανενός είδους πρόσθετο στοιχείο ή συντηρητικό, έτσι ώστε το προϊόν που προκύπτει να είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν.

Ποιες οι διαφορές του από το λευκό σκόρδο

Εκτός από το χρώμα, το μαύρο σκόρδο διαφέρει και στην υφή του αλλά και -το κυριότερο- στη γεύση του. Με τη διαδικασία ωρίμανσης το λευκό σκόρδο μετατρέπεται από σκληρό και αψύ σε μαλακό, γλυκό και με μικρή οξύτητα. Παράλληλα διαφοροποιείται και η έντονη μυρωδιά του σκόρδου, όπου στο μαύρο είναι πολύ πιο ήπια. Στη γεύση δε θυμίζει τίποτα από το λευκό σκόρδο παρά μόνο ίσως στην επίγευσή του και πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε. Είναι ευκολότερο στην πέψη και κρατάει τις πολυπόθητες ιδιότητες του ως προς τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι το ότι δεν μυρίζει όταν το καταναλώνεις όπως το λευκό σκόρδο.

μαύρο σκόρδο

Πώς μαγειρεύεται το μαύρο σκόρδο

Το σίγουρο είναι ότι δε χρησιμοποιείται όπως το λευκό, μίας και διαφέρει, τόσο στην υφή αλλά και στη γεύση. Και ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα δύο σε κάποιες συνταγές, όπως τζατζίκι ή σκορδομακάρονα, συμπεριφέρονται σαν δύο διαφορετικά υλικά που έχουν δύο διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα στο πιάτα μας. Μπορείτε να το βρείτε στην αγορά σε διάφορες μορφές, όπως σε ολόκληρες σκελίδες, πάστα ή χαβιάρι.

Διαβάστε παρακάτω περισσότερα για τις ελληνικές υπερτροφές!

Τα Superfoods της κουζίνας μας: Οι υπερτροφές με Ελληνική καταγωγή- Ποιες είναι, τι προσφέρουν