Πίσω

Μαυρο σκορδο: μια υπερτροφή με πολλά οφέλη

Εδώ σας έχω όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το μαυρο σκορδο, μια υπερτροφή με πολλά οφέλη. Διαβάστε παρακάτω πως φτιαχνεται το μαυρο σκορδο, ποιες είναι οι ιδιότητες του, που θα το βρείτε και πως μαγειρερεύεται.

Το μαύρο σκόρδο δεν είναι  ποικιλία , όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν. Ειναι ένα προϊόν που προκύπτει από μια φυσική επεξεργασία του γνωστού σε όλους μας άσπρου .

Το μαύρο σκόρδο πρωτοφτιάχτηκε στην Κορέα, και το 2008 ιδρύθηκε μία μεγάλη εταιρία παραγωγής  στην Καλιφόρνια.

Από εκεί άρχισε να διαδίδεται το προϊόν αυτό αρχικά στην Αμερική και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Αρκετά είναι και τα ελληνικά εστιατόρια που το έχουν ήδη εντάξει στις συνταγές τους.

Στην Ελληνικη αγορά κυκλοφορούν όλο και περισσότερα προϊόντα με το μαύρο σκόρδο ως πρώτη ύλη, τόσο σε καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο.

Μαύρο σκόρδο: τα οφέλη και οι ιδιότητες του

Θεωρείτε ένα νέο superfood επειδή παρόλο που έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό.

Περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του σώματος.

Το σημαντικότερο συστατικό του είναι η S-allylcysteine,  βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μαύρο  σε σχέση με το λευκό, είναι υδατοδιαλυτή και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της αλισίνης στο μαύρο σκόρδο από τον οργανισμό (η οποία είναι λιποδιαλυτή), ενισχύοντας τον οργανισμό μας απέναντι στις λοιμώξεις. Συμπληρωματικά, το μαυρο σκορδο περιέχει μέχρι κι 4 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτά αμινοξέα. Η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος και οι αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Κάποιες πρόσφατες έρευνες που δείχνουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ, φέρνουν το μαύρο στο προσκήνιο της υγιεινής διατροφής και το έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές.

Που θα βρω μαύρο σκόρδο;

Πλέον παράγεται και στη χώρα μας. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε εκτενέστερα για το μαυρο σκορδο από τον Παναγιώτη Γανωτή, ιδιοκτήτη της Downvillage, μίας από τις εταιρίες που παράγει μαυρο σκορδο, στο Κατηχώρι Πηλίου. Προϊόντα μαύρου σκόρδου πωλούνται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε delicatessen και σε ποιο ψαγμένα μπακάλικα.

Μαυρο σκορδο: μια υπερτροφή με πολλά οφέλη
Μάθε τα πάντα για το μαυρο σκορδο

Πώς φτιαχνεται το μαυρο σκορδο

Το μαυρο σκορδο φτιαχνεται από λευκό , το οποίο εκτίθεται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και υγρασίες. για  έως και 40 ημέρες.

Στη συνέχεια, αφήνεται στην ησυχία του να ωριμάσει για 10-15 ημέρες, πριν καθαριστεί και υποστεί επεξεργασία.

Κατά τη διαδικασία παραγωγής καλό είναι να μη χρησιμοποιείται κανενός είδους πρόσθετο στοιχείο ή συντηρητικό. Ετσι  το προϊόν που προκύπτει να είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν.

Ποιες οι διαφορές του από το λευκό.

Εκτός από το χρώμα, το μαυρο σκορδο διαφέρει και στην υφή του αλλά και -το κυριότερο- στη γεύση του. Με τη διαδικασία ωρίμανσης το λευκό μετατρέπεται από σκληρό και αψύ σε μαλακό, γλυκό και με μικρή οξύτητα. Παράλληλα διαφοροποιείται και η έντονη μυρωδιά του , όπου στο μαύρο είναι πολύ πιο ήπια. Στη γεύση δε θυμίζει τίποτα από το λευκό  παρά μόνο ίσως στην επίγευσή του και πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε. Είναι ευκολότερο στην πέψη και κρατάει τις πολυπόθητες ιδιότητες του ως προς τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι το ότι δεν μυρίζει όταν το καταναλώνεις όπως το λευκό σκόρδο.

 

Πώς μαγειρεύεται.

Το σίγουρο είναι ότι δε χρησιμοποιείται όπως το λευκό, μίας και διαφέρει, τόσο στην υφή αλλά και στη γεύση. Και ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα δύο σε κάποιες συνταγές,  συμπεριφέρονται σαν δύο διαφορετικά υλικά που έχουν δύο διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα στο πιάτα μας. Μπορείτε να το βρείτε στην αγορά σε διάφορες μορφές, όπως σε ολόκληρες σκελίδες, πάστα ή χαβιάρι.

Διαβάστε παρακάτω περισσότερα για τις ελληνικές υπερτροφές!

 

 

Με αγαπη Αργυρω

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται