Πίσω

Τα ωμά του καλοκαιριού: Σούσι, σεβίτσε, καρπάτσιο και ταρτάρ θαλασσινών

Τα ωμά του καλοκαιριού

Σούσι, σεβίτσε, καρπάτσιο, ταρτάρ θαλασσινών (sushi, ceviche, carpaccio, tartar), έχουν πιστούς οπαδούς και ελάχιστες θερμίδες.

Δροσερές, φίνες γεύσεις, με λίγα απλά υλικά για τους λάτρεις του είδους.

Κλασικές συνταγές για σούσι, σεβίτσε, καρπάτσιο και ταρτάρ, μια ελαφριά πρόταση για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Σε όλες τις συνταγές που χρησιμοποιούμε ωμά θαλασσινά, πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται.

Το κοινό χαρακτηριστικό  που έχουν και οι 4 συνταγές, είναι ότι το ωμό ψάρι ή θαλασσινό, μαρινάρεται για λίγα λεπτά σε υλικά που έχουν οξύτητα. Χυμό λεμονιού, λάιμ ή εσπεριδοειδών και με λίγα επιπλέον υλικά μετατρέπονται στις παρακάτω συνταγές.

Για να φτιάξεις σούσι, ταρτάρ, καρπάτσιο και σεβίτσε θαλασσινών μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο ολόφρεσκο θαλασσινό σου αρέσει, το σερβίρεις πάντα δροσερό σε κρύα πιάτα και φροντίζεις να καταναλωθεί άμεσα.

Ceviche

Το περουβιανό σεβίτσε, δεν είναι τυχαίο που έχει τραβήξει τα φώτα της προσοχής μας επάνω του, αφού είναι πολύ νόστιμο, με φρεσκάδα στη γεύση, γίνεται γρήγορα και οι λάτρεις του κυνηγούν τα καλά σεβίτσε στα εστιατόρια.

Ψιλοκομμένο ωμό ψάρι, ψημένο για λίγα λεπτά σε αλάτι και χυμό εσπεριδοειδών με διαφορά αρωματικά. Η ολιγόλεπτη διαχείρισή του και το μαρινάρισμά του, επιτρέπουν να κρατήσεις όλη τη φρεσκάδα του ολόφρεσκου θαλασσινού.

Διαφήμιση

Ταρτάρ

Το ψάρι σε αυτή την περίπτωση είναι κομμένο σε μικρά κυβάκια. Το ελαφρύ μαρινάρισμα-ψήσιμό του με τα υλικά επιτρέπουν στο ψάρι να ψηθεί ελαφρά εξωτερικά, κρατώντας την καρδιά του φρέσκια.

Carpaccio

Το καρπάτσιο ήρθε στις γεύσεις μας από την κοντινή Ιταλία, μιας και είναι ένα πολύ γνωστό ιταλικό ορεκτικό που φτιάχνεται κυρίως από ωμό κρέας ή ωμά θαλασσινά. Ο δημιουργός του πιάτου, το εμπνεύστηκε από το Βενετό ζωγράφο Vittore Carpaccio κυρίως λόγω των χρωμάτων του, που έμοιαζαν με τα κόκκινα ζωηρά χρώματα που χρησιμοποιούσε στους πίνακες του ο Carpacciο, θυμίζοντας μας το ωμό κρέας. Οι παραλλαγές του σήμερα το θέλουν να δημιουργεί εξαιρετικά και φίνα πιάτα με θαλασσινά.

Γενικώς όμως, καρπάτσιο καθιερώθηκε να λέμε το πολύ καλής ποιότητας υλικό, πολύ λεπτοκομμένο και πάντα ωμό, ανεξαρτήτως αν μιλάμε για κρέας, ψάρι, λαχανικά ή θαλασσινά. “Ψήνεται” πάντα με κάτι οξύ, (λεμόνι ή ξύδι), μπαχαρικά και μυρωδικά. Πλέον είναι διεθνές συνώνυμο με την τεχνική κοπής και σερβιρίσματος του κύριου ωμού πάντα υλικού.

 

Διαφήμιση

Sushi

Κατέκτησε και το ελληνικό κοινό και έχει πιστούς οπαδούς. Τα θαλασσινά τυλίγονται με ειδική ποικιλία ρυζιού ρυζιού και φύκια νόρι. Πολλές οι παραλλαγές του και σερβίρεται πάντα με πίκλα τζίντζερ, σόγια και wasabi.

Φτιάξε στο σπίτι έθνικ συνταγές και απόλαυσε τες με δροσερά καλοκαιρινά κοκτέιλ!

Διαφήμιση

Εσύ ποιό προτιμάς;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται